Internet, fotografier, böcker och kontakt med andra på nätet gör tillvaron både lättare och roligare

Ibland får man vara ihärdig. Jag tycker att jag har svårare för att se utbredda diffusa objekt än t ex ett svagt öppet kluster.
/Torbjörn
VSP är ju alldeles om hörnet. Själv ska jag dit. Fler som är bokade?mikaelanderlund wrote:Verkligen kul att vi är några stycken som går in för det här med djuprymd! Det skulle vara ritigt kul att få se alla dina anteckningar och skisser Timo! Kanske vi djuprymdsfantaster kan träffas någon gång på en stjärnträff?
Jag har också obsat månen en del det sista året. Har du kollat in Lunar 100-listan. Den har varit en alldeles strålande introduktion för mig. Objekt i olika svårighetsgrad (ju högre nummer desto svårare), och av olika typer. Sen om man vill fortsätta finns det bestämt även en Lunar 1000. :-)Torbjörn wrote:Jag det är fascinerade med Djuprymden men jag gillar att observera Månen och planeterna också.
Hej Hans!Hans Bengtsson wrote:Ett sätt att öka intresset för deep-sky vore säkerligen att inom SAAF/Astronet upprätta en svensk databas. Nu upprättas ju inte en databas av sig självt, och jag vet inte exakt hur det skulle göras, bara att det vore finemang om en sådan fanns.
För oss som mest sysslar med andra observationer, i mitt fall variabler, vore det värdefullt att endast behöva ange de grundläggande sakerna som objektnamn, sedd/ej sedd, instrument, förstoring, tidpunkt UT. Samt med utrymme för fritext för dem som önskar ge mera data, vilket förstås specialiserade deep-sky-observatörer vill. Även dubbelstjärnor skulle kunna finnas med.
Det händer emellanåt att jag mellan eller efter variabelpassen tar en titt på något deep-sky-objekt eller någon dubbelstjärna, utan att anteckna, men om det fanns ett enkelt sätt att i en svensk databas "kryssa" (för att låna en ornitologisk term) sådana objekt skulle jag gärna göra det.
M v h
Hans Bengtsson