Bilderna som man tar vid digital astrofotografering kan ses som en två dimensionell analog signal som sedan samplas digitalt (oftast med mycket långa intervall). För att kunna presentera en bra bild eller göra en exakt mätning så är en av grundförutsättningarna att bilden har ett bra signal-till-brusförhållande (betecknat S/B, eng.: SNR) och att vi kan mäta signalen med god precision.
Signaler och brus.
Tyvärr så finns det i praktiska sammanhang inga signaler utan brus. Värt att nämna är att brus i denna betydelse inte är samma sak som det man menar när man använder ordet i dagligt tal. Brus i matematisk mening kan förenklat sägas vara osäkerheten i mätningen av en signal.
Inom astrofoto så är i princip alla relevanta signaler Poisson-fördelade statistiska processer. Det som kännetecknar Poisson-fördelade signaler är att ett antal händelser (t.ex. enskilda uppmätta fotoner) inträffar med en viss genomsnittlig takt och att tidpunkten när en enskild händelse inträffar är slumpmässig och oberoende av de andra händelserna. Detta gör att en signal som har en styrka med ett medelvärde på 10 kan mätas upp till 7 vid ett tillfälle och 14 vid ett annat. Medelavvikelsen (betecknas med sigma - σ) mellan det egentliga värdet (som är okänt) och det uppmätta värdet är bruset.
Medelavvikelsen på bruset hos denna typ av signaler är endast beroende av takten (eller storleken, vilket i en bild är pixelns värde = takt*tid). Mer noggrant så beror bruset på kvadratroten av takten. Brus som beter sig på detta sätt kallas Gaussiskt-brus.
Detta leder det trevliga sambandet att även S/B bara beror på signalens styrka (
Som ett exempel så har en signal på 100 ett brus med en medelavvikelse på 10 och en signal på 25 har ett brus på 5. Den större signalen har således ett signal-till-brusförhållande på 100/10 = 10 och den svagare signalen 25/5 = 5. Som vi ser hade vi direkt kunnat roten ur signalen istället.
S/B förhållandet stämmer bättre överens med det vardagliga användandet av ordet brus då ett lågt S/B förhållande ger ett ”brusigt” intryck. Att ha ett bra S/B-förhållande blir därför viktigt när man bildbehandlar då syftet med de flesta bildbehandlingsoperationerna är att förstärka svaga signaler i bilden. Det går då inte att samtidigt undvika att förstärka bruset som finns i dessa svaga signaler. Det gäller både enkla operationer (exempelvis kontrastkurvor) och mer avancerade algoritmer (ex. smart uppskärpning).
Att addera bruskällor
Om man adderar (eller subtraherar) två oberoende signaler (bruskällor) så tar deras brus till viss mån ut varandra. Bruset i Poisson-fördelade signaler som adderas eller medelvärdesbildas beter sig som:
Eller alternativt (då
Som ett exempel så kan vi titta på vad som händer om vi adderar två brus där den ena har dubbelt så stor medelavvikelse som den andra, de sammanslagna bruskällorna får ett brus på
På grund av detta så ger svaga bruskällor bara ett litet tillskott till det totala bruset om de kombineras med starkare brus. Notera att detta bara gäller om man adderar eller medelvärdesbildar, andra sätt att slå ihop signaler kan ge andra resultat (se stackningsalgoritmer nedan).