Page 1 of 1

Jupiters Sydpol - Peter Rosén

Posted: 2014-05-16 00:40:11
by Peter R
Ny bild i galleriet
Objekt: Jupiters Sydpol
Exponering:
Fotograf: Peter Rosén
Teleskop: OO-CT 250 f/4,8
Kamera: DBK41AF02
Kommentar: En av våra första heltäckande kartor över Jupiters sydpol sammanställd av material från januari och en del in i februari.
Jag har deroterat de olika kartorna så att de ska passa ihop.

Till höger har jag lagt upp en bild tagen av Cassini i december 2000.
Jag har roterat den så att GRS hamnar i samma position som på vår karta. Projektionen är inte identisk eftersom den visar mera av ekvatorialbältena osv. men är ändå en intressant jämförelse.
http://en.wikipedia.org/wiki/Atmosphere_of_Jupiter står det angående GRSs storlek att "between 1996 and 2006 the spot lost 15 percent of its diameter along its major axis."
Jag tycker att man tydligt ser att GRS har fortsatt att krympa under dessa senaste 13 åren. En del forskare tror att GRS kommer att vara i stort sett cirkulär runt 2040.

Den andra stora skillnaden mellan bilderna är kostnaden på 3,26 miljarder dollar :-)

/*Peter R




Image
Klicka for att se stor version av bilden

Re: Jupiters Sydpol - Peter Rosén

Posted: 2014-05-17 07:31:13
by Lazze
Väldigt intressant samarbetsprojekt och bilderna visar tydligt hur föränderlig Jupiters atmosfär är. På er bild ser man tydligt hur flera av "ministormarna" ändrat läge i förhållande till GRS. Om de 3 som syns mot kl 11 i bilden är desamma som de mot kl 12 i Cassinibilden så ser de ut att vara på väg att sammansmälta.

/Lasse

Re: Jupiters Sydpol - Peter Rosén

Posted: 2014-05-17 11:23:11
by Peter R
Hej Lasse,

Den formationen kl. 11 i vår bild har varit väldigt intressant att följa och har fått det inofficiella arbetsnamnet "Mickey Mouse", syns tydligt på Damian Peachs bild http://www.damianpeach.com/jup1314/2014 ... gb0305.jpg .
De övre ovalerna ligger i ett relativt stabilt system på lattitud -40° och har fått namnen A(0) till A(8) som benämns så sedan 2008 efter att flera ovaler hade gått ihop. En snabb mätning visar att de rör sig med ca 1° fortare per dag än GRS vilket blir ett varv per år och hela 14 varv mer sedan år 2000.
Den nedre ovalen ligger i ett annat oberoende system på ca 37° och roterar runt sig själv i motsatt riktning mot de två övre. Det finns alltid en förhoppning att få bevittna ett sammangående men det verkar som den började lösas upp i slutet av Mars.
Oval BA, den stora gul-orange fläcken uppstod just genom ett sådant sammangående och spänningen ökar varje gång den kör om GRS vilket sker var 2,5:e år, om de ska gå ihop.
Det skulle vara väldigt intressant om det är så GRS kan växa till sig med långa intervaller eftersom den just nu krymper kontinuerligt. I den takten det går nu är det svårt att förstå hur GRS kan ha överlevt i mer än 250-300 år.

Torbjörn har fortsatt att fotografera denna region fram till slutet av April. De bilderna är inte färdigbehandlade men kommer troligtvis att bekräfta att den nedre ovalen håller på att dras ut och löses upp.

Det var det långa svaret. Det korta är att det troligtvis inte går att jämföra så mycket mer än GRS mellan bilderna för det har hänt för mycket på 14 år.

/*Peter R

Re: Jupiters Sydpol - Peter Rosén

Posted: 2014-05-18 07:25:24
by Lazze
Tack för det ingående svaret Peter. Mickey Mouse var ett passande namn :D

Ni har säkert full koll på utvecklingen av stormarna via andra sajter men för att stilla min nyfikenhet så tog jag en snabbtitt på CN nu på morron och den senaste bilden jag hittade med ovalerna på -37° och -40° var från 2/5 och där såg den nedre ovalen väldigt utdragen ut så den finns nog mycket riktigt inte kvar så länge till.

/Lasse