Ja du Micke du och jag har varit inne i astrosvängen i några år nu. Har blivit en del bra vägar man tagit och en del dåliga

Ibland måste man chansa
Känner att jag måste prova åtminstone ge mig på större instrument .Saknar framförallt ett bra visningsinstrument när jag snackar astronomi skolan.
4" aren är fantastiskt fin och ger bra bild men som visningstub är den ljussvag och begränsad av dess öppning.
Våra små plutte refraktorerna (de röda damerna) har tjänat oss väl fotomässigt . Många har följt denna stig med refraktorer ända upp till 4" med fina resultat. Men som du skriver det kostar en del timmar.
SCT Ja med risk för upprepning
Jag har som sagt en gång varit inne i SCT träsket och jag var som du vet inte nöjd med bildkvaliten den konstruktionen ger, varken visuellt eller fotomässigt. inte ens bilder från Meads nya konstruktion har motbevisat mig motsatsen. Inte bara blaffestjärnor utan även synfältets stora begränsning. Visuellt kan man ju inte gå ner mer än med en 6.3 reducerare och även då är det pyttesynfält. Ingenting har hänt på den fronten med den konstruktionen.Bildmässigt fotomässigt är det ljusår mellan en bra newton och en sct konstruktion menar jag. Sen kanske det är lite missvisande jämföra en f10 tub med en f 4 tub och snacka om koma fritt
Har haft vissa funderingar på fastar system och en C 11 men en bild på en vackert spräckt frontlins på nätet fick mig att fundera.Kameran hänger ju faktiskt i glas och en krängning av ccd kameran så klirr. Killen på nätet hade råkat köra upp tuben i taket på sitt obs

Ja hade gråtit blod...
Tror den konstruktionen kräver mest en färg ccd.
Men visst de är enklare handha . Fokuserare bak har stora fördelar. Förmodligen kommer även jag förbanna dennes placering. Men många använder ju en sådan så bevisligen ska det gå.

Min första newton var ju en på eq montering och det funka ju visuellt ok då tyckte jag.
Har sneglat lite på RC tuben från GSO också men ogillar starkt vara försöks kanin till nya optiska lågpris konstruktioner.För få sålda för man ska ha hum och hur jämn bra kvaliteten på dessa är egentligen.
Maksutov och Cassegrain har intressant lösning som ger bra bild men ack så högt f tal. Har nog inte Timos tålamod.

Men optisktger dessa kanonbild.
OO och dess newton tuber är kända för sin höga kvalite och de långa väntetiderna har med att göra med att inget släpps utan ordentligt hålla sina specifikationer. De har dessutom hängt med i några år.
Vet att du var missnöjd med din Vixen newton, men koma kan jag inte förstå att du kunde drabbas av . Finns ju en uppsjö mycket nöjda användare av just den tuben och många med likande ccd som du använde.Den leverar kalasbilder med den där krispigheten som man vill ha.
Tror du helt enkelt ditt problem kan ha berott på du hade fel avstånd mellan chip och korrektor . Var inte den korektorn du använde anpassad för dslr foto egentligen? Vad jag minns använde du aldrig televues Paracorr eller?
Men visst har också varit inne på att den dagen man bytar ccd så får man nya problem. Men har det inte alltid varit så?. Finns ju vägar fram om koma blir ett problem då om man vill fortsätta med den tuben jag just nu tänkt som fotoinstrument om det blir bekymmer . Man får skaffa en Wynne Corrector helt enkelt . Har man tur kanske blivit billigare. Idag kostar en sådan väl modiga 16 lakan om jag är rätt underrättad.
Det är egentligen exakt samma problem med många av de nya refraktorerna som kommit ut de sista åren. Slänger man på större ccd kameror så blir det vinjetering så det visslar om det. Vilket innebär köpa svindyra flattener till de
Synd att astrograferna är så förbenat dyra. Sen faller ju det därmed visuellt instrument också. Men det kanske skulle gå att fixa med en extender av något slag.
Skulle det bli problem med koma så får jag väl köra mer på planet foto o sånt skit
Upptäckte en liten kul grej att tydligen säljer OO även dobson montering till dessa OTA tuber separat. Underlättar kraftigt visningstransporter med en investering i en sådan.
Bengt