Hej Martin!
Kul grej att lägga upp en film på youtube hur man går tillväga. Kunde inte låta bli själv av nyfikenhet att titta på den råstackade filen av m42. Jag har använt Fitswork en del och tyckte nog kanske inte de inställningarna i videon var helt optimala. Men roligt att se att det finns någon som använder detta program utanför tyskland.

- 20150104_M42_800iso_15s_200mm fitswork basic smal.jpg (94.67 KiB) Viewed 6453 times
Här har jag gjort en mycket basic inställning, mest för att visa att det finns detaljer även i de ljusstarkare delarna av nebulosan.
Det jag gjort är:
Croppat bilden något för att få bort kanteffekter, för visningsbilden ovan här har jag efteråt croppat kraftigt.
Satt blacklevel på ett stjärntomt område (höger klicka och välj 15x15 blackpoint).
Flattend bilden med nebulosa inställning.
Ökat saturationen med ca 30%
Sedan har jag framförallt pillat med gamma pointsen. Hur långt man kan gå beror på kvalitén på bilden, lågt brus ger stora möjligheter, alltså långa och många exponeringar och mörk himmel. Man ser direkt i bilden när man dragit för mycket i reglagen. Detta gäller oavsett vilket program man använder.

- m42 test gamma points.jpg (35.05 KiB) Viewed 6453 times
Normalt vill man ha en ganska brant stigning på kurvan längst till vänster för att få fram detaljer i den ljussvaga delen, i detta fall nebulosan. Betydligt bättre blir det om man gör r, g, b kanalerna separat. Punkten längst till vänster (den svarta fyrkanten på vertikala strecket) är mycket känsligt för bakgrunden. Zooma upp med pilarna nere i vänstra hörnet så går det lättare.
Sedan för att inte klippa topparna är det viktigt att dra ut högerdelen så långt data finns, här fanns data ända upp till 79000 level. Man får dra reglaget utanför fönstret, skalan anpassar sig efteråt. Gör en liten mjuk övergång åt höger.
Men det går att göra mycket mer för att få till bättre färgåtergivning, öka skärpan osv. Men de här första grova stegen är i varje fall en bra inledning.
Viktigt att man jobbar så långt som möjligt i Fitswork innan man går över till ett 8 bits program för de sista finjusteringarna. Gimp kan dock hantera både 16 och även 32bits/pixel filer idag. Photoshop kan ju även det hantera 16 och 32 bitsdata. Tror dock att i 32 bitsläge är det lite begränsat vad man kan göra och den här filen hade ju större dynamik än vad 16 bit klarar, så även med photoshop tror jag det kan vara en ide att göra grovjobbet med ett mer specialiserat program.
Fitswork är ganska bra och det är ju gratis också. Det är väl mest dokumentationen som skulle kunna vara bättre. Man får använda google translater från tyska till engelska så blir det ganska bra. Trist att han inte har tid att ägna astronomihobbyn någon tid nu för tiden och utveckla programmet vidare.
Kul Mikael att du la upp originalet. Är den bilden förresten kalibrerad med flats och darks? Att du ställer kameran i b/w och sparar i raw innebär inte att datat förändras, bara informationen hur visningsprogrammet skall visa den, i det här fallet som b/w. Sensorn i din dslr har ju ett bayerpatternfilter så den "riktiga" monokroma informationen går inte att komma åt även fast sensorn i grunden är monokrom.
Det där med att göra video på hur man går tillväga är ju fantastiskt kul, men vad finns för programvara för att filma av skärmen direkt?
/Lars