Objekt: Jupiter
Exponering: 1/91 sek. 60 fps.
Fotograf: Roger Utas
Teleskop: Celestron C8 xlt
Kamera: TIS DBK.21.618 USB
Kommentar: Hej!
Har börjat ta tag i lite data jag samlat på mig. Detta är från den senaste sessionen på min balkong, 130124. Denna sekvens fick jag vänta ut i ca: tre timmar, då jag fick en lucka i molnen på ca: tre minuter. Exponering, fokus och gain är "höftat" genom tunna moln, men verkar stämma rätt ok. När väl Jupiter blev molnbefriad, var det bara att köra på så länge det varade. I tre minuter, alltså. Sen var himlen stängd igen. Anledningen att jag var så ihärdig, var att natthimlen var av A++ -klass den kvällen! Tyvärr förstör de inkommande molnen en del av den goda seeingen, då de rör upp himlen och orsakar både turbulens och dålig "lokal" seeing. Detta är det första försöket med rådatan (Y800) sen jag fick ordning på debayering och öppnandet av .avi:erna i min dator. Jag skall ta ett tag framöver och testa de olika debayering -logaritmerna i Firecapture, det är stor skillnad mellan dem. Denna bild är körd i FC debayering med "bilinear" mode.
Hade det varit klart väder hela denna kväll (130124) och jag fått tid på mig, hade jag tagit ut C9,25" och monokameran med rgb -filter. Då hade resultatet varit ett helt annat.... Men jag är glad att jag fick 1 (en) skaplig .avi under bra förhållanden. Som ni ser avtar Jupiter i både storlek och ljusstyrka nu. Den uppvisar även en antydan till fas.
Det är i såna här fall som OSC -kameran excellerar! Jag hade inte fått något användbart om jag försökt med Mono + filter.
Om bilden: Den övre Jupitern är förstorad till 125% mot den nedre som är original storlek. Lägger upp en "rätvänd" Jupiter med, har svårt att avgöra vilken som ser bäst ut... 2500 frames stackade i R6, av ca: 8000. PS för slut behandling.
Mvh, Roger.

Klicka for att se stor version av bilden