Page 1 of 1

Jupiter med månar - Peter Rosén

Posted: 2012-01-12 01:45:15
by Peter R
Ny bild i galleriet
Objekt: Jupiter med månar
Exponering:
Fotograf: Peter Rosén
Teleskop: OO-CT 250 f/4,8
Kamera: DBK41AF02
Kommentar: 2.000 av 6.000 bilder tagna med 15b/s. Syd är uppåt.
Riktigt svåra förhållanden med mycket turbulens, vind och så mulnade det snabbt på. Ingen höjdare men dock ändå första Jupiter sedan slutet av oktober http://astronet.se/view_image.php?id=1510&mode=large .
Vad som framgår tydligast är att NEB har blivit betydligt smalare på 2,5 månader. Kan det vara NEBs tur att tillfälligt försvinna?
Månarna är Ganymede och Europa till vänster och Io samt Callisto till höger.

/*Peter R



Image
Klicka for att se stor version av bilden

Re: Jupiter med månar - Peter Rosén

Posted: 2012-01-12 09:26:20
by Timo
Den var inte alls dålig Peter.
Fina färger och det även på månarna !
Timo N.

Re: Jupiter med månar - Peter Rosén

Posted: 2012-01-12 10:13:00
by Lars L
Estetiskt tilltalande och bra bildskala, intressant med förändringen.






Mvh Lars L

Re: Jupiter med månar - Peter Rosén

Posted: 2012-01-15 01:17:18
by Oortcloud
Peter R wrote: Vad som framgår tydligast är att NEB har blivit betydligt smalare på 2,5 månader. Kan det vara NEBs tur att tillfälligt försvinna?

Detta tyckte jag var intressant! Så intressant att jag själv tog ut teleskopet nu på kvällen som var. Sen rotade jag fram två bilder i jämförbar storlek. Och du verkar ha rätt. NEB verkar blivit smalare. Störst märks skillnaden på den tidiga bilden. (Den som saknar SEB) Om NEB försvinner återstår väl att se... :?:

Image

Martin

Re: Jupiter med månar - Peter Rosén

Posted: 2012-01-15 08:57:27
by hansg
Jo jag ser på mina teckningar av planeten att norra bandet blir allt smalare , brukar vara vanligare att norra ekvatorsbandet försvinner då och då...tror jag.
h-g

Re: Jupiter med månar - Peter Rosén

Posted: 2012-01-15 10:37:31
by Peter R
Detta tyckte jag var intressant! Så intressant att jag själv tog ut teleskopet nu på kvällen som var. Sen rotade jag fram två bilder i jämförbar storlek. Och du verkar ha rätt. NEB verkar blivit smalare. Störst märks skillnaden på den tidiga bilden. (Den som saknar SEB) Om NEB försvinner återstår väl att se...
I mina bilder tycker jag det framkommer ännu tydligare då NEB verkar ha förvandlats från ett molnbälte till något som mera liknar ett molnsnöre.
Om NEB försvinner helt vet jag absolut inget om men jag ville dra fokus på denna iakttagelse som jag inte har sett uppmärksammas någonstans när jag Googlar på det.
På högupplösta bilder med mycket små detaljer i virvlarna tycker jag inte det är lika lätt att se detta, kanske enligt logiken att man inte ser skogen för alla träd! Därför uppskattar jag era observationsbekräftelser.
H-g, kan du länka till dina teckningar, skulle vara intressant att få ta del av dem?

/*Peter R

Re: Jupiter med månar - Peter Rosén

Posted: 2012-01-15 10:51:54
by hansg
Tyvärr ligger teckningarna från senare tid oscannade, kommer så småningom.
h-g

Re: Jupiter med månar - Peter Rosén

Posted: 2012-01-15 13:17:37
by Hans Bengtsson
Ett bra ställe för att följa utvecklingen på Jupiter tycker jag är:

http://jupiter.cstoneind.com/

Att SEB periodvis försvinner är ett sedan många decennier välkänt fenomen. När det hände nu senast framställdes det i en del media som väldigt sensationellt - vilket det ju inte är. NEB varierar också mycket i utseende, ibland är bältet brett och ibland (som nu) smalt. Jag tror dock inte det har hänt att NEB helt har försvunnit? Man kan förmoda att det inte händer den här gången heller, även om man förstås inte kan vara säker.

mvh
Hans Bengtsson

Re: Jupiter med månar - Peter Rosén

Posted: 2012-01-15 14:20:26
by Peter R
Tack Hans, du har alldeles rätt. Christopher Go plåtar och analyserar förändringar på Jupiter ungefär lika regelbundet som vi andra borstar tänderna. Och han kommenterar också mycket riktigt "the narrowing of NEB".
Den 2 dec 2011 skriver han dessutom:
"There is now a hemispheric reversal in color for Jupiter. For the past few years, the southern hemisphere was pale while the dark north was reddish. Now it is reverse." vilket jag också uppmärksammade vid bildjämförelsen. I Gif-animationen syns det tydligt hur de mörka molnbanden på norra halvklotet bleknar medan de blir tydligare på södra halvklotet. Syd är upp i bilderna.

Finns det några flödesmodeller eller andra simuleringar som kan förklarar dessa förändringar i molnbanden, t. ex. varför SEB försvinner då och då men inte NEB, eller hur GRS har överlevt i hundratals år?

/*Peter R

Edit: Efter att ha läst lite på wikipedia så förstår jag att det ännu inte finns någon enhetlig modell för att förklara dessa flöden.