Jag har undersökt det här med att registrera "snabba" förlopp med amatörutrustning lite mera, hittade först det här examensarbetet från Lund.
http://www.astro.lu.se/~dainis/Papers/A ... 08_298.pdf
En motsvarande lavinfotodiod kan man köpa på Elfa
http://www1.elfa.se art nr: 75-202-08.
Lavinfotodioder har en massa intressanta egenskaper, högt QE, snabb som sjutton och hög intern förstärkning, med en sådan ska man kunna lyssna på enstaka fotoner om bara bruset är tillräckligt lågt. Den ljuskänsliga ytan är bara 0,2 mm i diameter så det lär väl vara svårt att rikta in den, men med en flip mirror där man monterat dioden i en 1 1/4 hållare borde det väl kunna gå.
När man mäter variationer i ljusstyrka hos stjärnor och annat med amatörutrustning så handlar det normalt om perioder på timmar eller längre, så det borde kunna finnas en del intressant att titta/mäta/lyssna på om man använde en sådan här fotodiod. Eller också går det inte alls, hittar inte mycket av praktiska prov på nätet för att mäta korta periodtider, varken bland amatörer eller proffs.
Om proffsen tänker sig att använda t.ex. NOTs 2,5 meters spegel så borde nog de lite starkare objekten vara tillgängliga även för ett måttligt amatörteleskop skulle jag tro.
Lite om andra användningsområden för sådana här dioder
http://www.coseti.org/radobs31.htm
Anders