Oortcloud wrote:Hej!
Verkligen en trevlig bild. Kollad i galleriet och detta är klart din bästa! Jag gillar färgerna i bilden. Detta objekt ser man oftast som väldigt blått. (Gör ju inget om man gillar blått iofs) Men du har fått med så fint gul/oranga stjärnor vilket jag tycker höjer betyget mycket på bilden.![]()
Martin
Tack så mkt! De flesta bilder på M45 jag sett ser lite för blåa ut för min smak, på samma sätt som många bilder på H-alpha objekt bara innehåller röda stjärnor. När jag kombinerade RGB-kanalerna i maxim så viktade jag dom likvärdigt utan att trilla dit på misstaget att kräma upp det blåa för att framhäva nebulositeten extra mkt. Resultatet blev som ni säkert märkte en lite mer rättvis framhävning av färger, då jag lät de gula stjärnorna vara lika mkt gula som jag lät de blåa stjärnorna vara blåa. Sen har jag läst att stjärnor. Sen ökade jag saturationen globalt över hela bilden utan att ge förtur till någon separat färg, så det gula/röda höjdes lika mkt som det blåa.skafar65 wrote:Hej Jonas
Jag bara älskar dina bilder! Fantastiskt vad du kan lyckas med alla objekt du ger dig på! Denna är väldigt udda och spännande presenterad också! Fantastiska detaljer och färger som man knappt anat fanns i denna stjärnhop! Högsta betyg från Ekeby!
Mvh //Micke
Jag har läst att ljuset från stjärnor som passerar ett tunt lager nebulositet får en lite varmare färgton, något jag märkte extra mkt då jag fotade NGC1333 vilket kan ha resulterat i extra många gula stjärnor i bakgrunden, nån som kan bekräfta detta?
timokarhula wrote:Ja, t.o.m. den lilla elliptiska galaxen UGC2838 av magnitud 17.9 syns längst ut till höger på bild. Bilden visar intressanta och intrikata nebulosastråk även inuti Plejdernas rektangel som jag inte sett på bild innan. Speciellt den sjöhästliknande nebulositeten till höger om Alcyone. Hur skulle bilden ha sett ut om den vore tagen vid nymåne?!![]()
/Timo K
Hans Bengtsson wrote:När jag jämför din inverterade bild med bilden i Burnham's, sidan 1877, så utfaller jämförelsen entydigt till din fördel. Din bild visar både svagare stjärnor och mera delikata detaljer i nebulositeten.
Bilden i Burnham's togs med 2.5-meters-teleskopet på Mt Wilson ...
M v h
Hans Bengtsson
Tack så otroligt mkt, väldigt kul att bilden ens skulle kunna vara jämförelsebar mot de bilderna! Det här är verkligen ett objekt jag skulle vilja lägga många många timmar på, liknande mitt NGC1333 projekt, för att lyfta fram all bakgrunds-nebulositet som ofta glöms bort i detta välfotograferade objekt. Fruktansvärt intressant information om hur nebulosastrecken riktats, minst lika spännande som det är vackert!timokarhula wrote:Man tror att nebulosastrecken har riktats parallella av de magnetiska fältlinjerna mellan stjärnorna.
/Timo K
Tack Timo! Jag prövade dra ner det röda lite men då blev bilden cyan/grön, menar du bara på stjärnorna, eller hela bilden?Timo wrote:Dra ner det röda en del så blir den riktigt bra![]()
Timo N
Här är en länk till den första versionen, då jag var lite försiktigare i saturationen. Slängde upp den i ett brittiskt forum men där efterlyste man mer färger, så jag drog upp saturationen globalt, till den version som ligger uppe här. Här är min första variant:

Klicka på bilden för större version
Stort tack, Bengt! Jag gillar att ge de röda stjärnorna lika mkt plats som de blå när jag kombinerar kanalerna, jag har viktat mot G2V kombinerat med bakgrundskalibrering, jag tror det hjälper att få separation bland stjärnornas färger, istället för enbart röda eller blåa. Ta en titt på bilden jag länkat till ovan i samma inlägg, det är den första versionen med mindre saturation (globalt), innan jag lyssnade på tipsen man gav från Storbritannien. Ang rött i bilden, så är den lika mkt uppdragen som de andra färgerna i bilden, jag gillade att man ser den svaga nyans-skillnaden i nebulositeten, något man ofta går miste om när man låter det blåa dominera bilden. Ibland kan det se ut som endel fotografer bara fotat Luminans och sedan applicerat den som blå kanal, utan att några andra färger syns i bilden. Kul med lite info om hur andra kör, själv binnar jag 1x1 på alla mina bilder, jag tror det är lika bra när jag ändå har så kort brännvidd, men det skulle vara kul att experimentera lite med binning, men jag skulle nog inte göra det på det här motivet, som har så starka stjärnor nära nebulositet, som skulle troligtvis skulle bli överexponerat och tappa färgen med binning. Hur får binning de röda stjärnorna att svälla mer än andra stjärnor?Bengt wrote:Skarp och mycket trevlig vacker bild.
Man börjar känna igen dina bilder.Har märkt du ofta drar upp röd kanal lite extra.
På just denna bild tror jag dock mindre röd som nämnts hade bilden vunnit på ,blir större djup i den då.
Såg att Steve Cannista som kört med samma tub valde ta med bin 1x1 på färgerna på just detta objekt .Troligen för att undvika få svällande halo runt framförallt röda stjärnor. I detta formatet på en datorskärm spelar det inte så stor roll tycker jag Däremot drar man upp den i större skala blir det lätt för bra och känns överdrivet.
Bengt
Olle E wrote:Snyggt jobbat! Hur de kan bli så här bra med måne i närheten är imponerande. Väldigt mycket och detaljerad nebulositet spännande att titta på.
Ibland får månen lite väl dåligt rykte, jag har fotat endel LRGB under mån-dagarna den här säsongen, och blivit glatt överraskad att det faktiskt går att fiska upp en hel del fin data, så länge man kalibrerar färger/bakgrund rätt.Cristofer wrote:Nog den tjusigaste bild på Plejaderna jag sett. Gillar att det är lite variation på färgerna.
Kul att så många uppskattar variation i stjärnfärgerna, det är nåt jag tycker saknas i allt för många bilder, speciellt på M45!
När jag började fota så fattade jag inte varför endel fotografer återvände till objekt de redan fotat, när det ändå finns så många andra att välja mellan. Men nu ser jag verkligen fram emot hösten då jag kan ge M45 en omgång med många timmar för att locka fram bakgrunds-nebulositeten. Kanske till och med en mosaik!
Tack ännu en gång
Mvh Jonas