Page 1 of 1

NGC 7129 - Mats Johansson, Lars Hermansson och Patrik Holms

Posted: 2011-10-28 23:09:39
by LasseH
Ny bild i galleriet
Objekt: NGC 7129
Exponering: L:210m R:40m G:40m B:60m
Fotograf: Mats Johansson, Lars Hermansson och Patrik Holmström
Teleskop: OGS RC-16 f/9
Kamera: SBIG ST-8300M (bin 2x2)
Kommentar: Bilddata ackumulerat under två nätter med relativt bra seeing. Stjärnstorlekarna på subbarna är mellan 2,2" och 2,6" (FWHM). Det finns åtminstone 4 Herbig-Haroobjekt som vi identifierat.

Image
Klicka for att se stor version av bilden

Re: NGC 7129 - Mats Johansson, Lars Hermansson och Patrik H

Posted: 2011-10-28 23:22:16
by Bengt
Med en riktig ccd på detta stora teleskopet så börjar det verkligen likna något.

Tog en testbild på detta objektet för någon vecka sen och såg hur ljussvag den var. Ni har verkligen fått med mycket.

Bildbehandlingsmässigt har ni lyckats bra med färgerna . Jag hade nog valt att skärpa upp stjärnorna lite mer. Men det är ju fråga om tycke och smak. Många RC bilder är väldigt softade på nätet som denna.
Bra jobbat!

Bengt

Re: NGC 7129 - Mats Johansson, Lars Hermansson och Patrik H

Posted: 2011-10-29 11:24:42
by skafar65
Hej

Ett spännande och okänt objekt (för mig) som ni fångat här! Tycker ni har lyckats riktigt bra med tanke på den höga brännvidd ni har arbetat med. Aldrig lätt att få den där riktiga skärpan på saker och ting då man befinner sig på gränsen till vad som är möjligt! :) Som Bengt säger strort pluss för de fina färgerna ni fått fram. Ser väldigt naturligt ut!

:good: Mvh //Micke

Re: NGC 7129 - Mats Johansson, Lars Hermansson och Patrik H

Posted: 2011-10-29 13:23:50
by LasseH
Tack för kommentarerna. Stjärnorna har gått ifrån att vara skapliga till lite mjuka i och med DDP i luminansen. DDP var nödvändigt för att få fram en del mycket svag nebulositet. Vad använder ni för metoder att skärpa tillbaks stjärnorna efter DDP utan att påverka tillbaka det som verkligen behövde DDPas? Eller vänd på det, är det någon som har en bra metod att exkludera stjärnorna på bilden från DDPprocessen?

En annan fråga. På alla bilder med detta teleskop blir det rätt mycket småstrålar runt de ljusa stjärnorna mellan diffraktionsspikarna som jag inte riktigt känner igen från andra RC-bilder. Det hör till saken att optiken är ganska skitig. Är det någon som har märkt nån liknande effekt pga skitig optik?

Hälsningar,
Lasse.

Re: NGC 7129 - Mats Johansson, Lars Hermansson och Patrik H

Posted: 2011-10-29 14:21:54
by Bengt
Jag använder nästan aldrig ddp länge just på grund av hur de påverkar stjärnorna negativt . Det blir bättre om man använder curves i PS. Om man måste ha ddp gör jag stjärnorna i ett annat lager. Alltså ett ddp lager och ett utan. Jag använder verktyget Colorrange i PS för att plocka ut stjärnorna i ett eget lager.

För att undvika brus så brukar jag blurra en hel del i rgb kanalen och lägga ett lager med stjärnorna som då är uppskärpta med tex unsharp mask. Processen är lite olika beroende på objekt men principen är att en sådan här bild går inte så jättebra göra i ett lager.
Jag antar ni tagit bilden i bin 2x2 eftersom det ccd chippet pixelstorlek aldrig kan utnyttjas med bin 1x1 på den brännvidden. Har själv starka funderingar på att köpa en ccd med samma typ av CCD chip Kodak KAF 8300 men tvekar lite eftersom de har ganska dålig full well bara 35K elektroner i bin 2x2 . Blir lite grisen i säcken köp på min nuvarande tub.Men slutar nog ändå med det eftersom dyrare ccd tål inte min plånbok.

Strålarna du snackar om ser inte riktigt ut som microlens effekter tycker jag utan en effekt jag tycker mig känna igen i ddp processen. Även stjärnornas lätt kubiska form är typiskt ddp fenomen. Jag antar ni kör med någon form dagg skydd för hos mig går det inte utan det blir kondensproblem på optiken. Om inte är nog imma ett större problem än smuts. Har ni slagit en flukt på sekundären?

Bengt

Re: NGC 7129 - Mats Johansson, Lars Hermansson och Patrik H

Posted: 2011-10-29 19:18:12
by LasseH
Ja, bilden är tagen med bin 2x2. Huvudspegeln klarar sig från kondens men vi har faktiskt inte titta så noga på sekundären som är lite svår att komma åt, men vi ska göra det.
Att separera stjärnorna i separat lager verkar vara nåt man måste använda sig av ibland i avancerad bildbehandling. Det är definitivt något vi tar till oss.
/Lasse

Re: NGC 7129 - Mats Johansson, Lars Hermansson och Patrik H

Posted: 2011-10-29 20:02:18
by Timo
Ta en ficklampa och lys ner på primären en gång i timmen så ser ni om sekundären börjat imma igen.
Men jag är inte säker på att den har gjort det i ert fall.
Stämmer siffrorna så har ni använt er av en brännvidd på cirka 3600 mm så där spelar vår atmosfär definitivt en stor roll.
Å andra sidan pekar FWHM på i svenska mått mätt på en väldigt bra atmosfär.
Annars har ni lyckats bra med med NGC 7129 som för övrigt skulle bli mitt nästa objekt.
Har tyvärr fått problem med USB kontakten på min ST2000XM så kretskortet åker iväg till USA på måndag.
Så det blir en 60D som får sköta jobbet tills vidare om vi får klart väder i november vil säga.
Hls
Timo N.