Page 1 of 1

Komet Lovejoy, ISON och Bubbelnebulosan

Posted: 2013-10-11 10:20:09
by timokarhula
Imorse fann jag komet C/2013R1 (Lovejoy) visuellt. Den låg i en stjärnrik del av Vintergatan i Enhörningen. Klockan 3:27 (Oct 11.06 UT) skattade jag med en 40cm ODK och 300x förstoring komet Lovejoy som magnitud 10.7, komadiameter 1'.2 och DC=4. Det fanns en 14.2 mag stjärna i koman.

Klockan 5:02 såg jag komet ISON igen. Den låg mycket nära, bara 46 bågsekunder ifrån den störande stjärnan 26 Leonis (mag 7.45). Komet ISON uppvisade en kort svans mot PA 285 (mot 26 Leo). ISONs magnitud var svår att bedöma pga närheten till 26 Leonis. Eventuellt kunde ISON vara så ljus som en 11.4 mag fältstjärna. I samma synfält kunde jag skymta galaxen CGCG 93-7.

Obsade även Bubbelnebulosan, NGC7635 i Cassiopeja, för första gången. Med ett nebulosafilter, troligen OIII (våra fyra filter är ej märkta!), syntes ett avlångt, 6'x2' NNW-SSE dis runt den 8.7 mag SAO20575. Nebulosan var bredare mot NNW. Själva bubblan syntes inte till men jag hade inget foto med mig där jag kunde se dess exakta läge bland stjärnorna. Utan filter syntes knappt någonting av NGC7635.

Edit: Mina magnitudskattningar av kometerna är något ljussvagare än andra internationella skattningar. Jag tror det beror på instrument- och förstoringsfaktorn. Ju större apertur och förstoring man använder så tenderar skattningarna bli ljussvagare och komadiametrarna mindre.

/Timo K

Re: Komet Lovejoy, ISON och Bubbelnebulosan

Posted: 2013-10-11 23:56:59
by timokarhula
Vår astronomiförening i Västerås, VARF, hade anordnat en visning för Pensionärsuniversitet ikväll. Det var gjort med kort varsel eftersom det hade lovats några klara nätter framöver, åtminstone hela helgen. Vi visade några lämpliga objekt för dessa åldriga medborgare med vår huvudsakliga visningsinstrument, en 25-cm Ritchey-Chrétien i Stjärnstugan. De flesta av de äldre har svårt att titta i ett teleskopokular för första gången av förståeliga skäl. Alf Borgström och Håkan Brantmark var utmärkta guider för dessa intresserade åsynare (jmf åhörare).

Hur som helst, så riggade jag upp (för andra gången detta dygn :-) 16-tums ODK-teleskopet, ty det fanns en "ljus" komet kvar som jag inte loggat än, nämligen 154P/Brewington. Trots månsken och diverse ljusa LED-ljus för besökarna över hela observatoriet i Åkesta så kunde jag urskilja komet Brewington i Aquarius klockan 20:59. Min MegaStar sökarkarta råkade vara utskriven för klockan 21 så kometen hamnade mitt i prick. Den var i och för sig inget att hurra för, mycket diffus och svår. Nästan som Encke i förra veckan men den har ljusnat lite vid det här laget.

/Timo K

Re: Komet Lovejoy, ISON och Bubbelnebulosan

Posted: 2013-10-13 02:34:30
by timokarhula
Lite kuriosa i höstmörkret. :D Upptäckaren av komet C/2013 R1, Terry Lovejoy, är en gammal (han är yngre än jag!) kamrat till mig. Vi träffades ute i den australiska öknen, Outback, inför den totala solförmörkelsen den 4 december 2002. Det var en av oss som skämtsamt sa att vi skulle lika gärna kunna ha den internationella kometkonferensen här ute, ty samlade här i en klump var Michael Mattiazzo, Andrew Pearce, Steve Cook, Terry Lovejoy (Aus), Charles Morris, Carmelita Miranda (USA), Reinder Bouma, Georg Comello (Nederländerna)! Terry Lovejoy hade "bara" kört drygt 2000 km från Queensland hit medan jag och Andrew hade kört 3000 km hit till Outback från Geraldton, Western Australia.

Jag nämnde för Terry Lovejoy att han slog mitt världsrekord att se en komet rekordlänge. :green: Jag hade nämligen följt komet Hale-Bopp med blotta ögat från den 13 juni 1996 (peruanska Anderna) till den andra november 1997 (W.A. Outback), en period på nästan 17 månader i sträck. Terry Lovejoy kunde skönja Hale-Bopp med blotta ögat fortfarande den 9 december (magnitud 6.8 ). Terry Lovejoy sa anspråkslöst att han hade ingen aning om att han hade slagit mitt världsrekord. [Faktiskt såg även Australiens kometsektionens ledare, David Seargent, komet Hale-Bopp senare än jag]. Terry Lovejoy var för övrigt den förste amatörastronomen som upptäckte de fyra första SOHO-kometerna via Internet (den första var C/1999 O1)! Världen är liten.

/Timo K