Min första framgångsrika observation!!

Här kan du skriva om observationer som du har gjort.
User avatar
Starfish
Posts: 680
Joined: 2012-11-19 19:49:49
spamtest: JA

Min första framgångsrika observation!!

Post by Starfish »

Hej gott folk!

Idag så gick det vägen, efter en knapp månad som observatör fick jag ihop det, börjar bli god vän med stjärnhimmeln och teleskopet äntligen men vill först o främst börja med att tacka alla som hjälpt mig att hålla ut! ville ge upp i början men nu har det VERKLIGEN lönat sig. Allt ifrån träning med ögonen, till att läsa av 30 sidor stjärnkartor och kolla radarrapporter från väderstationer i närheten för att slutligen förstå allt ur ett närmare totalt perspektiv (en bit på vägen iallafall), nu kan jag redan 50 % av alla stjärntecken och det kommer vara kul både individuellt och när jag samtalar med andra under stjärnorna, men nog om det, här kommer rapporten!

Kometen "C/2012 K5"
Jag gick ut runt 16:55 för att leta reda på kometen "C/2012 K5" med mitt 8" f/6 dobson monterade teleskop, armerad med ett 42mm och ett 12mm okular går jag till attack! efter knappt en kvarts letande med hjälp av Wilt och Timaoes kartor som dom så snällt har länkat mig till och tester i olika riktningar kom jag fram till den rätta där stjärnorna såg precis ut som på bilden jag fått av Hans i hans komettråd (hög förstoring av kartan) hittade snabbt vinkeln att hålla kartan i. Det resulterade i att jag såg en prick som rörde sig till skillnad från stjärnorna runt om på precis den punkten Hans hade markerat på kartan, jag insåg direkt att jag hittat min första komet! Jag ökade förstoringen till 100x (12mm) och följde kometen under en längre tid ca 30 min, skrek så högt att grannen lite längre bort säkert ringde polisen o trodde nån blev skadad hehe.

M51 (Whirlpool Galaxy)
Medans jag ändå var och snurrade i Karlavagnen så passade jag på att försöka mig på denna galax som skall vara 2 galaxer i en? eller är det en supernova som äter upp en galax? Kommer inte ihåg just nu men tror det var det sistnämnda :) lyckades inte fixera ögonen i ljuset innan objeket bestämde sig för att gömma sig bakom en gran dock han jag börja se den framträda i ögonen så nästa gång jag letar efter M51 vet jag precis vart jag ska hitta han och då ska jag detaljera han i ögonen mina!

Andromeda Galaxen (M31, Satelliterna M32 och M110)
Efter denna halvt framgånsrika incident fortsätter jag i fullt exalterat stadie då jag precis greppat stjärnhoppning och vad man kan åstadkomma med denna teknik. Jag gick från Karlavagnen i Ursa Majoris till Andromeda konstellationen för att börja min andra fullbordade stjärnhoppning till min första observerade galax, nämligen som ni säkert vet Andromeda Galaxen. Såg direkt dom 3 starkare stjärnor som är lättast att följa för ett framgångsrikt stjärnhopp och gjorde då det först med naket öga, och då såg jag den UTAN teleskopet, bara det var helt underbart känslomässigt började nästan gråta, sen kom jag på Jag har ju ett teleskop!! in med ögonen i sökaren och från den mittersta stjärna upp två stjärnor och till höger så ser jag den. Det var nästan för bra för att vara sant, jag kunde se hela galaxen i synfältet och ju mer jag stirrade på den ju mer såg jag detaljerna i den. Observerade den i nästan 1 timme eller mer tror jag, fram o tillbaka med mina två ynka okular o lika roligt var det varje gång jag satte ögonen i fokus. Kunde inte tro mina ögon! :D sneglade till sist snett nedanför och mitt i galaxen på två andra objekt som måste ha varit M32 och M110! Fulltsändigt lyckat!

Dubbelhopen
Hade inte haft några förväntningar inför dessa "hopar" men visuellt så var dom allt riktigt vackra att observera, ingen längre stund på detta objekt men iaf en 20 minuter gick åt att studera dessa vackra stjärnformationer och även att hitta den var kul i sig, mellan Perseus och Cassiopeia.

M57 (Ring Nebulosan)
Mitt sista objekt innan uppvärming inne i mörkerrummet jag satt för kvällen blev Ring Nebulosan, då mina förväntningar va ganska höga vet jag att nebulosar kan vara relativt svårt o se med den utrustning jag har men jag gav den endå ett försök. Riktade in mig mot konstellationen Lyra och lärde mig rätt snabbt att den var lite svårare att stjärnhoppa i då avstånden mellan stjärnorna ökade men det hindrade mig inte, jag var där för att hitta den och hitta den skulle jag göra. Ställde in mig på positionen mellan dom två nedre stjärnorna i 42mm (100x) okularet och väntade ivrigt på att få se lite nebulosa aktivitet efter ögat fångat upp fotoner och där dök den upp fast rätt så svagt men det jag såg var ju ringnebulosan M57, i vänstra hörnet (högra på stjärnkartor). Jag hade lyckats hitta min första nebulosa!
Avslutade första halvleken kl 21:00


Cat's eye Nebula
Andra halvleken börjar med nordligaste delen först kl 21:00, anledning till nordligaste först var att jag ville hitta en till nebula som även var riktigt svår att hitta innan jag flytta teleskopet för att kunna blicka mot Orion. Började med att leta upp Draken som jag trodde skulle va jätteenkelt men slutade med att den var BRA mkt större än vad jag trott från början! på bilden ser den ganska liten o lättfunnen ut men den va jättestor och vissa av stjärnorna lyste inte upp så bra innan jag såg mönstret. Efter jag hittat mönstret av drakens huvud följde jag för att sedan hoppa från stjärna till stjärna tills jag kom till mitten av ehmm magen? på draken.. därifrån såg jag två ljustarkare stjärnor ganska tätt ihop och drog mig sedan mot vänster för att hitta lika ljusttarka stjärnor fast mer isär jag försökte placera mitt okular (42mm) så att båda delarna (de stjärnor tätt och brett isär) befann sig längst ut i synfältet och då skulle jag vara mitt imellan dom bytte sedan okular till 12mm och väntade en ganska lång stund för att se om kattögat ville visa sig och det gjorde den, kunde inte bli en bättre start på andra halvlek! SUCCESS!

M42 (Orion Nebulosan)
Dags för flytt efter en längre period i sökandet på Cat's Eye. Upp på verandan ifrån det kalla berget och rikta in mig mot den tydligt uppenbara Orion konstellationen, inga märkvärdigheter att hitta denna underbart vackra nebulosa även för blotta ögat? kan det vart dis eller ej? hehe. Via bältet och rakt ner till svärdet så framträdde det här objektet extremt bra i okularet, det va på gränsen till andningsvårigheter.. Den hade formen som på alla bilder man sett, vackra små stjärnor som från naket öga såg ut som en stjärna! Självklart inte alla färger då vi inte kan se dom med ögonen men det var en fröjd för ögat att få se detta objekt i båda förstoringar, önskar att jag hade en barlow så jag kunde se den ännu närmre men nöjde mig nog mer än förväntat över vad jag kunde åskåda. Orion, väldigt vacker och enkel att observera, inga konstigheter bara vackert.

M1 (Crab Nebula)
Kaaaallt inpå kvällen tänkte jag att ge messiers första objekt en chans att visa sig. Självklart har jag hört att den kan vara svår att se men det stoppar inte mig!! haha, jag lyckades efter en ganska lång stund, troligtvist längst tid av alla att stämma in ögat så jag kunde skymta den i averted vision och med skakningar av teleskopet för att sedan förstora lite till och sedan stadga ögat på objektet, såg nebulosa aktiviten väldigt svagt men jag hade lyckats att observera krabbnebulan i vilket fall, trodde inte jag skulle se den alls så det va ju ett stort plus i kanten!

M35 (Open Cluster)
Japp kvällen började tära på min stackars kropp och skägget började frysa till is, benstommen känndes skör och öronen var på väg att lossna men jag lyckades mot all förmodan endå leta upp det sista Messier objektet för kvällen nämligen den öppna stjärnhopen, Det var bara att följa tjurens nedre horn mot dom 3 stjärnor som jag hade på mina kartor och vips så var även detta objekt fast i okularet under en kort period, vacker kluster av stjärnor och en fröjd för själen att avsluta kvällen med, kan även tillägga att jag passade på att spana in stjärnorna Rigel och Betelgeuse! Avslutade ca. 22:30 under en stjärnklar vacker himmel.

Tack för att du orkade läsa!

Väder
Hålanda (0% ljuspollution)
-9 grader (17:00)
-14 grader (22:30)
81%-86% Luftfuktighet
13-21km Synlighet
Vindhastighet 11-13 Km\h


Tack för mig och tack till alla som hjälpt mig, evigt tacksam!

(Nästa gång ska jag leta upp Starfish Cluster, den har ju stulit mitt nickname, jävla tjuvkluster haha)

/Stjärnfiskarn
NEQ6 Pro | SW Evo 72ED Doublet 420 mm /f.5.8mm | PixInsight, PS, DSS, StarTools, APT | Astronomik UHC CI

Don't tell me the sky is the limit when we have footprints on the moon !
User avatar
Robin Andersson
Posts: 763
Joined: 2011-03-04 20:42:46
spamtest: JA
Location: Göteborg

Re: Min första framgångsrika observation!!

Post by Robin Andersson »

Tack för din rapport, det är alltid kul att läsa observationsrapporter. Du har observerat en del objekt nu som jag inte har hunnit göra ännu, men det hoppas jag på att göra innan jul, blir ännu mer sugen att observera efter att ha läst din rapport :good: . Jag rekommenderar förresten Messier 15, innan den försvinner nära horisonten.

mvh
Robin
if there's no life elsewhere in the universe, it's a terrible waste of space
User avatar
Starfish
Posts: 680
Joined: 2012-11-19 19:49:49
spamtest: JA

Re: Min första framgångsrika observation!!

Post by Starfish »

Tack tack :) jag gillar att få tips om objekt då nästan 70% av alla mina observationer började med tips! Kommer leta upp M15 så fort det blir en ny klar kväll!

/Stjärnfiskarn
NEQ6 Pro | SW Evo 72ED Doublet 420 mm /f.5.8mm | PixInsight, PS, DSS, StarTools, APT | Astronomik UHC CI

Don't tell me the sky is the limit when we have footprints on the moon !
Timaoes
Posts: 621
Joined: 2011-03-07 21:21:18
spamtest: JA
Contact:

Re: Min första framgångsrika observation!!

Post by Timaoes »

Det var ingen dålig rapport! Och ingen dåligt kväll heller. :-) Kul att det gick vägen för dig och att stjärnhoppandet funkade som det skulle. Till observationslistan skulle jag vilja förelå M81/M82 i Stora Björn. Båda ryms inom samma lågförstorande synfält. När jag började var detta min första riktiga wow-upplevelse. M82 tycker jag fortfarande är himlens fräckaste galax, speciellt som den tål hög förstoring och bjuder en hel del detaljer även i ett litet teleskop.

/Johan
ThomasK
Posts: 1652
Joined: 2010-06-29 12:10:36
spamtest: JA
Contact:

Re: Min första framgångsrika observation!!

Post by ThomasK »

Det var en underhållande rapport, entusiasmen går inte att ta fel på och man lever sig riktigt in hur det var där i kylan när du berättar. Kul att du lyckades få till stjärnhoppningen. En sak jag tyckte var lite klurig i början var just storleken och avstånden på himmeln jämfört med kartorna, som du skriver om Draken, men det är en vanesak som man snart lär sig.
Thomas Karlsson
User avatar
Starfish
Posts: 680
Joined: 2012-11-19 19:49:49
spamtest: JA

Re: Min första framgångsrika observation!!

Post by Starfish »

Timaoes wrote:Det var ingen dålig rapport! Och ingen dåligt kväll heller. :-) Kul att det gick vägen för dig och att stjärnhoppandet funkade som det skulle. Till observationslistan skulle jag vilja förelå M81/M82 i Stora Björn. Båda ryms inom samma lågförstorande synfält. När jag började var detta min första riktiga wow-upplevelse. M82 tycker jag fortfarande är himlens fräckaste galax, speciellt som den tål hög förstoring och bjuder en hel del detaljer även i ett litet teleskop.

/Johan
Tack, ja det var en väldigt vacker stjärnklar himmel! ja, är mycket stolt över tålamodet jag hade till att lära mig stjärnhoppandet, hade ju som sagt väldigt bra lärare :D Noterar M81/M82 till nästa observation, tack för tipset!
ThomasK wrote:Det var en underhållande rapport, entusiasmen går inte att ta fel på och man lever sig riktigt in hur det var där i kylan när du berättar. Kul att du lyckades få till stjärnhoppningen. En sak jag tyckte var lite klurig i början var just storleken och avstånden på himmeln jämfört med kartorna, som du skriver om Draken, men det är en vanesak som man snart lär sig.
Tack ThomasK! kul att du gillade läsningen! Ja det var verkligen inte som man föreställde sig med stjärntecknen, speciellt skalan. Ja precis som i stjärnhoppningen är ju allt uppochner i princip, känns som det inte är något man lär sig på några minuter direkt hehe.

Kul att ni orkar läsa denna rapport! Kul med kritik och tips!

/Stjärnfiskarn
NEQ6 Pro | SW Evo 72ED Doublet 420 mm /f.5.8mm | PixInsight, PS, DSS, StarTools, APT | Astronomik UHC CI

Don't tell me the sky is the limit when we have footprints on the moon !
Hans Bengtsson
Posts: 5571
Joined: 2011-03-04 18:19:54
spamtest: JA

Re: Min första framgångsrika observation!!

Post by Hans Bengtsson »

Ja, det må jag säga var snabbt marscherat. Verkligen en mycket bra insats!

Stjärnhoppning är ju den gamla klassiska metoden att hitta objekt på himlen, ända sedan teleskopet uppfanns. Egentligen är det förresten stjärnhoppning man ägnar sig åt även för blotta ögat när man identifierar olika stjärnor och stjärnbilder.

Med dagens fantastiskt fina och detaljerade och lättöverkomliga kartor så är stjärnhoppning lättare än någonsin. Som med allting annat här i världen krävs det förstås att man kommer över en del hinder i början, men metoden går att lära sig förvånansvärt snabbt genom att den är så intuitiv. Och efter ett tag handlar det inte längre om att "leta" efter olika objekt, utan man går helt smärtfritt och enkelt till objektet, oavsett var det ligger på den synliga delen av himlen. Det blir inte ett dugg svårare än att med hjälp av en bra stadskarta promenera till en given plats i staden.

När det gäller snabbhet i grenen "hitta objekt" så tror jag att stjärnhoppning är den allra mest effektiva metoden, inklusive goto-varianter. Detta därför att man vid behov kan låsa upp teleskopet och därigenom förflytta det snabbare på himlen än vad som är möjligt vid goto-uppletande. Plus att man kan utnyttja molnluckor mycket bättre, det är ett viktigt argument för stjärnhoppning.

mvh
Hans Bengtsson
User avatar
Starfish
Posts: 680
Joined: 2012-11-19 19:49:49
spamtest: JA

Re: Min första framgångsrika observation!!

Post by Starfish »

Tack så mycket, Hans!

Jag tyckte också det va lätt med kartorna till hands, dom är väldigt detaljrika fast först efter jag fått allt förklarat och mycket tips & tricks så gick det undan! det som var svåröverkomligt var inte att se på himlen och veta vart objektet ligger utan det var att hitta igenom teleskopet upp och ned , men en vanesak är det allt och det är skönt att man lär sig komma över det hehe.
NEQ6 Pro | SW Evo 72ED Doublet 420 mm /f.5.8mm | PixInsight, PS, DSS, StarTools, APT | Astronomik UHC CI

Don't tell me the sky is the limit when we have footprints on the moon !
timokarhula
Posts: 1786
Joined: 2006-11-09 07:56:28

Re: Min första framgångsrika observation!!

Post by timokarhula »

Det var en av de mest roliga och entusiastiska observationsrapporter jag läst. Visst är det kul när man börjar känna igen objekt på himlavalvet som man sett på foton tidigare? Som jag blivit tillsagt flera gånger: Keep up the good work!

/Timo K
User avatar
Starfish
Posts: 680
Joined: 2012-11-19 19:49:49
spamtest: JA

Re: Min första framgångsrika observation!!

Post by Starfish »

Tack Timo K! va kul att så många gillar min lilla rapport och alla märker av min entusiasm :D jaa det är obeskrivligt kul att känna igen alla objekt med sitt eget öga! inte alls som att kolla på bilder o säga woow liksom utan att för egen nota hitta alla objekt helt själv med sitt teleskop :)

I will keep the good work up, thank you my friend!
NEQ6 Pro | SW Evo 72ED Doublet 420 mm /f.5.8mm | PixInsight, PS, DSS, StarTools, APT | Astronomik UHC CI

Don't tell me the sky is the limit when we have footprints on the moon !
User avatar
Starfish
Posts: 680
Joined: 2012-11-19 19:49:49
spamtest: JA

Re: Min första framgångsrika observation!!

Post by Starfish »

Japp då var man ute på framgånsrik part 2 hehe, och detta efter en riktig succé dag. Dagen började lite molning men klarnade upp efter 17:00, men då var det dags för mig att bege mig till AAK's observatorie för o möta upp Robert (Astronet Admin) för att få en ordenligt rolig genomgång av hans fotokarriär, riktigt kul. Massa fina bilder! Tyvärr hade vi otur med vädret där ute så vi kunde inte obsa något men lärdom är lika värdefullt de!

På vägen hem vid 21:00 tiden så ser jag när jag börjar närma mig Hålanda att stjärnorna börjar visa sig. Jag stannar för att kolla och min kväll blir bättre! Ser varenda konstellation på hela himlen och inte ett enda moln. När jag anländer hemma börjar jag klä på mig varmt för en kvällsobs i den extrema kylan, runt 16- och vinden gjorde det nog upp mot 20-.

3 par strumpor, 1 par långkallingar och 3 tshirtar senare står jag ute och skakar! Slänger in okularet och börjar hoppa. Jag börjar med Orion då den ligger väldigt bra till då jag började, mkt vacker och trapetsstjärnorna syns väldigt bra, jag passade även på att kolla upp mot flammnebulosan och kunde denna kväll faktiskt få fram detaljer av den, vände mig mot rosettenebulosan och samma gällde denna fast den va lite svagare att se. Testade att kolla crabnebulosan och den visade sig med mkt mer detalj än min första observation av den, indirekt seende och mer mörkeranpassning samt bättre atmosfär då månen denna kväll enbart va på 3% kan vara svaret på varför. Min sista observation för kvällen fick bli bode's galax, detta var det än sålänge svåraste för mig att hitta då dom stjärnorna som visa vägen låg i sämre vinkel för mig, men jag hitta den allt och kan stryka från min lista, tyvärr så kunde jag inte se den intilliggande galaxen cigarren! :(

Vid detta laget var min fötter frusna som bara den, jag hade heller ingen känsel i mina händer så fick dra punkt där!!

Best regards
NEQ6 Pro | SW Evo 72ED Doublet 420 mm /f.5.8mm | PixInsight, PS, DSS, StarTools, APT | Astronomik UHC CI

Don't tell me the sky is the limit when we have footprints on the moon !
User avatar
Robert
Site Admin
Posts: 2983
Joined: 2005-12-06 11:07:12
spamtest: JA
Location: Alingsås
Contact:

Re: Min första framgångsrika observation!!

Post by Robert »

Trevliga observationsrapporter och kul aqtt se dig i bservatoriet med. Nästa gång hoppas får det vara klart väder med tycker jag. :)
Timaoes
Posts: 621
Joined: 2011-03-07 21:21:18
spamtest: JA
Contact:

Re: Min första framgångsrika observation!!

Post by Timaoes »

Låter som att du behöver nya kläder och inte nya okular. :-) Skoteroverall rekommenderas (själv använder jag kronans värmeställ 90 för någon hundring på ÖB). Du verkar också han hunnit med några riktiga godbitar. Cigarren är lättare att se än Bodes galax, så jag gissar att den helt enkelt hamnade utanför synfältet och att du därmed missade den. Tackar för kul rapport.

/Johan
User avatar
Starfish
Posts: 680
Joined: 2012-11-19 19:49:49
spamtest: JA

Re: Min första framgångsrika observation!!

Post by Starfish »

Robert wrote:Trevliga observationsrapporter och kul aqtt se dig i bservatoriet med. Nästa gång hoppas får det vara klart väder med tycker jag. :)
Detsamma! ja, får hoppas att det är lite klarare men som sagt lärodom är minst lika värdefullt :)

Hehe Timaoes, ja blir ju garanterat till att hämta upp mina gamla underställ hos syrran och mina termobyxor, skor är någonting jag verkligen behöver skaffa innan jag börjar tänka på okular :-). Måste ju få bekväma observationer också! Jag ska försöka se cigarren nästa gång, försökte leta efter den men jag uppskattade nog inte avståndet rätt från Bode's, tack!!
NEQ6 Pro | SW Evo 72ED Doublet 420 mm /f.5.8mm | PixInsight, PS, DSS, StarTools, APT | Astronomik UHC CI

Don't tell me the sky is the limit when we have footprints on the moon !
Freddan
Posts: 89
Joined: 2011-03-20 15:06:58
spamtest: JA
Location: Örebro

Sv: Min första framgångsrika observation!!

Post by Freddan »

Jag har vid flera tillfällen varit ute när det varit runt -20. Det värsta för mig är händerna. Jag har inga varma händer till att börja med och det blir inte bättre av att man hela tiden måste fippla med okularlock och kartor och ficklampor vilket alltihopa nästan är omöjligt med annat än möjligtis väldigt tunna handskar.

Har ni några tips där? Förutom att bara riva på och av med vantarna hela tiden.
Jag har funderat på vantar med värmeslingor eller såna där vantar som man kan vika undan "toppen" på. Det enda jag testat lite är såna här små uppladdningsbara värmepåsar men dom håller inte värmen många minuter och fungerar mest som lite lindring när man emellanåt kan knäcka en och klämma lite på.
12" Meade LightBridge, 8" SkyWatcher Skyliner, 70mm Bresser Skylux, 10x50 Bresser
Hyperion 5mm, 8mm, 13mm, 21mm, 36mm. HR Planetary 4mm, 6mm