Bygget avancerar vidare, från stållatta till pelare och nu ett första test. Målet för kvällen är att hitta norr så att hålet för stoppbulten till monteringen kan borras och sättas dit. Det är stoppbulten som justerskruvarna på monteringen tar stöd mot när man justerar i azimuth (sidled).

- first liight 01.jpg (146.86 KiB) Viewed 7582 times
Börjar med att vinkla ned RA axeln så jag får någon avlägsen trädtopp att sikta mot. Vrider rund RA axeln för att se att hårkorset ligger kvar på samma objekt. Ja lite knepigt när det blåser och träden vajar fram o tillbaks. Men det gick bra till slut och den var redan justerad nära perfekt.

- first liight 02.jpg (97.22 KiB) Viewed 7582 times
Som bekant ligger inte polstjärnan mitt för jordaxelns förlängning utan nära en grad vid sidan om. Skall man använda polstjärnan som jag nu för ovanlighetens skull väljer att göra innan jag gör en driftalign. Mest kanske nyfiken på hur bra det blir. För att detta skall bli bra måste graveringen i polsteleskopet vara vriden i samma vinkel som stjärnorna vid den tidpunkten. Läser manualen för EQ6 och håller nära på att somna av den tradiga beskrivningen, alla dessa skalor som skall vridas hit o dit. Nej väljer istället att använda mig av styrprogrammet EQMOD som jag använder för monteringen. Men först är det några andra justeringar som måste göras.

- first liight 03.jpg (195.39 KiB) Viewed 7582 times
Verktygsuppsättningen för kvällen, framförallt vattenpasset och skiftnyckeln för fästbulten. Presseningen finns med ifall något regn överraskar. Vagnen är bra när den tunga monteringen och batteriet skall uppför och nedför berget.

- first liight 04.jpg (79.28 KiB) Viewed 7582 times
Först justeras stålplattan så den är i våg med vattenpasset. Här syns att det inbyggda vattenpasset inte är så noggrant.

- first liight 05.jpg (67.81 KiB) Viewed 7582 times
Nästa steg är att justera RA axeln, gör det också med vattenpasset, finner var den vågräta vinkeln är. Ställer RA skalan på 6h och vrider därefter RA axeln till 0h. Det är svårt att hitta en yta som är parallell med RA axeln att lägga vattenpasset mot. Jag håller här vattenpasset mot axeln där motvikterna sitter.

- first liight 06.jpg (60.78 KiB) Viewed 7582 times
Det här vattenpasset skall jag senare fästa ordentligt så jag får ett inbyggt vattenpass att justera axlarna med. Behöver ju göra om det om motorerna tappar positionen och då vill man ju att det skall gå enkelt och fort.

- first liight 07.jpg (142.47 KiB) Viewed 7582 times
Nästa steg är att justera dec axeln, gör likadant här. Finner det vågräta läget med vattenpasset och ställer dec skalan på 0 grader. Vrider därefter upp dec axeln till 90 grader. Nu skall den peka mot polstjärnan ungefär.

- first liight 08.jpg (108.68 KiB) Viewed 7582 times
Nu har jag kommit till den punkten när man skall börja kika i polsökaren. Styr monteringen från EQMOD och ställer dec axeln så att polsökaren kan se igenom urborrningen i axeln. Finns en speciell rutin i EQMOD för polinställning, väljer position kl 6 som är standard. Det är till för att man skall kunna välja olika lägen på axeln utan att instrumentering tar i. I mitt fall har jag inget som sticker ut så det spelar ingen roll.
Justerar mekaniskt monteringen i azimuth och altitude så att polstjärnan hamnar i krysset, dvs centrum. Därefter justerar jag latituden så att polstjärnan hamnar på cirkeln i läge kl 6, dvs rakt ned.
Nu kör jag motorn i RA axeln tills den lilla ringen på den stora hamnar mitt för Polstjärnan.
Nästa steg är att lagra positionen i EQMOD, sedan ge kommandot så att montering vrider RA-axeln så att markeringen i polteleskopet stämmer för polstjärnan vid denna tidpunkt.
Justerar nu återigen altitude och azimuth så att polstjärnan, nu denna gång hamnar i den ring som finns på cirkeln i polteleskopet.
Jag har nu om allt gått rätt en ganska exakt position var norr är, en kompass duger ju inte. Tar några testbilder för att se att inriktningen verkligen är rätt innan jag borrar hålet för stoppbulten.
Allt stämmer, var ju inte så svårt fast drift align är ju ganska snabbt om man redan har en guider påkopplad och framförallt blir det bra precission.

- first liight 09.jpg (139.33 KiB) Viewed 7582 times
Så här är stoppbulten infäst. Det är en M10 bult med en mutter på både översida och undersida för att kunna justera den i höjdled. Skall senare fila övre delen på bägge sidor mot justerskruvarna platta.

- first liight 10.jpg (164.53 KiB) Viewed 7582 times
En provisorisk distans har gjorts i en hård spånplatta för att kunna göra lite test innan en i stål tillverkas. Ett hål har tagits upp för stoppbulten i distansen samt en urgröpning för muttern.

- first liight 11.jpg (131.95 KiB) Viewed 7582 times
På med kameran och gör lite test, pekar ganska fel, men det är en 165mm lins så inte så känsligt. Det är en Pentax 6x7 med över 80mm i både backfokus och imagecircle. Härligt låg vinjettering. Öppningen är 2.8 men jag använder den på f4.

- first liight 12.jpg (165.97 KiB) Viewed 7582 times
Här är guideteleskopet på monterat, en 400mm kameralins med en QHY5 cmoskamera på. Skall göras om och bli en off-axis montering på huvudtelekopet.

- first liight 13.jpg (119.59 KiB) Viewed 7582 times
En härlig varm kväll och observatoriets kontrollcentrum kunde flyttas ut och jag fick närmare att springa upp på berget. Ja det blev så mycket spring att laptopen efter ett par gångers spring fick följa med upp till teleskopet. Allt kopplat över ett nätverk och teleskopet har en serverdator som fjärrstyrs med VNC. Har normalt en 24" skärm till laptopen där jag styr det från, fungerar mycket bra tycker jag. Även om nu en dator gick sönder någon kväll senare tillfälle. Men astroservern fortsätter att jobba oberoende på vad som händer med andra datorer och fotar vidare.

- first liight 14.jpg (192.58 KiB) Viewed 7582 times
Lät ju bra och effektivt, i verkligheten tog det 3 dagar då molnen kom och gick, ja mest kom. Presseningen kom väl till pass som skydd till teleskopet för regn, under den blå påsen står serverdator och batteri som jag skrivit om på ett annat ställe här på astronet.
/Lars