Skillnad mellan versioner av "Cepheus"

Från Astronet
Hoppa till: navigering, sök
(Intressanta objekt)
m (Intressanta objekt)
Rad 35: Rad 35:
 
* [[NGC 7822]] är en stor nebulosa som lämpar sig bäst för foto och den ligger även nära den [[öppna stjärnhopen]] [[NGC 7762]].
 
* [[NGC 7822]] är en stor nebulosa som lämpar sig bäst för foto och den ligger även nära den [[öppna stjärnhopen]] [[NGC 7762]].
  
* [[IC 1396]] är en mycket stor men svag [[emmisionsnebulosa]] som sträcker sig över 3 grader.
+
* [[IC 1396]] är en mycket stor men svag [[Emissionsnebulosa]] som sträcker sig över 3 grader.

Versionen från 30 juli 2007 kl. 22.37

Cepheus av Johann Hevelius

Cepheus även ibland kallad Kungen är en stor stjärnbild nära norra himmelspolen och den var med bland de första 48 stjärnbilderna i Ptolemaios lista.

Cepheus är omgiven av stjärnbilderna Giraffen (Chamelopardalis), Lilla Björn (Ursa Minor), Draken (Draco), Svanen (Cygnus), Ödlan (Lacerta) och Cassiopeia.


Mytologi

I den antika mytologin var kung Cepheus gift med drottning Cassiopeia och Andromedas far. Kungen placerades efter sin död i närheten av resten av sin familj på himmelen.


Karta

Cepheus.png


Intressanta objekt

  • Cepheus mest kända stjärna är Delta (δ Cephei) som är prototypen för Cepheidvariabler. John Goodricke upptäckte att den var en variabel stjärna år 1784. Den varierar mellan magnitud 3.5 och 4.3 med en period på 5.4 dagar.
  • My (μ Cephei) är en röd superjätte som även är känd som Herschels granatstjärna och den en av de rödaste stjärnorna som är synlig för det blotta ögat. Den är även en variabel stjärna som varierar mellan magnitud 3.4 och 5.1 med en period på 730 dygn. Denna stjärna är ungefär 11.8 AE i radie vilket betyder att om det var i solsystemet så skulle den nå ända ut till Saturnus.
  • NGC 188 är en ganska svag öppen stjärnhop och är den hop som ligger närmast norra himmelspolen. Hopen är också mycket gammal med en ålder på 10-12 miljarder år.
  • NGC 6946 ligger 38 bågminuter ifrån ovan nämnda hop. Den ligger nära kanten av vintergatsbandet så många svaga stjärnor syns i förgrunden.
  • Irisnebulosan (NGC 7023) lyses upp av en superhet ung stjärna.