danhei wrote:Strålande resultat Jonas, hårt arbete, djupa kunskaper och lång exponeringstid ger effekt.
Mycket imponerad, men inte ett dugg överaskad
Kan knappast finnas någon bättre M33-a från Skandinavien.
MVH
/Danne
Tjenare Danne, tack för väldigt värmande kritik! Hur går det med ditt egna fotande, länge sen jag såg dig här?
Och vad måste jag göra för att överraska? (Kanske sluta ta bilder på "enkla nybörjar-objekt"? :P )
Kristian wrote:Helt fantastisk bild, Jonas! Jag blir förstås nyfiken på hantverket bakom detta. Som nybörjare undrar jag vad som är lämplig exponeringstid per sub. Ofta har jag läst att längre är bättre. Här noterar jag att du använt dig av 3-minuters i st f 10 minuter som du ofta gjort annars. Finns det ngt speciellt skäl för det?
Hej Kristian, roligt att du gillade min bild!
Ang exponeringstider så blir jag själv lite snurrig av vad som sägs, många gånger hör man "Längre subbar är bättre", men jag tror aldrig jag hört det sägas hur mycket bättre det blir och/eller bifogade exempelbilder, så det säger inte mig ett smack. Mina tankar ang mitt val av exponeringstider:
Jag vill hålla de så korta som möjligt förutsatt att bakgrunden på himlen överröstar kamerans utläsningsbrus. Med mina två tidigare tuber(~8" f/5.2 och 4" f/5) så har det inneburit runt 5 minuter för LRGB filter, och runt 20min för smalband(borde nog köra lite längre). Men med min nya tub, AG12an, så räcker det med klart kortare exponeringar (3min lrgb, ~10min smalband) eftersom det snabba f/talet samlar data bra mkt snabbare de långsammare tuberna.
Anledningar att jag väljer att inte kör längre exponeringstider beror på följande:
Sämre dynamik i bilderna
Större risk för att bränna ut ljusa galax-kärnor o dyl
Mer data som måste slängas om en hård vindpust/ensamt moln sabbar en subb...Jag slänger hellre bara en 10-minutare istället för en hel 30-minutare.
Pga min bedrövliga seeing så får jag ngt tightare stjärnor med kortare exponeringar.
Om man inte har riktigt bra tracking/guidning så kommer skärpan/stjärnorna bli sämre med långa subbar jämfört med kortare.
Ta nu det här med en rejäl nypa salt eftersom det här bara är mina egna personliga slutsatser, och pga jag har en väldigt snabb tub.
Hans Bengtsson wrote:Det finns en berömd stjärna i M33 som brukar kallas ”Variabel C” och som är en LBV-stjärna, dvs en extremt luminös blå variabel. Den upptäcktes 1953 av Hubble och Sandage.
Variabel C befinner sig nu i utbrott, och den 1 november mättes V-magnituden till 15.7, vilket inte är illa för en stjärna i M33! Det vore roligt att undersöka ifall stjärnan syns på Astronet-bilderna.
Tack Hans för intressant läsning, jag hade som vanligt inte en susning

Jag har markerat ut varC i en ny annotering på min hemsida, pröva här:
