Page 1 of 1

Test av mono/färgkamera på Saturnus - Roger Utas

Posted: 2011-03-12 16:39:48
by utas
Ny bild i galleriet
Objekt: Test av mono/färgkamera på Saturnus
Exponering: 1/30 sek/30 fps.
Fotograf: Roger Utas
Kommentar: Hej.

Passade på att testa nya DMK.21 kameran på Saturnus, \"sida vid sida\" med min DBK.21 färgkamera när tillfälle bjöds. Seeingen var medelmåttig denna natt, däremot ingen vind och god transparens. Tog ut min 8\" reflektor, TV 3x Barlow och båda TIS kamerorna för ett jämförande test.
Målet var att kunna plåta planeten med 1/30 sek. exp. tid eller snabbare för att lura seeingen. Jag började med DMK.21 med LRGB filter. På de röda och gröna färgkanalerna gick det att krypa ner en bit under full gain för minskat brus. Den blå kanalen är betydligt svagare och mer ansatt av seeingeffekterna, så där fick jag gå upp ett bra snäpp vad gäller gain, 1020, jämfört med 950 för R och G. 8\":aren räckte inte riktigt till i ljusstyrka för att exponera bilden korrekt, så båda bilderna är underexponerade.
RGB fotot:s fördel är att man kan ställa fokus och ljusstyrkan individuellt för varje färgkanal. Den monokroma kameran är också mycket känsligare än färgkameran, vilket rersulterar i en mindre kornig bild och att en snabbare slutartid går att använda. Nackdelen är ett mycket krångligare handhavande, med omfokusering och exponeringsjustering vid varje filterbyte. Snabbt måste det gå också, pga. planetens rotation. Även bildbehandlingen är mer tidsödande. Bilden tagen med DBK.21:an består av ca: 2500 frames utav 6000, stackade. Bilden tagen med DMK.21:an, 1800 bilder av 2000 per kanal (LRGB) stackade. Luminanskanalen gjorde susen, tog bort en del kornighet och bidrog till en mjukare bild. Däremot gjorde den inget vad gäller detaljerna. Nu väntar jag bara på Crayfordfukuseraren till C9,25:an och en TV 2 x Barlow, så skall jag ta nya tag så fort tillfälle bjuds!

Mvh, Roger.




Image
Klicka for att se stor version av bilden

Re: Test av mono/färgkamera på Saturnus - Roger Utas

Posted: 2011-03-12 17:49:38
by gost
Intressant Roger. Jag har en DBK21 och en DMK31 kamera som jag tänkt jämföra på Saturnus vid tillfälle. Det ser ut att vara en ganska markant skillnad i resultatet.

Tanken är att jag skall köra med min 8" SCT och en 2,5x Powermate. Totalt ca 5,000 mm f/25.

Re: Test av mono/färgkamera på Saturnus - Roger Utas

Posted: 2011-03-12 18:40:11
by Peter R
Min tanke med 2 kameror är att plåta L med monokameran och RGB med färgkameran, kanske till och med i bin 2x2 eller utan barlow för att få upp signalen i RGB.
Då går det snabbare att fånga sekvenserna och även att behandla. Jag kommer att testa det på Saturnus längre fram.
På Jupiter tycker jag att DBK-kameran räcker i sig själv och ger ett betydligt bättre resultat än vad jag hade förväntat mig. Man har dessutom mindre tid på sig att hinna med kamera- eller filterbyte på grund av den snabba rotationen.

/*Peter R

Re: Test av mono/färgkamera på Saturnus - Roger Utas

Posted: 2011-03-12 19:35:48
by utas
Jag testade att ta en sekvens med DBK.21 för färgdata och en sekvens med monokrom luminans -data tidigare. Jag fick inte det resultat jag ville.... Det är nog möjligheten att kunna fokusera om och ställa in exponering och gain mellan de olika färgkanalerna som talar till Monokameran + filter´s fördel. Jag håller med dig, Peter, plåta Jupiter funkar utmärkt med DBK.21/31/41 pga. dess ljusstyrka. Skall kolla om det ger några fördelar att använda DMK.21:an även där, när det blir dags. DBK.21:an funkar även bra på Saturnus, men kräver riktigt bra seeing, då man nästan är piskad att använda den längre exponeringstiden 1/15 och däromkring.
Göran: C8:an med 2,5 x Powermate kommer att ge dig en ljusstark bild, men en liten bildskala på Saturnus. På Jupiter däremot, är den klockren! Det kan förbättras något om du ansluter kameran direkt til din PM via en T2 adapter. Det blir då tråkigt att centrera planeten, eftersom du får svårt att "stega" upp i förstoring när allt sitter ihop. Bättre är att använda 2 x Barlow och öka avståndet till chipet med distanshylsor tills man funnit rätt bildskala. Det funkar med alla TV:s Barlows och PM:s. Utom just 2,5 x PM, vilket är förbaskat synd då den har mkt. fin optik.
Jag hoppas på några fina nätter nästa vecka, då får jag min Crayford till C9:an. Den är ett måste för en snabb omfokusering med SCT:n och dess "image shift" vid omfokusering.

Ha det gott/Roger.

Re: Test av mono/färgkamera på Saturnus - Roger Utas

Posted: 2011-03-12 19:50:59
by Peter R
Det funkar med alla TV:s Barlows och PM:s. Utom just 2,5 x PM, vilket är förbaskat synd då den har mkt. fin optik.
Jag trodde att det var en av skillnaderna mellan Barlow och PowerMate att PM inte ändrar bildskalan när du ändrar avståndet till chipet.
I övrigt så tänker jag också testa med okularprojektion ihop med DMK - DBK kamerorna. Jag har ju tidigare fått bra resultat ihop med DSLR.
Då kan man också lätt påverka bildskalan beroende på planetens storlek och ljushet.

/*Peter R

Re: Test av mono/färgkamera på Saturnus - Roger Utas

Posted: 2011-03-12 20:41:50
by utas
Här är länkar till TeleVue´s tabeller för Barlows och Powermates i kombination med olika förlängare!
2,5 x PM är den enda som mnskar förstoringsgraden ju längre ifrån man kommer med chipet. Tråkigt men sant...

Barlows: http://www.televue.com/engine/TV3_page. ... Tab=_photo
Powermates: http://www.televue.com/engine/TV3_page. ... pp#imaging

Mvh, Roger.

Re: Test av mono/färgkamera på Saturnus - Roger Utas

Posted: 2011-03-13 10:58:27
by gost
utas wrote:Bättre är att använda 2 x Barlow och öka avståndet till chipet med distanshylsor tills man funnit rätt bildskala. Det funkar med alla TV:s Barlows och PM:s. Utom just 2,5 x PM, vilket är förbaskat synd då den har mkt. fin optik.
Roger, vad menar du med rätt bildskala? Syftar du på bästa förstoring? Vad är det som inte går med 2,5x PM? Jag såg att förstoringen på den minskar med fokusavståndet.

Hmm, måste nog en gång för alla läsa in mig ordentligt på detta med bildskala, har blundat lite för det och bara kört på. Det man inte vet mår man inte dåligt av :)

Re: Test av mono/färgkamera på Saturnus - Roger Utas

Posted: 2011-03-13 11:59:46
by utas
Det där med "rätt" bildskala finns det givetvis formler för, som jag med min högst begränsade hjärnkapacitet inte ens funderat på att ge mig på!
Det har med pixelstorleken i förhållande till f-talet att göra. Eller nåt.
Det jag menar med "rätt bildskala" är max. förstoring på chipet utan att bildkvaliteten blir lidande. Får du för liten uppförstoring av objektet på chipet, missar du mycket detaljmässigt, för mycket förstoring ger en grynig dåligt exponerad bild. Jag misstänker att det förhållandet blir detsamma på din 8" f/10, som på min 9,25" f/10 sct. Nu talar jag givetvis om de kvällar med bra förhållanden, annars är det omöjligt att gå upp i förstoring över huvud taget.
Din 2,5 x PM kommer givetvis att funka, men som sagt, den kommer att ge en aningen för liten bildskala/förstoring på chipet för at ge en detalrik bild. På Saturnus. På Jupiter är det en annat, där blir 2,5 x PM + DBK.21 perfekt!
Jag TROR att det blir ett annat förhållande med din DMK.31, som vad jag förstått har ett chip med mindre pixelstorlek än DBK/DMK.21. Objektet kommer därför att få en större bildskala med den kameran. (Med reservation för att min ibland förvirrade hjärna missförstått den saken :D )
Helt rätt, Göran, det är så jag gjort också, blundat och kört på. Jag tror att praktiska resultat skiljer sig ganska mycket från teorier och matematiska formler. Jag beskriver bara mina praktiska erfarenheter, har inga "vetenskapliga" belägg för resultaten...

Mvh, Roger.

Re: Test av mono/färgkamera på Saturnus - Roger Utas

Posted: 2011-03-13 12:20:33
by gost
utas wrote:Helt rätt, Göran, det är så jag gjort också, blundat och kört på. Jag tror att praktiska resultat skiljer sig ganska mycket från teorier och matematiska formler. Jag beskriver bara mina praktiska erfarenheter, har inga "vetenskapliga" belägg för resultaten...
Tack Roger, nu blev det lite klarare. Som sagt, tuta och köra på har fungerat bra. Ibland tycker jag mina bilder ger dålig skärpa/detaljrikedom, men jag funderar inte så mycket mer på det utan tror naivt att det blir bättre nästa gång med lite mer omtanke vid fotograferingen :)

Re: Test av mono/färgkamera på Saturnus - Roger Utas

Posted: 2011-03-13 14:11:44
by utas
Suddiga bilder beror nästan till 100% på dåliga seeingförhållanden... -Eller dålig kollimering. Ett bra tips att få till fokuseringen, om det är besvärliga förhållanden: Justera in gain så att du får en kraftigt överexponerad bild på dataskärmen. Sedan ställer du fokus efter ytterkanten på planeten, när den är skarp, justera tillbaka gain och du är i fokus.

Ha det gott/Roger.

Re: Test av mono/färgkamera på Saturnus - Roger Utas

Posted: 2011-03-13 14:30:20
by gost
Tack för tipset. Hoppas återkomma inom kort med lite bildresultat.