Page 1 of 2
NGC7822 - Matts Sporre
Posted: 2012-11-13 05:14:50
by mattssporre
Ny bild i galleriet
Objekt: NGC7822
Exponering: Se
http://istarion.net/Picturepages/Nebulas/NGC7822.shtml
Fotograf: Matts Sporre
Teleskop: ASA N10 astrograph
Kamera: FLI ML8300 monokrom
Kommentar: Min första mosaik. Bara två delar - vågar inte mer med vädret vi har under hösten.
Mer info på
http://istarion.net/Picturepages/Nebulas/NGC7822.shtml
Mvh
Matts
Klicka for att se stor version av bilden
Re: NGC7822 - Matts Sporre
Posted: 2012-11-13 09:23:42
by Frazze
Vilken fantastisk bild Matts!
En nyfiken fråga, vad är det som gör att spikesen blir "streckade"?
Mvh
Daniel
Re: NGC7822 - Matts Sporre
Posted: 2012-11-13 09:37:02
by Tompa
Instämmer! Helt fantastisk! Vilka detaljer, mums.
Hur många lamm har du offrat för att få ihop så pass mycket tid under denna gråvädershöst?
Mvh,
Tomas W
Re: NGC7822 - Matts Sporre
Posted: 2012-11-13 14:25:49
by LasseH
Ojojoj. Bättre blir det inte. Väldigt snyggt presenterat på din hemsida.
Mvh,
LasseH
Re: NGC7822 - Matts Sporre
Posted: 2012-11-13 15:44:34
by Timo
Magnifik tagning Matts !
Tuben din är verkligen en fotonsamlare med sina f3,6.
Som tidigare sagt så är din presentation på hemsidan proffsig.
Har själv pelarna till vänster om mitten på min lista men måste hitta väldigt stabilt väder om jag skall lyckas med f11,5 och 3000 mm.
Timo N.
Re: NGC7822 - Matts Sporre
Posted: 2012-11-13 15:44:49
by glappkaeft
Oj vilken dramatiskt och dynamisk bild det blev med din färgsättning. Perfekt behandlat! Även jag gillar presentation av bild och text.
Re: NGC7822 - Matts Sporre
Posted: 2012-11-13 16:03:54
by skafar65
Hej Matts
Fantastiskt fin och dramatisk bild! Spännande att se de olika filterkombinationerna och bildbehandligsteknikerna på din sida!
Mvh //Micke
Re: NGC7822 - Matts Sporre
Posted: 2012-11-13 17:34:47
by mattssporre
Stort tack till er alla för de snälla kommentarerna.
Daniel: strecken på spikarna kommer sig av Ha filtret (jag använder Ha stjärnorna som Lum för stjärnorna och tar 10min per RGB kanal för att ge dem RGB färg). Vet inte riktigt varför Ha filtret har denna effekt.
Tomas: visserligen åt jag lamm i helgen

men som du ser från detaljerna på min site så tog det nästan 1,5 månad för mig att få ihop subbarna. Som tur är kan man fota med både Ha och SII filter även när månen är uppe. Jag har 5nm filter och det brukar bli bra även vid nästan fullmåne, bara objektet är minst 60 grader bort från månen. OIII kräver dock en månfri himmel (eller nästintill), trots att det bara är på 3nm.
Timo: f11 och 3000mm är alltid en rejäl utmaning, men när det lyckas kan resultatet bli riktigt bra!
Micke: ser att du har en CDK17 - en tub jag "dreglat" över

Har du fokalreduceraren till den eller kör du på f6.8? Hur tycker du att teleskopet funkar?
Mvh
Matts
Re: NGC7822 - Matts Sporre
Posted: 2012-11-13 18:12:00
by Lazze
Underbart fin bild och din hemsida är verkligen läsvärd. Väldigt trevligt att på en gång kunna se så olika processvarianter och med bra förklarande text till.
Jag ser också att du använder en Wynne korrektor ihop med FLI:s stora snurra med 7 filterplatser och ASA:s fokuserare. Fungerar den fokuseraren bra ihop med all vikt långt ut på korrektorn?
/Lasse
Re: NGC7822 - Matts Sporre
Posted: 2012-11-13 18:47:13
by Magnus_Dahlgren
Fantastiskt fin bild.
Lite off topic: Är 3nm respektive 5 nm bandbredden på filterna (om man nu kan prata bandbredd i storheten våglängd) ?
Såg att du tidigare hade Baader filter, vad anser du om dessa jämfört med de du har nu, var det en stor förbättring?
Mvh
Magnus
Re: NGC7822 - Matts Sporre
Posted: 2012-11-13 19:39:34
by mattssporre
Hej
Lasse: Du har helt rätt, det blir ett relativt långt och tungt överhäng. Jag hade problem först med att få den optiska vägen från sekundärspegeln till CCD att vara vinkelrät mot CCDs plan. Jag har nu lärt mig hur otroligt försiktig man måste vara när man skruvar åt de olika komponenterna - man måste verkligen korsdra försiktigt (ett kvarts var på en skruv sedan ett kvarts på en annan, sedan tillbaka och dra ett kvarts varv till på den första, osv). ASA fokuserare är en riktigt stadig pjäs, så när jag väl har lyckats få den optiska vägen vinkelrät mot CCD planet, håller fokuseraren allt på plats. Jag har dock ett problem med fokuseraren - under hösten när temperaturen faller så krymper metallen så pass mycket att fokuseraren slirar. Jag måste då justera friktionen mellan motorn och dragtuben för att öka friktionen. Inga problem för mig eftersom observatoriet är 10m från huset, men i en mer "remote setup" kan detta bli problem. Jag vet att ASA nu erbjuder en ännu mer robust fokuserare som bättre ska klara liknande problem.
Magnus: Jag vet inte hur mycket du vet, så hoppas du ursäktar om jag blir övertydlig. Om vi tar Ha-filtret som exempel. Ha svarar mot en exakt våglängd av ljus 665nm. Syftet med Ha filtret är att bara släppa igenom denna våglängd och ingen annan våglängd. Ideal ska filtret släppa igenom 100% av allt ljus med våglängd 665nm och stoppa 100% av allt ljus av alla andra våglängder (ex 665,00002 nm). Av praktiska skäl kommer ett Ha filter alltid att släppa igenom ljus med våglängder i ett intervall runt 665nm. Vad jag menar med 5nm är att mitt Ha filter släpper igenom ljus med våglängder i intervallet 662,5 till 667,5 nm. Ju smalare passband ett filter har desto mindra "ströljus" slinker igenom. Jag hade ganska stora problem med de Baader filter jag använde förut. Speciellt fick jag stora ringar runt ljusa stjärnor när jag använda OIII filtert. Jag lyckades räkna ut (man kan relatera diametern på ringen runt stjärnan till tjockleken på filtret) att det var filtret som gav upphov till stjärnringen. Jag hade även det problemet för mina RGB filter. Sedan dess har jag lärt mig (och hunnit köpa nya filter

) att Baader filtrena är känsliga för vilken sida man vänder mot CCD sensorn. Om jag vänder rätt sida mot CCD så blir det inga ringar.
Mvh
Matts
Re: NGC7822 - Matts Sporre
Posted: 2012-11-13 20:45:04
by skafar65
Hej Mats
Jodå jag har CDK17" Ingen fokalreducerare men skulle behöva en! Sällan man jar så pass bra förhållande så att det blir något bra. Teleskopet fungerar fint annars.
Mvh //Micke
Re: NGC7822 - Matts Sporre
Posted: 2012-11-13 21:03:01
by Magnus_Dahlgren
Matts,
Hänger helt med på ditt resonemang angående passband, spektrallinjer och oönskade ljusföroreningar, intressant att bandbredden har såpass stor inverkan, det hade jag inte gissat .
Jo, anledningen till att jag frågade var att jag sneglat på olika 2" filter för mitt ccd-projekt, i första hand LRGB (för att senare komplettera med smalband). Då jag inte vill lägga ut mer än nödvändigt tycktes den "nya" serien av baader filter som syns i denna tråd verka intressant:
http://www.cloudynights.com/ubbthreads/ ... in/3556671
Om man bara tittar på kurvorna i diagrammen ser ju Baader bra ut, god transmission i passbandet, väldefierade bandgränser och tillsynes god undertryckning.
Därför blev jag nyfiken på dina erfarenheter (själv har jag inga

) när jag såg att du provat olika fabrikat.
Skulle du rekommendera att börja med Baader LRGB eller spara längre och köpa Astrodon LRGB?
/Magnus
Re: NGC7822 - Matts Sporre
Posted: 2012-11-14 12:37:34
by mattssporre
Magnus,
Magnus_Dahlgren wrote:
Hänger helt med på ditt resonemang angående passband, spektrallinjer och oönskade ljusföroreningar, intressant att bandbredden har såpass stor inverkan, det hade jag inte gissat .
Ju mindre ströljus som släpps igenom ju bättre blir kontrasten, men skillnaden mellan 5nm och 3nm kan man alltid diskutera. Se
http://www.astrodon.com/products/filters/narrowband/ på slutet av sidan för lite diskution runt detta - men notera att Don pratar i egen sak. Han vill ju hellre sälja 3nm än 5nm...
Det finns också en catch med för smalt passband och snabb optik. För snabb optik blir, för del av det infallande ljuset, innfalsvinkeln så pass brant att den effektiva våglängden förskjuts. Kanske så pass mycket att filtret inte släpper igenom. Vad Don menar är att det ljus som faller in har alla möjliga infallsvinklar några av dessa kan reflekteras men ganska många tar sig igenom (
http://www.astrodon.com/Orphan/astrodon ... wband/#h13). Hur stor effekten är i verkligheten vete katten, men OIII på 3nm för mitt f3.6 system funkar bra.
Magnus_Dahlgren wrote:
Skulle du rekommendera att börja med Baader LRGB eller spara längre och köpa Astrodon LRGB?
s
Jag har ingen erfarenhet av Astrodon LRGB, men jag har använt Baader filtren och de funkar utmärkt. Som sagt jag hade problem med ringar runt stjärnor först, men när jag väl lärt mig att man måste vända Baader filtren åt rätt håll så har de fungerat utmärkt. Om man kikar genom filtrena mot en ljuskälla med en liten vinkel så kan man se ett antal spegel reflektioner av filterkanten (lite som om du står mellan två speglar och ser dig själv kopierad "oändligt" antal gånger). Den sidan får inte vara vänd mot rymden. Inte säker på att jag kommer ihåg det helt rätt, men får man problem med ringar (halos) runt stjärnorna så ska man kolla vilket filter (kolla var ringarna finns i de separata R, G, B subbarna) och vända på det. Det funkade för mig.
Vad gäller smalbandsfilter inkludera gärna Custom Scientific som möjligt leverantör. De har mycket bra rykte. Anledningen till att jag inte köpte via dem var att de hade slut på Ha filter och förväntade sig nästa leverans först sex månader efter det att jag kontaktade dem. Vem vill vänta så länge
Mvh
Matts
Re: NGC7822 - Matts Sporre
Posted: 2012-11-16 18:32:29
by Måns
Otroligt fin bild Matts! Toppklass
Magnus: Jag använder Astrodons LRGB- och Ha-filter och de fungerar utmärkt och är felfria. Mycket imponerad av Ha-filtret som i mitt fall har en passbrädd på 5nm. Om du eller någon annan går i köptankar och funderar tex. mellan 3nm och 5nm när det gäller just H-alpha, så är det inte så att 3nm alltid är bättre. Exciterat kväve (NII) sänder ut våglängden 658.4nm. Kväve är närvarande i många av våra kända planetariska nebulosor, så som M27. Då väte-linjen (H-alpha) ligger på 656.3nm betyder det att ett filter med en passbrädd på 5nm även kommer att inkludera NII, vilket kan ge upphov till ett högre signal/brus-förhållande (beroende på objekt). Trotts att ett filter med 3nm i passbrädd släpper in mindre störljus kan ett 5nm:ers filter producera bättre bilder när det kommer till vissa objekt, då 3nm:ers filtret inte släpper igenom NII ljuset. Bara en liten intressant notering.
MVH Måns