Page 1 of 2

I Earl of Rosses fotspår. Rapport från Skåne.

Posted: 2013-09-14 19:58:10
by mikaelanderlund
M33 är ett favorit objekt som jag varje sensommar och höst återkommer till. Trots att galaxen, som ingår i den lokala hopen, ligger förhållandevis nära oss tycker jag att det är ett svårt objekt. Galaxen är stor pga sin närhet till oss men förvånansvärt ljussvag och det är svårt att få en helhetsbild av objektet. Det första man får syn på är klart den ljusa centrala kärnan men man upptäcker också snabbt NGC604 som är ett stort och ljusstarkt stjärnmoln. De andra delarna av galaxen är mycket svårare att visuellt få syn på och kräver ordentligt mörk observationsplats och mörker adapterade ögon. I galaxen och dess närhet finns 5 NGC och 10 IC objekt. Till dessa kan läggas 143 st Humphrey/Sandage OB-associationer. Dessa objekt är väldigt ljussvaga och svåra att studera visuellt. Jag har aldrig visuellt lyckats se dessa objekt. Detta gäller också de få klotformiga stjärnhopar typ C27 och C39 som är någorlunda ljusstarka. C39 fick Timo visuellt syn på!
M33 spiralstruktur är också extremt svårt att få en visuell bild av. Med mitt 11” SC teleskop kan man se en antydan till en spiralarm från stjärnmolnet NGC604 mot galaxens centrum. Detta gäller också de södra delarna av galaxen där jag med averted vision har sett en antydan till spiralarm. Lord of Rosse lyckades med sitt 72” reflektor med möda få en antydan till spiral strukturen hos M33. Det är alltså inte konstigt att jag med min lilla 11” tycker det är svårt att få ordning på galaxens spiralstruktur.
Efter många observationspass lyckades jag få ordning på en blyertsskiss för några år sedan. Kolla gärna in skissen på min hemsida. Skissen finns under fliken ”observationer” (http://www.astronomiskaskisser.n.nu/).
.Jag kunde ganska lätt identifiera NGC604, NGC595, NGC592 och NGC588 medan IC objekten var klart svårare. Med averted vision kan man antyda IC143 och IC142 om man följer NGC604 in mot de centrala delarna av galaxen. Jag kunde också antyda andra stjärnmoln men de är svåra att identifiera. Den 6 september kom ett rejält högtryck in över Skåne och jag bestämde mig för att fotografera M33 med min nyinköpta enkla guiderkamera. Exponeringarna var på endast 10 sekunder. Redan efter några stackade bilder med DSS-Live avslöjades många objekt som jag endast kunnat drömma om att se visuellt. 7 st IC objekt och 13 st Humphrey/Sandage OB-associationer kunde jag identifiera i fält vid mitt teleskop.

M51 är ett annat favorit objekt som jag ofta återvänder till. Denna natt kunde jag som vanligt se den mindre NGC5195 och delar av M51 spiralarmarna. Förbindelsen mellan M51 och NGC5195 är svår och jag är osäker på om jag någonsin har sett den, kanske antydan med averted vision. Jag vet att förbindelsen finns där och därför kan hjärnan luras att ”se” den. M51 är nog den enda galaxen man visuellt tydligt kan se antydan till spiralarmar. För er som är intresserad av M51 spiralarmar och dess upptäckt ska läsa denna spännande artikel (http://www.klima-luft.de/steinicke/Arti ... ystery.pdf ). Jag fotograferade även M51 med en exponeringstid på 15 sekunder. Stackade några bilder live. Fantastiskt så mycket detaljer man kan få på så kort exponering,

Jag fortsatte vidare till M74 och supernovan SN2013ej. Både galaxen och supernovan syntes fint med direkt vision. Jag avslutade kvällen med att studera Uranus och Neptunus och såg även Formalhaut i södra fisken glimma vid horisonten. Skissade av stjärnan tillsammans med Alfa- och Delta-Scl i bildhuggaren med hjälp av min fältkikare. En fantastiskt fin, varm och lyckad höstnatt i Skåne! Vill ni ha bilder till rapporten så surfa gärna in på min hemsida. Rapporten finns under fliken ”observationer”.

Re: I Earl of Rosses fotspår. Rapport från Skåne.

Posted: 2013-09-14 20:47:29
by timokarhula
Tack för den intressanta rapporten! M33 är givande redan i medelstora teleskop under en mörk himmel om man har bra sökarkartor / -fotografier. M101 i Stora Björn erbjuder också spiralarmar och H-II regioner för amatörteleskop. Dessa är nog lite svårare än de i M33. För femton år sedan noterade jag 8 nebulosor på två av spiralarmarna en kväll med bara Uranometria som hjälp.

En nästan helt okänd mycket avlägsen stjärnhop (17 miljoner ljusår!) som kan ses visuellt är "superstjärnhopen" SSC 1750-A i galaxen NGC1705 i den sydliga konstellationen Pictor (Målaren). Råkade omedvetet nedteckna den 14.3 mag stjärnhopen från Västra Australien den 11 november ifjol med min 10-tums Dobson.

För femte natten i rad obsade jag DeepSky igår. Vilket högtryck vi har haft nu i september, 12 mer eller mindre klara kvällar i rad! Med 16-tums Dall-Kirkham såg jag inatt bl.a.

NGC3172 i Ursa Minor (Polarissima Borealis, det nordligaste NGC-objektet),
Slöjnebulosan med O-III filter (wow! mycket ljusa och filamentära nebulosadelar),
den stora planetariska nebulosan Jones-Emberson 1 (PK 164+31.1) i Lynx,
den ca 14.5 mag komet C/2011J2 (LINEAR) lågt i Ursa Major (min 160:e komet),
supernovan SN2013fa i NGC6956 (Delphinus),
galaxer i Abell 2197 i Herkules och
galaxer i Abell 347 i Andromeda.

/Timo K

Re: I Earl of Rosses fotspår. Rapport från Skåne.

Posted: 2013-09-14 20:56:54
by Hans Bengtsson
Nu kan observationer även av denna variabel registreras i SVO:

SN2013fa

m v h
Hans Bengtsson

Re: I Earl of Rosses fotspår. Rapport från Skåne.

Posted: 2013-09-15 10:20:23
by mikaelanderlund
6 stjärnmoln i M33 är vad jag visuellt har lyckats med. Kanske antydan till några till men dessa har varit svåra att identifiera. M101 återkommer jag till senare. Jag har gjort ganska många observationer av M101 på min jakt efter NGC objekt, rapport kommer. Timo, det verkar som om vi har samma intresse för jakt efter DSO :) . Jag håller också på med mitt "Andromeda" projekt där jag vill/försöker bocka av alla NGC-objekt i Andromedas stjärnbild. De riktigt svåra får jag väl ta kameran till hjälp. Vi får hoppas att vi får många fina höstkvällar utan månsken.

Re: I Earl of Rosses fotspår. Rapport från Skåne.

Posted: 2013-09-15 11:31:22
by timokarhula
Det är ett ambitiöst projekt du har gett dig in på. Det finns 174 NGC-objekt i Andromedas konstellation varav nästan alla är ljussvaga galaxer.

Jag har ett liknande projekt på gång i det södra halvklotet. Jag håller på att visuellt observera samtliga NGC-objekt i de Stora och Lilla Magellanska molnen. Det är ett projekt som tar många år. :D Jag har hittills sett 328 av de 353 NGC-objekten i Molnen (under 15 resor). Saken blir inte sämre att man kan se fler DS-objekt i Molnen som inte ingår i NGC! 63 sådana "anonyma" hopar/nebulosor har jag stött på hittills.

Eftersom de Magellanska molnen ligger mer än 10 gånger närmare oss än Andromedagalaxen är de Magellanska DS-objekten drygt 100 gånger ljusare (>5 magnituder) ljusare än de DSO i M31!

/Timo K

Re: I Earl of Rosses fotspår. Rapport från Skåne.

Posted: 2013-09-15 19:58:37
by mikaelanderlund
Det låter som ett fantastiskt roligt projekt! Hur många NGC/IC objekt har du i din logg? Mitt eget Andromeda projekt går bra trots ljussvaga galaxer.Icke-galax objekten var snabbt avklarade. Min observationsplats är hyfsat mörk så jag ser många av de ljussvaga galaxerna med averted vision men visst är det en utmaning. Du kan hitta en skiss av Abell 262 och NGC70 gruppen på min hemsida. Nu när jag även har min CCD till hjälp hoppas jag även påbörja ett seriöst Hickson och ett ARP projekt. Så jag har att göra :D .

Re: I Earl of Rosses fotspår. Rapport från Skåne.

Posted: 2013-09-15 21:00:10
by timokarhula
Om jag räknat rätt har jag visuellt loggat 2841 NGC/IC-objekt. Råkade notera nyss att det saknas ett NGC-objekt för mig i Lilla Hästen. Ska fixa NGC7046 nästa gång. Då blir första konstellationen avklarad. :D

Ett projekt som jag gick i mål med för två år sedan var att obsa alla NGC/IC klothoparna (inkl de i Magellanska Molnen). Samtliga NGC/IC-planetärerna samt alla DS-objekten som nämns i Burnham's Celestial Handbook (åtminstone de norr om himmelsekvatorn) är andra roliga projekt.

/Timo K

Re: I Earl of Rosses fotspår. Rapport från Skåne.

Posted: 2013-09-15 21:10:05
by magnahrl
Fascinerande att se på dina underbara skisser i din hemsida. Verkligen kul att få ta del av dem. Tack!
/Magnus

Re: I Earl of Rosses fotspår. Rapport från Skåne.

Posted: 2013-09-15 21:15:01
by mikaelanderlund
Jag har också betat av de flesta NGC/IC klothoparna på den norra himlen. Tyvärr har jag inte haft möjlighet att observera stjärnor på södra halvklotet trots mina många reser. Jobbet har taget för mycket av min tid. Så det går lite långsamt. Jag har dock en konstellationen avklarad och det är kusken :) .

Re: I Earl of Rosses fotspår. Rapport från Skåne.

Posted: 2013-09-15 21:16:03
by mikaelanderlund
magnahrl wrote:Fascinerande att se på dina underbara skisser i din hemsida. Verkligen kul att få ta del av dem. Tack!
/Magnus
Tack själv Magnus!

Re: I Earl of Rosses fotspår. Rapport från Skåne.

Posted: 2013-09-15 23:42:18
by timokarhula
mikaelanderlund wrote:Jag har dock en konstellationen avklarad och det är kusken :) .
Imponerande! Har du då inkluderat de öppna stjärnhoparna NGC1724, NGC1790, NGC1896, NGC2013 och NGC2165 i Kusken? De fanns inte med i första upplagan av Uranometria.

Annars har jag sett alla NGC-objekt i Pilen (Sagitta) som finns i Urano men det finns ett par omarkerade stjärnhopar kvar där. När jag kollade lite snabbt ser det ut faktiskt ut som om jag sett alla NGC/IC-objekt i åtminstone Cirkelpassaren (Circinus), Södra Korset (Crux) och Flugan (Musca). Vintergatsstjärnbilder är enklare att uttömma då de inte innehåller så många galaxer.

/Timo K

Re: I Earl of Rosses fotspår. Rapport från Skåne.

Posted: 2013-09-16 07:44:06
by mikaelanderlund
timokarhula wrote:
mikaelanderlund wrote:Jag har dock en konstellationen avklarad och det är kusken :) .
Vintergatsstjärnbilder är enklare att uttömma då de inte innehåller så många galaxer.

/Timo K
Ja så är det klart. jag får kolla upp stjärnhoparna du nämner. Det var ett tag sen jag var igång med kusken men generellt finns ju en del felaktigheter i NGC-katalogen och jag har ibland letat efter objekt som inte finns.

/Mikael

Re: I Earl of Rosses fotspår. Rapport från Skåne.

Posted: 2013-09-16 09:25:52
by Timaoes
Tackar för en mycket läsvärd obsrapport. När jag kollar mina anteckningar inser jag att jag bara har obsat M33 med min 10"are. Den gången såg jag NGC 604, NGC592, IC143, IC 139/40 och IC137, liksom antydningar till spiralarmar. Kanske är det läge att göra ett obsprojekt med den stora tuben.

Du nämner också ett planerat Hickson-projekt. Jag har själv ägnat mig åt Hicksongrupperna under några år. De utgör precis den sortens visuella utmaningar som jag gillar. Till dags dato har jag bockat av ett drygt trettiotal. Jag räknar med att ytterligare omkring tio grupper ligger inom räckhåll från min himmel och med mitt teleskop. Du har väl sätt obsguiden på FaintFuzzies. Rekommenderas annars.

/Johan

Re: I Earl of Rosses fotspår. Rapport från Skåne.

Posted: 2013-09-16 11:03:07
by mikaelanderlund
Hej Johan!

Med en 16" lär man se en hel del kul saker men en mörk himmel är också extremt viktigt. Jag har läst i tidigare rapporter att du har en gränsmagnitud i zenit på nära 6 och det låter bra tycker jag. Jag når sällan över 6 från min obsplats kanske någon gång och då med averted vision. Hoppas på många observationsrapporter från dig om Hickson-objekten :). Var hittar jag obsguiden på FaintFuzzies?

Re: I Earl of Rosses fotspår. Rapport från Skåne.

Posted: 2013-09-16 11:35:40
by timokarhula
http://www.faintfuzzies.com/Index.htm

Utmärkta sidor för den fotontörstande DS-jägaren.

/Timo K