Page 1 of 1

NGC869 + NGC884 Dubbelhop - Christoffer Svenske

Posted: 2013-12-14 17:08:23
by stoffe
Ny bild i galleriet
Objekt: NGC869 + NGC884 Dubbelhop
Exponering: 5 st 2:30 min + 82 1:40 min
Fotograf: Christoffer Svenske
Teleskop: Nikon 300mm f/4.0 IF-ED AF-S
Kamera: Nikon D600 (CMOS IMX128)
Kommentar: Jag gav mig på att försöka få till manuell fokus med hjälp av liveview då jag ej kan köra fokusmotorn manuellt från Maxim DL vilket jag kan göra från DigiCamControl men där kan jag ej göra V-kurvor för autofokus. (Moment 22)

Nåväl, jag har lagt en stjärnmask för att lyfta fram stjärnorna bättre utan att påverka bakrunden, försökt även att få till lite bättre färger. Min skärm är kalibrerad mot lagom.nl

Bilden är stackad i Maxim DL och efterbehandlad i PS CS6.

I stackningen så kalibrerades bildatan mot flats och darks och efter all bildehandling i PS så beskar jag bilden.

Om någon har synpunkter på hur jag ska göra denna bild bättre så är ni välkomna med förslag. Jag kommer inte längre med bildbehandlingen än så här men jag är ändå nöjd med resultatet.

Image
Klicka for att se stor version av bilden

Re: NGC869 + NGC884 Dubbelhop - Christoffer Svenske

Posted: 2013-12-16 08:41:57
by VigdisVZ
Det enda jag hade velat se är mer färg i stjärnorna, men det kanske inte finns så mycket i rådatan att plocka fram utan att överdriva helt. Bra jobb annars!

Kul att se att du är ute och fotar, har inte haft så många chanser själv. Jag får kanske passa på att besöka dig när nästa tillfälle ges om inte Sandvreten är bemannad.

Re: NGC869 + NGC884 Dubbelhop - Christoffer Svenske

Posted: 2013-12-16 10:31:30
by stoffe
Hej

Jag försökte öka färgen på stjärnorna men jag kom till en viss gräns där det blev en ful halo runt och det var inte alls snyggt, denna bild avspeglar mitt visuella intryck i mitt 8" f/8 teleskop med 35 mm okular. Jag upplevde inte att färgen på stjärnorna, speciellt de röda stjärnorna mellan hoparna var rödare än så här.

Tips mottages gärna på hur jag ökar färg mättnaden på stjärnorna

Ja du är välkommen Carl, det var ett tag sen sist :)

Re: NGC869 + NGC884 Dubbelhop - Christoffer Svenske

Posted: 2013-12-19 12:56:00
by AstroFriend
Hej Christoffer!
Fin bild över stjärnhopen, bra skärpa, jag tror det var den som jag och Gunilla blev visade i ett teleskop vid öppet huskvällen på Sandvreten.

Ja färgen kan vara svårt att få fram, alla ljusstarka stjärnor går ju i taket så att säga och därmed försvinner färgen. Ju skarpare optik man har ju svårare blir färgproblemet (allt ljus hamnar på ett fåtal pixlar och därmed överexponerad). Och din optik verkar mycket skarp. När man tittar visuellt är det inte så stort problem, ögonen är överlägsna elektroniska sensorer beträffande dynamik, men färgkäsnligheten är dålig och de integrerar bara 1/25 sekund ungefär.

Ett sätt att komma förbi färgproblemet är ju att sprida ut de ljusstarka stjärnorna över fler pixlar redan innan de når sensorn. Förr i tiden använde fotografer ett softfilter, till ex. vid poträttfoto men även vid astrofoto och kanske speciellt då man mäter ljusstyrkor, i det senare fallet genom att ställa optiken lite ur fokus. Filtret kan vara ett speciellt softfilter, poträttfotografer använde ibland ett klarfilter som de smetade vaselin på för att få den rätta effekten.

Jag laborerar lite med differentierade exponeringar och har en ny detaljplan på hur det skall gå till, återkommer om detta. Fördelen att ha alla data i digital form och ej överexponerade är att man kan kontrollera resultatet bättre. Men man har fortfarande problemet kvar hur man visar högdynamik stjärnor på en monitor som bara har 256 nivåer. Inte helt enkelt att omvandla dynamik på flera hundratusen till 256 och att det skall se snyggt ut.

I Iris finns ett digitalt filter som hanterar detta snyggt, känner av ljusstyrkan på stjärnorna och ju högre ju mer spridet den ut signalen (softar). Se SBLUR ganska långt ned på sidan: http://www.astrosurf.com/buil/iris/tuto ... oc6_us.htm . Tyvärr är ju Iris ett gammalt program i dag men funktionen finns säkert i modernare program också.

Kallas av en del Akira Fujii effect, vill minnas att foto astronomen Malin använt denna teknik, han jobbade mest med film och Iris ovan är en digital version av det.
http://www.astrosurf.com/buil/iris/tuto ... oc6_us.htm

Bäst resultat fås om stjärnorna inte är överexponerade när man jobbar digitalt, differentierade exponeringar är då en väg att gå.

/Lars