Page 1 of 1

ES UMa

Posted: 2013-03-29 13:18:18
by Starsoft
Hej

Även jag har insett att för oss som bor under det eviga molntäcket lämpar sig studier av kortperiodiska variabler bra när man använder ccd och det äntligen blir en lucka i molntäcket. I går så var det ytterligare en klar natt under molntäcket så då passade jag på att skruva med min utrustning igen innan jag startade en serie på en ganska slumpmässigt vald kortperiodisk variabel, ES UMa. Den ligger strax norr om M81 och är klassad som EW i GCVS katalogen.

"EW W Ursae Majoris-type eclipsing variables. These are eclipsers with periods shorter than 1 days, consisting of ellipsoidal components almost in contact and having light curves for which it is impossible to specify the exact times of onset and end of eclipses. The depths of the primary and secondary minima are almost equal or differ insignificantly. Light amplitudes are usually <0.8 mag in V. The components generally belong to spectral types F-G and later."

Hämtat ur http://www.konkoly.hu/cgi-bin/IBVS?3914

Så här ser den ut, bilden skapad från BVR data taget under den brännande månen igår.

Image

Här är tre serier skapade från samma bilder.

Image
Image
Image

Den relativa magnitudskalan är användbar, ca 4 minuter mellan varje sampel.

Nu har jag ägnat en bra stund åt att försöka åtgärda oron i variablen, men det verkar inte gå, så då börjar jag i stället undra om det kan finnas fysik bakom variationerna i magnitud, dom är ju rätt så snabba. Fluktuationerna i värdena för kontrollstjärnan ser normala ut och den är ändå nästan en magnitud svagare (den är justerad här för att få plats i diagrammen), någon som har några tankar om det här.

Anders

Re: ES UMa

Posted: 2013-03-29 13:48:29
by Tompa
Kul Anders, vi kommer att bomba SVO :green:
så då börjar jag i stället undra om det kan finnas fysik bakom variationerna i magnitud
Det där har jag också funderat på. Ofta håller sig kontrollstjärnan ganska "lugn" medan objektet verkar "spraka" mycket mer. Kanske går att hitta något på nätet om detta?

Mvh,
Tomas W

Re: ES UMa

Posted: 2013-04-01 23:50:03
by Starsoft
Hej

Jag har löst problemet med det oroliga datat, det beror på en bug i Iris. Datat från kameran är 0 - 65535, men Iris klarar bara -32768 - 32767, därför kör jag ett Iris kommando för att skala filerna innan jag använder dom, det visade sig att det inte fungerade, filerna blev inte skalade och den sökta variablen låg på gränsen 32768, nu ska jag inte ödlsa mer tid på att krångla med Iris, bilderna får ligga tills jag har fått fram en bättre lösning för fotometri.

Anders