Jag observerade kometen ungefär samtidigt. Det var mycket moln här, cirrus framför kometen, dis och markdimma, så ganska usla förhållanden. Men det var i alla fall varmttimokarhula wrote:Jag observerade nyss komet C/2020 F3 (NEOWISE) under mediokra förhållanden. Himlen var till >75% täckt av moln men mot norr var det en lite friare himmel. Med 10x50-kikare svepte jag området och till vänster om en stjärna kring en av Stora Björnens fötter, Iota Ursae Majoris, såg jag den suddiga "stjärnan".
När en komet är välkondenserad, säg DC > 6, så kan man använda Bobrovnikoffs metod till fördel. Det betyder att man defokuserar både kometen och jämförelsestjärnan samtidigt. Det gjorde jag inatt då komet NEOWISE låg endast 17 bågminuter ifrån den 3.1 magnitud Iota UMa. Kometen var aningen ljussvagare än Iota, så mag 3.3. Svansen syntes kort under dessa förhållanden så jag gjorde ingan skattning av dess längd. Bättre att se en komet hyfsat dåligt än att inte se den alls (ett gammalt Virsbo ordspråk).
/Timo K

Intressant nu är att kometens koma är blåaktig medan svansen är gul. Alltså har gasproduktionen satt igång ordentligt och CO och syre emitterar i grönblått. Sällsam färgkontrast! Natten 16/17:e tyckte jag att hela kometen var blåare än innan.
Johan