Timo wrote:Riktigt grann M82,a Jonas.
Kan du behålla den bakgrunden när du jobbar vidare så är det riktigt bra.
En fotonewton är en underbar tub att jobba med med tanke på det ljus den samlar in.
Antar att du inte behöver, med din montering, tänka alltför mycket åt vilket håll CCD,n pekar ?
Hls
Timo N.
Ett stort tack, Timo!
Aldrig förr har själva bakgrunden varit så utmanande i en astrobild, jag kommer nog samla betydligt mer data nästa gång jag ska försöka fiska efter det svaga joxet i bakgrunden, men hoppas fortfarande att kunna ge en skymt av det i den färdiga bilden.
Den här tuben känns helt rätt för att jobba med så små pixlar som de flesta av oss nu har, närbilds-skala och samtidigt riktigt snabb ljusinsamling, tyvärr en dyr kombination om den ska kunna belysa en (avlägset framtida) +35mm sensor, och även vara så stadig att den håller kollimeringen under längre perioder (remote-vänlig).
Glömde att tillägga det i vanlig ordning fotades oguidat. Självklart en större utmaning i den här bildskalan men det funkar finfint nu med nya pekmodellerna. Jag fick dra åt primären lite mer bestämt i hållaren, och tighta upp fokuseraren, innan det så blev pekmodellerna lite ojämna och det kan man ju förstå.
Lazze wrote:Härlig start med en härlig tub.
Och eftersom jag har en likadan så undrar jag lite över ditt ex. Jag såg på Orions hemsida att AG-serien anges ha Baader fokuserare nuförtiden. Har du en sådan på din och hur tycker du i så fall att den funkar? Har du hunnit prova V-kurvor i FocusMax och har du i så fall hunnit få någon känsla för repeterbarheten?
/Lasse
Det stämmer att jag fick en 3" steeltrack med min tub, och jag monterade en seletek-motor med custom-hållare. Kurvorna blir helt ok, jämna och fina, och autofokuseringen landar på så gott som samma värde varje gång, men jag tycker det är lite tight mellan motorstegen för att jag riktigt ska lita på att jag hamnar rätt varje gång, f/3.8 ger som sagt ett väldigt tunt fokusplan, så väldigt små ändringar med motorn ger stora skillnader i fokus, trots mikrosteg. Eller så nojjar jag bara :P Ska göra lite utförligare tester i höst
mattssporre wrote:Jonas,
grattis till en riktigt bra M82:a! Riktigt bra detalj för att vara "seeing" på 3-3.5".
Jag har försökt själv från min ljusförorenade himmel (m81 och m82) men det blev för svårt att få fram IFN.
Jag kan två trix för att få fram IFN utan att dra för mycket i själva galaxen.
1. Normal stretch nästan hela vägen (men inte riktigt) till en perfekt galax stretch. Maska av galaxen med en suddig inverterad version av galaxen själv och stretcha vidare - kan kräva en massa trail and error för att få till masken.
2. Stretcha till dess du märker att galaxen är bra (utan avmaskning) - kör sedan ett varv med HDRMultiscaleTransform (HMT) i Pixinsight. Det drar ner intensiteten i de ljusaste delarna av galaxen till förmån för detaljer. Därefter kan man stretcha lite mer.
Man kan ju också kombinera. Som sagt PixInsight är kompetent men ibland kan jag bli tokig på alla reglage och gå vilse i långa "trail and error" loopar
Hur som - lycka till och jag ser fram emot den slutgiltiga versionen.
Mvh
Matts
Tack Matts!
Jag tycker också detaljerna blev fina, jag menade att skriva att seeingen gav fwhm-värden upp till 3.5", allt som var över slängde jag, blev en hel del tyvärr.
Riktigt bra bildbehandling-sätt du tipsar om, hoppas fler läsare av tråden snappar upp trixen. Jag kör själv enligt trix nr1, jag har alltid föredragit att jobba med masker som baserar sig på bild-datan istället för att vara inne och pensla fram maskerna på bilderna, det känns mer "etiskt" :P. Jag har fortfarande lite svårt att bestämma mig hur hårt jag ska dra fram bakgrunden, stjärnorna sväller snabbt och det ser onaturliga ut , så jag kommer nog köra en blygsam bakgrunds-stretch i slutbilden, och komplettera med en extra "ifn-version" där jag stretchar så det ryker.
Jag har tagit en titt på din m81/m82a, och jag tycker du har fått fram förvånansvärt mkt trots din himmel! Samtidigt skulle det vart riktigt kul att se vad du skulle kunna få fram från mörkare platser. Du har inte funderat på att remota din fina rigg?
Init4theimaging wrote:Grattis till en fantastisk first light
Hoppas du vänjer dig vid spikesen. Själv tycker jag de bidrar med ökad "magi" i bilderna.
Mvh,
Daniel
Tackar Daniel!
Självklart bidrar spikes med lite disney-känsla, men jag samtidigt så går ju tankarna också till de första "riktiga" astrobilderna jag la mina ögon på som liten, tagna med nasa-s monster-tuber som också "drabbas" av spikar. Lite hat-kärlek helt enkelt :P