Tack för all positiv feedback!
Tompa wrote:Snyggt! Kul att se en Grinde-bild igen! Vädret har ju inte varit nådigt...
Stor skillnad jämfört med min bild av samma objekt! Jag gillar färgerna och mjukheten i din efterbearbetning.
Tråkigt att höra om problemen med tuben, men jag ser i alla fall inga större effekter av detta. Själv stretar jag på för att få min eq6 att leverera god följning och små runda stjärnor. Det verkar vara i princip omöjligt...
Ha det,
Tomas W
Tack!

Nu med facit i hand så borde jag sparat ihop slantarna och köpt en ny 190MN med en riktig fokuserare, istället för att kollimera/pekmodell-träna bort de nätter som varit riktigt bra. Med tanke på att din tub tecknar fina stjärnor hela vägen ut på en klart större aps-c sensor så tror jag att 190MN är den mest prisvärda tuben som finns för oss is Sverige när man är ute efter små detaljer, "rätt" bildskala direkt för små detaljer utan att behöva binna bort 75% av pixlarna. Men att nå den sista biten så behöver man en montering/guidning utöver det vanliga, själv fick jag aldrig riktigt till det med min EQ6a, men det säger mer om mig än monteringen.
Peter R wrote:Hej Jonas,
Vad tråkigt att höra att din MN 190 har åkt i backen och blivit skev men riktigt snygg bild som vanligt, främst NGC 7331 som är fantastisk.
Hoppas du får rätsida på problemen.
/*Peter R
Kul att höra att bilden står sig även på din skärm!
Ja, jag skulle sparat mkt tid om jag nu inte slarvade i all hast när jag för snart två år sen packade ihop efter en foto-session och skickade in tuben lite för snabbt in i bagaget, med ett okular(!) kvarglömt i fokuseraren. Original-fokuseraren gick då i graven, med ett tiotal kullager-kulor rasslandes i tuben. Jag prövade med två olika/nya fokuserare i sommar för att återuppliva pjäsen, men jag borde som sagt kollat tuben också, och inte bara bytt fokuserare. Det visade sig att även tuben deformerades så fokuseraren hamnat krokigt. Men med min senaste kollimering får jag halvhyfsat resultat, så jag låter grejjerna sitta som dom gör, det är roligare att fota än att felsöka
Lazze wrote:Underbar bild som vanligt och den annoterade bilden är informativ, det blir ju ungefär som en helrealistisk stjärnkarta.
Tråkigt att höra om tuben, det är inte roligt när grejorna börjar tilta.
Jag har också fått problem med fokuseraren på spegelteleskopet. Allt funkade bra i höstas, men när kylan kom och metalldelarna började krympa så har allt blivit mer och mer både glappt och skevt och det är inte smidigt att fixa sånt i 20 minusgrader. Så nu åker grejorna ner på ett tag.
/Lasse
Kul att höra att mina "kartor" uppskattas, jag tycker det är fruktansvärt roligt att uppmärksamma alla dessa små-galaxer som jag annars skulle missat eller avfärdat dem som artefakter/pixeldefekter.
Med tanke på ditt snabba fokalförhållande så blir det väl ruskigt viktigt med att fokuseraren och speglarna sitter stabilt utan någon som helst flex...
Jag är extra nyfiken på hur svärtan i bakgrunden och färgbalansen ser ut på era skärmar, jag har nämligen det senaste året bildbehandlat bekvämt i soffan framför min stora plasma-tv, och märker nu när jag hoppat tillbaks till en riktigt dataskärm att mina gamla bilder ser väldigt mörka ut, och klart brusigare än vad jag minns dem. Jag gjorde klart den här bilden i tv'n, men har medvetet höjt bakgrunden lite med tanke på hur mina bilder från förra säsongen såg ut, så säg gärna till om jag ligger på en lagom nivå nu, eller för mörkt/ljust.
Ja, det känns väldigt dumt så här i efterhand att jagat fel på fel ställen, till och med så jag började undra om det var min montering som spökade (men med hjälp av ccd-inspector konstaterade jag att stjärnorna alltid var helt runda i ett av hörnen, men avlånda i resten av bilden), och nu har i princip halva säsongen redan passerat. Men med tanke på vädret så var det ingen större förlust, hoppas på förbättring nu när sjön har lagt sig och vädret börjat fatta att det är vinter.