Vedermödor på balkongen

Här kan du skriva om observationer som du har gjort.
Användarvisningsbild
AstroFriend
Inlägg: 3807
Blev medlem: 2012-12-17 13:30:45
spamtest: JA
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: Vedermödor på balkongen

Inläggav AstroFriend » 2017-12-07 17:12:38

Hej Håkan,
De bilderna var jättebra för mig. Först förklarar det var Altair fått måttet 51.5mm ifrån, det har inget att göra med vilket teleskop man kopplar det till. Sedan det andra måttet ser ut att stämma bra med TS uppgifter. Däremot mäter de mot glasytan och inte gängans bas. Men det kan jag ju räkna om, men man får vara försiktig, sätter ju inte gärna skjutmåttet mot glasytan, konstigt sätt att ange ett mått på som man inte i praktiken kan mäta.

Vad jag vet finns det bara två Riccardi, en 2.5" som jag har och den större 3". Jag har förmodat att de olika modellerna är bara att de har olika adaptrar justerade för respektive teleskop.

Ser i den här tabellen refererar det ill teleskopets f-tal, i TS refererar de till teleskopets fokallängd. Känns mest rimligt att det är fokallängden som påverkar kurvaturen.

Nu fick jag i varje fall ett bätre underlag på hur min adapter skall vara anskaffad, tyvärr är det samma som jag kom fram till tidigare, nuvarande adaptern med 62mm är minst 4mm för lång även med en ultra tunn (1 mm) M48-EOS adapter. Men jag minskar felet från 14 mm till 4mm med den adaptern jag beställt, kanske fungerar så länge tills jag får färdigt off-axis adaptern med tillhörande distanser.

/Lars
Camera: Canon EOS 5D/6D
Mount: EQ6
Telescope: TS130 APO
Samt en massa tålamod!

Homepage: http://www.astrofriend.eu

Återgå till "Observationer"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster