Page 1 of 1

M1 Krabbnebulosan - Jörgen Andersson

Posted: 2014-12-29 17:08:36
by jorand
Ny bild i galleriet
Objekt: M1 Krabbnebulosan
Exponering: L7*2 min 1X1 BIN
Fotograf: Jörgen Andersson
Teleskop: Meade 178
Kamera: ST-4000XCM
Kommentar: Det var ett tag sedan sist men i går åkte delar av min astrofotoutrustning fram. Efter att inte ha använt utrustningen på dryga året så var det sannerligen ovant att hitta rätt bland sladdar och kontakter i mörkret. Skenet från halvmånen var dock tacksamt i det här fallet. Efter lite trial and error så dök M1 till sist upp på datorskärmen. Tog en serie av 7 bilder på 2 minuter vardera på krabban. Stackade bilderna i Maxim och gjorde slutjusteringen i PS. Jag hade inte några DARKs eller FLATs vid bildbehandlingen vilket gjorde att det hela mer omständigt. Avsaknaden av dessa och den relativt korta totalexponeringen påverkade naturligtvis slutresultatet. Visuell astronomi är betydligt lugnare men behållningen med astrofotografering kommer efteråt när man börjar laborera bland programvaror och de otaliga möjligheterna att gå vilse i menyerna och inställningar... Sessionen gav dock blodad tand så nästa gång får nog utrustningen följa med ut en gång till. Kanske med en annan kamerakombination. Summa summarum så kändes det att det var ett tag sedan man ägnade sig åt astrofoto och bildbehandling, men roligt var det :-)

Hälsningar Jörgen


Image
Klicka for att se stor version av bilden

Re: M1 Krabbnebulosan - Jörgen Andersson

Posted: 2014-12-30 06:32:38
by AstroFriend
Hej Jörgen.
Kul att höra du dammat av utrustningen och ställt den där den skall vara, ute i mörkret. M1 är fin men ser lite brusig ut men det låter som om du planerar att lägga till fler bilder och exponering framöver.

Men vad är det för teleskop du har? Låter som den besten Meade hade förr i tiden, 7" ED refraktor. Vore kul att höra mer om den, trodde inte det fanns någon sådan här i Sverige.

Kablar är en del av livet nu med modern teknik. Håller själv på och försöker optimera kabellängder och signal kvalite. Som det ser ut just nu går guider, montering, bulbutlösaren och motorfokus över en usb hub samt en separat usb kabel mellan dsrl kameran och datorn. Alla dessa omkopplingar med olika kablar har ju varit lite frustrerande minst sagt, men nu fungerar den delen acceptabelt bra.

Lars

Re: M1 Krabbnebulosan - Jörgen Andersson

Posted: 2014-12-30 10:13:19
by jorand
Hej Lars,
Denna version av M1 är nog ner att betrakta som ett utkast. Anledningen att jag valde att publicera den nu var just att det var roligt att publicera något över huvud taget :)

Jag är en utpräglad visuell observatör och finner det ibland lite frustrerande att titta på teleskopet istället för igenom det under vackra stjärnhimlar. Denna intressekonflikt resulterar i att jag har svårt att motivera mig att samla data under längre tider. Naturligtvis finns det inga genvägar till långa total exponeringar när det gäller att nå ett bra slutresultat. Jag ska dock försöka motivera mig att samla data under längre tider. Man kan ju alltid ta med sig en fältkikare och observera genom den medan teleskopet, kamera och dator gör sitt jobb :)

Kabeldjungel får man nog lära sig att leva med. Du verkar på ett systematiskt sätt angripet problemet. Jag tror att en framgångsfaktor är att minimera runtomstrulet med kameror, kablar och datorer när det gäller astrofoto. Det är bättre att lägga energin på själva datainsamlandet istället för att frustreras över allt kopplande. Kan man minimera tiden för kopplandet så kommer sannolikt utrustningen att användas mer flitigt.

Min Meade 178 fick återigen se nattens mörker efter att jag avyttrat mitt observatorium med mitt dåvarande huvudinstrument. Teleskopet hade dess för innan stått oanvänt i många år. Teleskopets fullständiga beteckning är Meade 178ED/APO EMC. Jag tror att Meade slutade att tillverka serien i slutet på 90-talet. Jag inhandlade detta teleskop tillsammans med en mindre modell i samma serie (127ED) av en firma i som skulle avsluta sin verksamhet. 127:an gjorde jag mig av med samtidigt som jag avyttrade mitt observatorium. De modifikationer jag har gjort på 178:an är att byta ut originalfokuseraren till en 3.5" Feathertouch fokuserare från Starlight Instruments och byta ut originalmonteringen (LXD 750) till en CGE Pro montering från Celestron. Dessa modifikationer gjorde att teleskopet blev betydligt roligare att använda. Nackdelen är naturligtvis de mått och vikter som kombinationen för med sig. Men när allt är monterat och klart fungerar teleskopet mycket bra som ett visuellt instrument för djuprymdsobjekt och planeter. Teleskopet ger fina kontrastrika visuella vyer av objekten. På grund av tubens volym innebär det naturligtvis att det tar tid innan termisk balans råder. Man brukar få ge sig till tåls cirka en timma, beroende på delta T, innan teleskopet börjar levererar. När det gäller fotografering kan naturligtvis prestandan inte mäta sig med dagens apokromater eftersom teleskopet är en akromat med allt vad det innebär.

Hälsningar Jörgen



Image