Inget fel med att bli teknisk. Det är, tvärtom, där vi hamnar till slutClicky wrote:Nu är jag lite teknisk, men vignettering beror väl på kombinationen sensor och ljuskägla? Dvs ljuskäglan från linsen skapar en projektion på sensorn. Bild med min 100 macro som projector
Men projektionen har inte skarpa kanter. Dvs det finns ljusbortfall i avtagande grad snarare än att 0% och 100% belysning är precis bredvid varandra. Inte helt lätt att hitta bilder, men denna visar både det ojämna bortfallet och vad en mindre sensor innebär för att undvika ljuskanten: inte min bild.
Så om man har en mindre sensor så får man marginal till ljusfrånfallet istället för att få med det i utläsningen från sensorn. Sen får man också en crop-multiplier.
Anyway till bilderna... 5D2, iso 400, Canon 35mm f/2 IS @ f/2 (max). T=1/30s. Märkte inte så mycket när jag var ute, men när man tittar i filhanterare så blir vignetteringen tydlig. vignetting
Div. artefakter syns också i 100% crops från den valda bilden. 100% crops. Här ska man tänka på att bilden har ganska hemska förutsättningar ur en dagfotografs perspektiv. Dvs det är mycket starka ljusskillnader i utkanten av frame:en där kvarnens svarta spjälkar ligger mot ljus bakgrund.
För det flesta dagfoton känns det onödigt att lägga pengar för att klara en sådan bild bra. Tänker på konstnärliga skäl här. Exempel från Wikipedias featured pictures där subject är i fokus och bakgrund etc är medvetet suddigt.
AP är ganska mycket jobbigare optiskt, idealt sett ska utrustningen klara en ljusstark prick på 1px*1px som ska vara perfekt ända ut i hörnet mot en svart bakgrund.

Utan att vara optisk specialist, tror jag man kan säga att man kan slippa vinjettering om man flyttar linsen längre bort från sensorn/filmen men att man då inte kan nå fokus - så det tjänar inget syfte.
Nu kommer jag inte för stunden på vilken utlysningsyta, vid skärpeplanet, du behöver (tror det är runt 43 mm) för att använda FF men det är inte svårt att räkna ut. Det är diagonalen på 24x36 mm. Uppnår man det, har man alltså en "image circle" som som klarar en FF-kamera.
Vid dagljusbilder ser man, som sagt, inte dessa defekter. Det är bara vid punktformiga ljuskällor.
/Jonas