Page 1 of 1

Okulartest och dubbelstjärneobervationer från Uppsala

Posted: 2011-12-19 00:41:17
by glappkaeft
Observationsrapport, 2011-12-11, kl 19-23.
Gamla observatoriet, Uppsala.

Nyligen så passade vi på att inventera tillbehören till Steinheilrefraktorn från 1892 i Gamla Observatoriet i Uppsala. Bland annat hittade vi en adapter som vi tidigare inte tittat närmare på som efter uppmätning visade sig ha M42 gänga. Då de gamla högförstorande okularen inte längre fungerar så beställde vi därför en 2" okularhållare för M42.

När okularhållaren äntligen dök upp i fredags så samlades Martin Furuhed, Lars Hermansson, Patrik Holmström och Mats Johansson vid den gamla dubbelrefraktorn med en 36 cm f/15 visuell tub, för ett första test. Det var fullmåne, lite dis och periodvis en del tunna moln. Det var i alla fall tilltagande molnighet som gjorde att vi fick sluta passet vid 23-tiden. Vår tanke var att se vad refraktorn förmådde på lite svårare dubbelstjärnor och Jupiter förstås.

Image

Just Jupiter fick bli det första objektet. Vi kunde konstatera att förstoringsgraden med en TeleVue 55 mm Wide Field (98x) ganska väl motsvarade det lägst förstorande originalokularet. Möjligen förstorade originalokularet något mindre. TeleVue okularet gav en aning ljusare/vitare bild av Jupiter men å andra sidan så hade det 120 år gamla originalet ett betydligt större synfält (!) än det modernare. Slutsatsen blir att det på den lågförstorande sidan inte finns någon större poäng med att använda moderna okular.

På Jupiter visade det sig även att det var svårt att nå fokus med de flesta medtagna okularen på grund av refraktorns begränsade bakfokus. De okular som fungerade utöver TeleVue 55 mm var ett 12 mm Nagler (450x) och 8 mm Vixen LVW (675x). Efter att monterat av en huvudsakligen dekorativ skyddskåpa så gick det även att använda ett 20 mm Plössl
(270x) med, dagen till ära, nyinstallerad okultationstav. Tekniskt sett så fungerade nog även ett Vixen LVW 3.5 mm men i 1540x förstoring (0.23 mm utträdespupill) var det svårt att få kontroll på positioneringen av teleskopet eftersom finjusteringsmotorn i deklination inte fungerade. Vi noterade också att förutom det naturliga färgfelet med spritt blått ljus fanns en hel del spritt vitt ljus som troligen härrör från att objektivet inte är rengort på baksidan på länge till skillnad från framsidan som nyligen rengjorts.

Image

Under observationen av Jupiter bedömde vi seeingen som medioker. Högre förstoring än 98x gav inga extra detaljer. Bilden förbättrades under kvällen i takt med att teleskopet temperaturanpassade sig.

Första dubbelstjärnan fick bli Σ 3050 i Andromeda (Σ = F.G. Struves Dorpat katalog 1827). WDS-koden är STF 3050AB. Med 2,1" separation och nästan samma ljusstyrka (magnitud 6,5 och 6,7) och spektralklass upplevdes den som ett perfekt matchat par (som bilstrålkastare på avstånd) med minst 2 stjärndiametrars separation och gulvit färg på båda stjärnorna.

Epsilon Arietis, Σ 333 (WDS STF 333 1,4") var mycket enkel med 1 stjärndiameters separation. De var hyfsat matchade (magnitud 5,2 och 5,6) med ena komponenten något gulare.

10 Arietis, Σ 208, (WDS STF 208 1,2", magnitud 5.8/7.9) var stundtals tydligt separerad i stunder av bra seeing. Blekgul med betydligt svagare gråare kompanjon nästan rakt norrut. Vi prövade att låta stjärnan driva fram från bakom okultationsstaven i 20 mm okularet (270x) och kunde då se hur den svagare komponenten först syntes en liten stund innan den ljusare dök upp.

Image

14 Arietis, Herschel VI 69 (WDS H 6 69). En vid trippelstjärna (magnitud 5, 8, 11) med mycket stor separation (92”/107") som vi tog av bara farten. Trots dis, fullmåne och stadsbelysning så var det inga som helst problem att se även den svagaste komponenten.


Det kändes nu som om temperaturen i observatoriet hade utjämnats och det hade klarnat upp nästan helt (bara lite dis). Det var nu dags att se vad teleskopet kan prestera på riktigt.

Image

Vi bestämde oss för att ta in stjärnan β 303 (β för S.W. Burnham) i fiskarnas stjärnbild, (WDS BU 303 0.62" (Orlov, V.G. 2009) mag: 7,3/7,6). I 270x var den utdragen i nästan öst-västlig riktning och stundtals hårfint men tydligt separerad. I 450x så var alla överens att den var "klockrent separerad" vilket sedan upprepades i 675x. Vid den högre förstoringen började vi antagligen närma oss gränsen för vad teleskopet kan prestera men det gav ändå en bättre upplösning av stjärnorna i ögonblick av bra seeing.

Sista objektet innan molnen tätnade allt för mycket blev stjärnan OΣ 500 i Andromeda (OΣ = Otto Struves Pulkovo katalog 1843). WDS-kod STT 500AB, 0.47" (Mason, B.D. 2006) magnitud 6,1/7,4. I 450x såg paret ut som ett upp-och-ner-vänt päron, dock ingen synbar separation. Tyvärr så mulnade det och vi hade ingen chans att testa med 675x. Vi hann inte heller testa phi And eller gamma And BC som vi fått som förslag av Johan Warell innan kvällen.



Image
F.v., Lars, Patrik och Mats. Martin bakom kameran.

Text av Patrik Holmström och Lars Hermansson, foto av Martin Furuhed.

Referenser:
The Cambridge Double Star Atlas, James Mullaney and Wil Tirion. 2009.
Double Stars for Small Telescopes, Sissy Haas, 2008.
Washington Double Star (WDS) catalogue
Saguaro Astronomy Club - Double Star Database v4.0

Re: Okulartest och dubbelstjärneobervationer från Uppsala

Posted: 2011-12-19 01:01:43
by Starsoft
Hej på er

Fantastisk rapport :good:

Avundsjuk blir jag på er som får chansen att använda den utrustningen, 1892!

Är väl också ett bra bevis för att den gamla myten om det trögflytande glaset i gamla fönster inte stämmer.

Anders

Re: Okulartest och dubbelstjärneobervationer från Uppsala

Posted: 2011-12-19 01:32:31
by glappkaeft
Starsoft wrote:Hej på er

Fantastisk rapport :good:
Tackar!
Avundsjuk blir jag på er som får chansen att använda den utrustningen, 1892!
Den här gången så beslutade vi att obsa med kort varsel då vi fick en liten lucka i vädret när vi ändå var samlade för att meka. Du är ju medlem i UAA och förhoppningsvis så hinner vi planera detta en bit i förväg nästa gång och mejla epostlistan i förväg. Annars så har ju föreningen visningar på tisdagar (börjar igen den 17 januari) som är gratis för medlemmar (annars 30 kr från 12 år).
Är väl också ett bra bevis för att den gamla myten om det trögflytande glaset i gamla fönster inte stämmer.
Jo, definitivt. Skärpan i telskopet har dock försämrats under åren men det beror på en renovering på 60-talet där firman som gjorde jobbet trots stränga order att inte röra optiken plockade isär linserna. Tydligen låg alla distanserna i en hög mellan linserna :( Astronomerna kollimerade om teleskopet men det blev aldrig riktigt så bra som innan renoveringen enligt dom som var med på den tiden.

Re: Okulartest och dubbelstjärneobervationer från Uppsala

Posted: 2011-12-19 02:09:06
by Starsoft
Hej
Du är ju medlem i UAA
Tyvärr har det på grund av för många andra störande projekt ju inte blivit av att ta kontakt med er men jag hoppas på mer fritid framöver.

Jag har ett tag undrat om ni kanske skulle vilja låna min 11002 kamera som ligger och samlar damm här hos mig, ni verkar behöva en annan kamera till er stora spegel har jag för mig och under det närmsta året kommer jag inte att ha någon vettig egen optik till den kameran.

Anders

Re: Okulartest och dubbelstjärneobervationer från Uppsala

Posted: 2011-12-19 06:23:28
by Tompa
Intressant rapport! Trots misshandeln på 60-talet verkar det ju som att grejerna går som en klocka. Även jag blir lätt grön i ansiktet av avund...

Tomas W

Re: Okulartest och dubbelstjärneobervationer från Uppsala

Posted: 2011-12-19 08:21:30
by Timaoes
Spännande rapport och suveräna bilder. Man får liksom en känsla av hur det måste ha varit när Dunér, Bergstrand och de andra jobbade där. Läckert.

/Johan

Re: Okulartest och dubbelstjärneobervationer från Uppsala

Posted: 2011-12-19 09:24:22
by Timo
Underbart att se att de gamla instrumenten fortfarande kan och får användas !
Vixens LVW okular är min personliga favorit..
Timo N.

Re: Okulartest och dubbelstjärneobervationer från Uppsala

Posted: 2011-12-19 20:39:18
by magnahrl
Mycket intressant obsrapport från en gammal klassisk refraktor. Synd ni inte hann kolla upp gamma And. B-C. Jag har själv haft förmånen att besöka det gamla observatoriet i Uppsala, i samband med att Lars H. aluminiserade speglar i UAAS:s klubbhus och Joel von Knorring lämnade en färdig 8" spegel till mej. Tyvärr fanns inte tillfälle att se genom något av teleskopen. Minns att det tyvärr förekommit en del smärre inbrott och vandalisering av de mindre byggnaderna på obsparken. Några lokala förmågor hade väl förlustat sej "studentikost" :evil:
/Magnus

Re: Okulartest och dubbelstjärneobervationer från Uppsala

Posted: 2011-12-19 20:57:25
by Lars L
Instämmer med föregående meddelanden - har varit allmänt låg idag, julångest och existentiell. Reportaget fick mig på riktigt gott humör. Tack Glappis!



Mvh Lars L

Re: Okulartest och dubbelstjärneobervationer från Uppsala

Posted: 2011-12-20 07:23:54
by glappkaeft
Tack igen för alla kommentarer. Detta försök gav mersmak så vi kommer nog att försöka på phi And och gamma BC And igen.

För mig personligen så är av de saker som gör att UAAs tisdagsvisningarna är så trevliga är att visa upp dessa instrument (även trippelastrografen från 1914). Gamla observatoriet är lite gramn av ett levande museum.

Re: Okulartest och dubbelstjärneobervationer från Uppsala

Posted: 2011-12-20 23:24:16
by Hans Bengtsson
Verkligen en intressant tråd! Man kan riktigt höra historiens vingslag.

En rolig sak vore väl att se ifall det med nuvarande utrustning går att skönja det enda NGC-objektet som upptäckts från Uppsala, nämligen galaxen NGC 414 i Pisces. Upptäckten gjordes av Schultz den 22 oktober 1867:

http://www.astronomiguiden.com/javacook ... IC_ID=1129

Det har alltid känts lite förvånande att en så ljussvag galax (totalmagnitud 13.5) kunde upptäckas med ett så relativt litet instrument som 9.6 tum. Om man i förväg vet var objektet ligger så är det en sak - men det är mycket hedrande för Schultz som observatör att han kunde upptäcka denna galax, tycker jag.

mvh
Hans Bengtsson

Re: Okulartest och dubbelstjärneobervationer från Uppsala

Posted: 2011-12-22 09:24:25
by magnahrl
Lars L.!
Julångest och dito existentiellt-du är inte ensam. Önskar dej ändå en fridefull Jul och alla andra här på AN :|
/Magnus

Re: Okulartest och dubbelstjärneobervationer från Uppsala

Posted: 2011-12-22 18:49:02
by Lars L
Same to you! Är en stor fan av Gotland (Är det inte där du bor) många gånger lika fint som vilket internationellt turistmål som helst. Undviker man medeltidsveckan kan man t.o.m. hitta någon enskild plats, då är det rena rama Edens lustgård.

A Very - Merry......... .

Re: Okulartest och dubbelstjärneobervationer från Uppsala

Posted: 2011-12-22 20:44:09
by skafar65
Hej på er!

Det var en spännande rapport! Man känner nästan historiens vingslag trots att man inte är där! Tänk så många spännande stunder det måste ha varit vid detta teleskop genom åren! Härliga bilder också!

Mvh //Micke