Hej Christoffer,
Snyggt Peter! Om man jämför våra bilder så ser min lite mjuk ut och din lite lätt grynig men mer detaljrik.
Jag hade sedan tidigare en monokrom TIS-kamera med det större chippet. När jag köpte färgkameran så valde jag färgvarianten av samma modell för att få en exakt överensstämmelse i chip- och pixelstorlek.
Tanken var att göra snygga och skarpa captures med monokameran med Röd och/eller Grön filter, sedan snabbt byta till färgkameran för en förmodad medioker färgupptagning och kombinera dem till L-RGB.
Det var ett misstag för färgkameran visade sig snart ge mycket bättre resultat än vad jag hade förväntat mig så jag gör nästan enbart färgupptagningar numera.
Idag skulle jag utan tvekan istället ha valt den mindre TIS-kameran som är 4 gånger snabbare. Jag kan i teorin som mest ligga på 15b/s men högsta hastigheten ger nästan alltid kantartefakter, de sk. lökringarna så i praktiken ligger jag aldrig på mer än 7,5 b/s.
Plåtar jag Jupiter i 2 minuter som för dessa bilder så har jag som mest 900 frames. Använder jag 50-60% vid stackningen så är jag nere i 500 frames vilket är alldeles för lite i praktiken. Jag skulle lätt behövt minst det dubbla. Så det är alltid en svår avvägning mellan detaljer och brus men jag låter nästan alltid detaljerna ha företräde för jag tycker att innehållet är viktigast och då blir det naturligtvis mindre "pretty picture". Dessa är mina mest detaljerade bilder någonsin av Jupiter.
Är det smart sharpen funktionen i photoshop du använder för att skärpa upp bilderna i efterhand?
Nej, "Smart Sharpen" har jag alldrig förstått poängen med utan använder "Oskarp Mask" iterativt ända upp till 7-8 gånger beroende på vad bilden tål. Då träder successivt detaljerna fram.
Filmar du odebayerat och sedan debayrar i efterhand? Jag vet att IS kameror har den möjligheten att snabbt växla mellan debayer och odebayrad filmsekvens.
Jag kör med ett Mac-program som heter AstroIIDC som numera har lagts ner och som jag använder det både för capture och stackning.
Debayering är alltid på men det finns några inbyggda alternativ både för capture och stackning. De mest avancerade funktionerna är väldigt processorintensiva och ger ibland tom sämre resultat i slutändan.
Det är ett evigt experimenterande.
/*Peter R