När jag sporadiskt under några år har arbetat med det här projektet med automatisk plate solving och testat de programvaror som jag fått tag på så har två tydliga problem visat sig. Det ena är att stora sensorer som genererar bilder med av optiken orsakad geometrisk distrosion ställer till stora problem. Även bilder med lång exoneringstid och därmed många svaga stjärnor kvaddar de program som eventuellt tar sig förbi problemet med den optiska förvrängningen. I de program jag testat har också matchningsförmågan mellan bild och katalogstjärnor när omständigheterna varit bra ändå varit så dålig så det har inte varit möjligt att automatiskt få ut meningsfulla magnitudtabeller från bilderna, två i stort sett helt identiska bilder kan resultera i två tabeller med mängder av olika stjärnor. När jag läser om andras erfarenheter på nätet så verkar mina erfarenheter vara ganska typiska.
När jag tittat på hur proffsen gör så ser det ut som att dom använder de programmoduler som finns fritt tillgängliga på nätet och anpassar dessa efter de behov och förutsättningar som gäller för det aktuella projektet. Jag tror att den enskilt största anledningen till att de komersiella programvaror som vänder sig till amatörer fungerar så dåligt är att dom är generella, dom ska fungera hyggligt till så många olika typer av utrustning och behov som möjligt.
Därför har jag kämpat på med en egen lösning och börjar nu närma mig en fungerande programvara som gör det jag vill utan trassel. Enkelt beskrivet så fungerar den så att en bildfil som hämtas från kameran eller från en fil analyseras automatiskt. Därefter kan man genom att använda musen snabbt och enkelt, välja stjärnor för analys och referens om den automatiskt genererade tabellen inte räcker till. I bilderna visas också från de kataloger man väljer grafiska markörer för de aktuella objekten så att man enkelt kan hitta sina variabler. En funktion som ska in senare är att automatiskt hämta och matcha en bild från nätet för blinkning med hög kvalitet i bildmatchningen, en för mig väldigt tidsödande men givande procedur idag.
NOMAD verkar därmed vara den katalog som man skulle använda men då går den inte att ladda ned vilket för med sig problem genom att mitt system skulle sluta fungera om NOMAD-online av någon anledning inte är tillgänglig.
En bra kompromiss skulle kunna vara att ha en första lösning med lokala kataloger som man sedan i mån av möjlighet upgraderar med hjälp av NOMAD. Då har jag med viss framgång laborerat med Tycho-2 men då oroats lite av att det verkar saknas vissa starkare stjärnor.
Min plan är att alltid ha ett set med bilder som har olika exponeringstider att laborera med. Starta analysen med den kortaste, använda det resultatet som ingångsvärden för längre exponerade bilder och djupare kataloger. Då får man också stor spänvidd i magnitud på det fotometriska datat och behöver inte drabbas av överexponerade stjärnor.
Tänker mig att exponera typ så här, 3x5s, 3x10s, 3x20s, 3x40s, 3x80s o.s.v. upp till max den optimala exponeringstiden, då drabbas man av att behöva tillverka en förfärlig massa darks men om det sker automatskt så ska det gå bra.
Det svåraste steget blir då det första där jag tror att Tycho-2 katalogen är användbar men finns det en "fixad" tycho-2 katalog som har uppdaterats med de saknade starka stjärnorna? Hur många stjärnor saknas? Dubletter?
En extra viktig fråga är hur Tycho stjärnorna fördelar sig på himlen, kommer jag alltid att kunna hitta tillräckligt många för att beräkna den aktuella magnitudkonstanten?
Så det låter som att alltid använda Tycho-2 och sedan NOMAD i mån av tillgänglighet är en bra plan?
Testade lite med NOMAD hantering och det såg ut att gå bra, om man har ork kanske man skulle kunna göra ett program som tankade ned en lämplig delmängd av NOMAD, då skulle mina problem försvinna. På deras hemsida varnas för driftavbrott och serverflytt så någon åtkomstgaranti finns inte.
Testa med url definerad datahämtning:
http://www.nofs.navy.mil/cgi-bin/vo_con ... B=1&fai=15
En annan sak jag undrar över är om det finns en korsreferens till GCVS så att man kan relatera variablerna i en bild mot någon annan "riktig" katalog?
Anders