Hej,
Vi hade ju en ganska lång diskussion som föranledde ditt val av utrustning. Jag tycker därför att det känns tråkigt om du känner att du valt fel. Nu är det ju inte så att jag egentligen kan ta på mig någon skuld i detta och det tror jag inte heller du menar men det känns som sagt tråkigt om du känner att du valt fel.
Nu tror jag i och för sig inte du har valt fel eftersom det är en mycket kompetent utrustning du köpt. Troligtvis behöver du lära känna den bättre. Du kan säkert ha valt en betydligt enklare tub och haft roligt med den också men även exempelvis en 6”/f:5 Newton behöver kollimeras då och då och i samma prisklass som den 6” R-C du handlade, kan du naturligtvis ha fått en liten APO-refraktor men även en sådan har sina begränsningar.
Jag har aldrig haft några problem med min lilla R-C. Varken kollimering eller annat och då har jag ändå fraktat tuben i ryggsäck från Danmark till Sverige när jag köpte den.
Jag tror därför att det kanske kan vara imma du har haft problem med. Vintertid bär jag alltid ut tuben någon timme innan jag börjar använda den. På det sättet hinner den anpassa sig ganska bra till den omgivande temperaturen.
Om det trots allt skulle vara kollimeringen det handlar om, skulle jag faktiskt kritisera leverantören för att inte ha utfört denna före leverans. Har du köpt hela tub med tillbehör av en och samma leverantör, skulle jag därför föreslå att du ber dem sända dig ett ”Cheshire kollimeringsokular” för att själv utföra kontroll och eventuell kollimering enligt metoden beskriven i detta dokument:
http://www.astronomics.com/documents/as ... manual.pdf eller kanske ännu bättre detta:
http://www.telescope.com/assets/product ... _09-09.pdf
OBSERVERA: Börja inte skruva innan du kontrollerat allt och om du börjar skruva, märk upp med en tuschpenna var du började, skruva bara lite åt gången och kontrollera alltid vad som händer när du skruvar (så att du skruvar åt rätt håll).
Jag har hört en del kritik om fokuseraren på GSO R-C-teleskopen men jag håller inte med. Jag har både ett 6” och ett 8” GSO R-C och båda teleskopen har samma utmärkta fokuserare MEN man måsta ta sig tid att justera anliggningen av tryckrullen som för fokuseringsröret fram och tillbaka. Detta gör man på undersidan av fokuseraren. Exakt hur det ser ut har jag just nu glömt men när fokuseraren inte är låst med den övre skruven, ska man med ett lätt motstånd kunna vrida tuben fram och tillbaka. När man sedan låser med den övre skruven, ska den sitta ordentligt fast utan att glida även om den är belastad med kamera och riktad nedåt i vertikal led.
Vikten är alltid något man kan diskutera och det har vi ju också berört tidigare. Kort sagt är det så att vill man ha något som ska vara stabilt, brukar det tyvärr ofta innebära att det även blir tungt.
Visst är det så att man får slita lite när man ska ta ut utrustningen. Min ”lätta” foto-setup består av HEQ-5 GoTo + 6” R-C + 70 mm guideteleskopmonterad på Baader Stronghold (som i sin tur är monterad på samma skena som R-C:n. Till detta kommer DSLR kamerahus, tre motvikter, Telrad, autoguiderutrustning kopplat till guideteleskopet samt lite andra småsaker. Jag springer väl tre-fyra-fem gånger beroende på hur mycket jag glömt men det är så det är att inte ha ett fast observatorium.
En pir med stativhuvudet permanentmonterat hade underlättat men tar fortfarande inte bort allt spring.
Ett lysande undantag är en Astrotrac-utrustning men även den väger kanske 10-15 kg om man ska få den att bära ett mindre teleskop. Vill man bara sätta på kamera med teleobjektiv, blir det lättare. Då kanske totalvikten hamnar mellan 5 och 10 kg.
Bästa Hälsningar
Jonas
Alai wrote:Tack så mycket för era svar. Väldigt kul att jag hittade det här forumet när alla medlemmar är så vänliga!
Jag planerar att framåt hösten besöka närmaste förening och kanske börja gå på deras äventyr.
Efter veckor av forskande på vilken utrustning jag ska köpa så bestämde jag mig till slut för att köpa ett GSO RC med en EQ5a. Mitt första problem som jag upptäcker när jag packar upp är vikten. Jag räknade inte alls med att allt ska väga så mycket för planen var att kunna använda den en bit bort från huset och det blir ganska jobbigt om jag ska behöva gå flera gånger fram och tillbaka. Nåja, jag får bita i det sura äpplet och köra på det i alla fall.
Nästa och största problemet är fokuseraren. Så som jag har förstått så ska RCan användas med förlängingstuber och när jag kopplat ihop det som ska sitta så blir det inte som jag tänkt mig. Observerar jag månen så blir den inte alls skarp och det ser nästan ut som en "aura" runt månen. Jag ser alla detaljer men fortfarande så är bilden sämre än mitt gamla nybörjar GOTO-tub. En kväll så gick jag ut på altanen och satte upp allt utan att tänka mig för och till min förvåning så vart bilden otroligt fin och skarp! Tyvärr så kom molnen och jag fick vänta tills nästa dag. Nästa dag gör jag precis som jag gjorde dagen innan och samma visa där, auran är tillbaka och bråkar.
Nu pratar jag inte om dålig seeing eller liknande utan man ser klart och tydligt att något är fel på fokusen. Håller på bli galen och funderar på att snart skrota den och köpa en annan.
På hemsidan står det "För visuella observationer
Fokusering med 2” diagonal kräver förlängningshylsa TSV235 och 1,25” diagonal TSV250."
Jag har köpt en 2" diagonal och TSV235.
Vart ganska mycket och ber om ursäkt för det men om någon orkar läsa allt så är jag tacksam.