Objekt: 90377 Sedna 2003 VB12
Exponering: 6*5min 5/2:13*5min
Fotograf: Håkan Barregård
Teleskop: Meade RCX12"
Kamera: Atik 314L+
Kommentar: Bilderna är från 2/1 resp 5/1 så de visar dess rörelse på 3 dagar.
Magnituden utan filter blev 20.8 resp 21.3 jämfört med drygt 50 referens stjärnors v-magnitud. Dåligt s/n kombinerat med måne gjorde det svårt att mäta.
Sedna har en starkt elliptisk bana och ligger för tillfället på 86au. Den kommer att närma sig solen lite till (76au) för att sen nå ett största avstånd på 937au. Omloppstiden är 11400 år. Den är förmodligen ungefär lika stor som Makemake. Det är delade meningar om det skall anses tillhöra Kuiperbältet eller till det inre Oorts kometmoln.
MPC klassificerar den som SDO (scattered-disc objects ) men då den aldrig kommer i närheten av Neptunus så kan den knappast ha blivit påverkad av denna. En av förklaringarna till dess bana är att en stor planet motsvarande Planet Nine som det spekulerats om de senaste åren ligger bakom det hela. Michael E. Brown (en av Sednas upptäckare) tycker att det är det mest vetenskapligt viktiga transneptunskt objekt hittat hittills då förståelsen av dess ovanliga bana sannolikt kommer att ge värdefull information om ursprung och tidiga utveckling av solsystemet.
Den har nu magnitud 21, om den istället hade legat i aphelium så hade den haft magnitud på ca 30. Man kan därför undra hur många objekt av denna storlek (eller större) som finns därute. När Gaia är klar med sina stjärndata om några år så kommer den att börja ge data om alla solsystemsobjekt den kan hitta. Vi får då en helt ny möjlighet att modellera solsystemet men inte ens Gaia kommer att nå magnitud 30.

Klicka for att se stor version av bilden