Page 1 of 1

PK104-29.1 - Jörgen Andersson

Posted: 2011-11-20 14:04:29
by jorand
Ny bild i galleriet
Objekt: PK104-29.1
Exponering: L:42*3min
Fotograf: Jörgen Andersson
Teleskop: Meade 16" LX200GPS-SMT UHTC
Kamera: QHY8
Kommentar: Äntligen en klar natt! Passade på att prova min nya QHY8 kamera på en nebulosa med namn PK104-29.1 i Pegasus stjärnbild. De data jag hittat om nebulosan är att den har en ljusstyrka på cirka +15 magnituder och att centralstjärnan har en magnittud av +16. Utbredningen av objektet är cirka 5 bågminuter. Jag använde ett OIII filter för att öka kontrasten mellan nebulosan och bakgrunden. Guidningen blev inte helt perfekt men inom mina toleransmått :-) Det blev lite omständigare med bilder i .fit format jämfört med Nikon formatet som jag var van vid. Först fick jag bara fram svart/vita bilder men efter ett tag så kom jag underfund med "frammkallnings-processen" i Nebulosity. Efter bearbetningen i Nebulosity så har jag jobbat lite med bilden i CS5. Nebulosan syntes med svårighet visuellt. Det var de två kraftigare gasmassorna vid nebulosans sidor som syntes. Helt klart roligare med en CCD då ljuskänsligheten var på en helt annan nivå med jämfört med min Nikon kamera. Ser fram emot att prova andra objekt med kameran.

Jörgen


Image
Klicka for att se stor version av bilden

Re: PK104-29.1 - Jörgen Andersson

Posted: 2011-11-20 14:27:49
by Bengt
Härligt med dessa mer ovanliga fotoobjekt du skakar fram. Inspirerande bild
Lite skakig följning som du skriver och lite skum bildbehandling men du får nog snart kläm på hur du hanterar din nya ccd kamera.
Jag hade nog dragit ner subbarna om jag ska ge dig råd. Jag tror du tappar mer detaljer i driftfelet än får extra med längre subbar (i detta fall 3 min) i slutändan. Du har en lång, svår brännvidd att jobba med . Har du ingen reducerare redan hade jag satt dit en sådan.
Men för orginaliteten av val av objekt blir det tummen upp här.:good:

Bengt

Re: PK104-29.1 - Jörgen Andersson

Posted: 2011-11-20 16:20:49
by Lazze
Det är alltid kul att se lite objekt vid sidan om allfarvägen även om tekniken strular lite vid guidningen.
Med din långa brännvidd tror jag heller inte att du skulle förlora något märkbart i upplösning med en reducerare och den gör fotandet lite lättare.

Jag lite nyfiken på din QHY8. Jag har läst många positiva omdömen om den, men också många som fått problem med imma och frost i den. Vilken av de olika varianterna är det du köpt och har du märkt något av imma/frostproblem?

/Lasse

Re: PK104-29.1 - Jörgen Andersson

Posted: 2011-11-20 18:47:04
by jorand
Det är modellen som bara heter QHY8, alltså inte PRO modellen. Att ge någon rättvisande bild över kameran när jag bara testat den en gång är inte lätt. Men det här är vad jag tycker hittills. Kabelanslutningarna för bildöverföring och för styrboxen på kamerahuset irriterar mig eftersom de inte har några låsningar för dito kablar. Det är mycket lätt att någon av dessa kablar lossnar i mörkret när man förflyttar teleskopet. Det är väl det enda negativa jag har att säga om själva konstruktionen. Jag använder Nebulosity att samla bilddata med. Programvaran har ett enkelt gränssnitt vilket gör bildinsamlandet för en nybörjare enkelt. De inställningar man kan göra är "gain", "offset", "Bin mode", "Duration", "Exposures" och "Time lapse". Även om jag inte hade fotograferat med CCD tidigare så förstod man ganska omgående hur man skulle göra. Vilken den optimala inställningen är, det är ju naturligtvis en annan historia. Man får väl hålla på att testa och se vilken inställning som ger den bästa bilden. Fokuseringen gick lätt med hjälp av "Focus" och "Fine Focus". Efter de grundläggande inställningarna var det bara att börja och samla ljus. Det här med imma eller frostbildning var inget jag upplevde igår iallafall. Jag var ute ett par timmar och experimenterande och fotograferade. Det byggde inte någon imma eller frost på det optiska glaset framför CCDn. Jag valde just denna kamera för att den var en "single shoot color camera". En med filter ger en större flexibilitet och kanske bättre bilder men för mig vägde enkelheten tyngre. När man börjar bli lite mer varm i kläderna med fotograferandet och bildbehandlingen så kan man ju skaffa sig en vassare kamera. Men som sagt, jag provade kameran för första gången i går kväll och att ge en rättvis bedömning av kameran nu är svårt. Jag kan dock återmata mina synpunkter på kameran vart efter jag får mer tid att använda den. Jag ska prova att minska subbarna och montera på min reducerare och se om det går lättare nästa gång. Så nu är det bara att invänta nästa klara natt.....

Jörgen

Re: PK104-29.1 - Jörgen Andersson

Posted: 2011-11-20 20:33:00
by Lazze
Tack för infon. De flesta kommentarer av utrustning man läser är ofta antingen hallelujarecensioner eller också har något fått fel och då är allt bara skräp, så det är svårt att få en nyanserad bild av hur grejorna egentligen fungerar. Så det vore kul om du får med lite fler kommentarer om hur det fungerar för dig med kameran i fortsättningen. Jag har en skaffat en monokamera, men nu är den på service för andra gången, så jag börjar snegla efter ett alternativ som bara fungerar. Som väl är har jag min Canon som back-up, men den saknar ju kylning så det blir ganska brusigt om inte vintrarna är kalla.

Ett par frågor till: Är det QHY8L (internline) du har eller den som bara har beteckning QHY8 (progressiv utläsning)? Och har den reglerad kylning eller är det full kylning som gäller hela tiden?

/Lasse

Re: PK104-29.1 - Jörgen Andersson

Posted: 2011-11-21 08:09:21
by jorand
Det är kameran som har progressiv utläsning. Jag tror att det är full kylning som gäller hela tiden. Dock har jag har sett att det finns inställningar för något som heter TEC. Om det har med kylningen att göra vet jag inte. Jag använde aldrig de inställningarna när jag testade i helgen. Jag återkommer med mina kommentarer om kameran så fort jag har fått mer tid bakom den.

Jörgen