Page 1 of 1

- Peter Rosén

Posted: 2007-01-10 14:49:11
by Galleri
Ny bild i galleriet
Objekt:
Exponering:
Fotograf: Peter Rosén
Kommentar: Nej, detta är ingen bild på solen utan resultatet av min kollimering. Jag har en Intes M703 som är en Maksutov-Cassegrain av typ Rumak.
Jag har haft den i ett år och blev osäker på kollimeringen för några veckor sedan. Jag har dragit mig för att kollimera tidigare eftersom dessa instrument sägs hålla bra och är inte på något sätt lätta.
Efter att ha läst allt som jag kom över på nätet satte jag igång att försiktigt justera skruvarna till sekundärspegeln. Enda verktygen för den här typen av teleskop verkar vara ögat, en stjärnmejsel, ett okular med hög förstoringsgrad, en stjärna och många timmars tålamod. Detta rimmar dåligt med den typ av molnigt eller blåsigt väder vi har haft senaste månaderna.
Trotts att jag var försiktig så virrade jag bort mig och det slutade med en totalt havererad kollimering. Sedan dess har jag tillbringat mycket tid på att försöka hitta tillbaka och det har gått ganska hyggligt men har inte riktigt lyckats nå ända fram.
I går testade jag en ny idé som gick ut på att inomhus sätta en liten stark halogenlampa centrerad i okularhållaren, som lyser in i tuben och se på bilden projicerad på en plan yta på c:a 2 m avstånd. Sedan skruvade jag på kollimeringsskruvarna tills alla cirklar var centrerade, vilket de inte var från början. Det gick lätt och snabbt.
Bilden ovan visar den projicerade bilden och den undre har jag fotograferat in i tuben. Båda bilderna är tagna på fri hand efter kollimeringen. Eftersom det var storm i natt så har jag bara kunnat utvärdera resultatet mycket kort genom ett öppet fönster men det känns som om skärpan är bättre. Jag återkommer med resultat om det finns intresse.
Jag har ju gått högst ovetenskapligt tillväga, så vad tror ni om denna metod? Är den optiskt relevant? Feed-back från er med praktiska eller teoretiska kunskaper inom detta område välkomnas.

/*Peter R

Image
Klicka for att se stor version av bilden

Posted: 2007-01-11 23:58:57
by regulus1
Fiffigt! Jag tror att din metod fungerar på Cassegrain-teleskoptyper där fokuseraren och speglarna är mekaniskt koncentriska. En liten undring är om primärspegeln skulle råka luta åt ena hållet, så som det kan hända ibland när fokuseringen sker genom att flytta på primärspegeln.

Jag kan nämna att jag har använt en Howie Glatter laserkollimator utrustad med holografisk rutmönster för att försöka kollimera en 8" Celestron SCT genom att skruva på sekundärskruvarna för att centrera rutmönstret på frontkorrektorlinsen. Men tyvärr blev det inte bra bildresultat utan jag fick använda stjärnmetoden i hög förstoring trots allt. Denna holografiska metoden skulle motsvara det du gör med att projicera på väggen men så tittade du dessutom in i tuben och de reflektionerna kanske ökar noggrannheten?

Posted: 2007-01-12 19:12:03
by Peter R
Hej och tack för ditt svar som gav upphov till nya sökningar på nätet. Jag har inte kunnat testa något eftersom vädret är som det är. Jag har inte ens kunnat se kometen trotts flera försök senaste veckan.
Jag tror inte att min spegel lutar (shift) däremot kan den förflytta sig längs den optiska axeln när teleskopet ändrar riktning i höjdled vilket resulterar i att man får fokusera om, men bilden förskjuts inte i sidled vilket naturligtvis underlättar.
Jag har hittat 2 intressanta nya länkar. Den första http://www.collimator.com/coltext.htm beskriver din laserkollimator för olika instrument. Om jag förstår saken rätt kan du inte kollimera en SC-tub med laserkollimatorn, däremot kan du lätt hitta tillbaka till din optimala inställning i framtiden om du mäter upp din tub när den är välkollimerad.
Den andra länken http://www.samirkharusi.net/collimation.html ska jag testa så fort det blir stjärnklart. Det kanske underlättar att få mindre turbulens.

/*Peter R