Hej Peter!
Tack för länken, jag har läst om hans mätningar/simuleringar tidigare och han tar det ett steg vidare och även inkluderar wavefront felet och central obscuration.
MTF kruvor är ju bättre då det baseras på en verklig optik som ger en mycket bättre information, i hans fall är det simuleringar, men då är man också mer inne på mer specefika teleskopkonstruktioner. Rayligh och Dave baseras ju bara på optikdiameter och våglängd men ett bra mått då det sätter en övre gräns oavsett optikonstruktion så det är lätt att jämföra, men som sagt baserat på "dubbelstjärnor" och inte ytobjekt. MTF mätningar är vanliga på kameralinser, för teleskop hittar man nog det bara för de riktigt dyra tyvärr, kan faktisk inte komma ihåg att jag sett någon, men borde väl finnas om man letar. Märkligt att ingen någonstans i världen brytt sig om att mäta upp olika teleskop, till ex. så som DpReview gör för kameralinser.
För att säga något om upplösning på en MTF mätning måste ju man också ange vid vilken kontrast, det är stor skillnad på om upplösningen anges vid 0.9, 0.5 eller 0.1 i kontrast. Låg kontrast men upplöst innebär att man får kontrastförstärka mer i bildbehandling och då förstärks också bruset. Visserligen upplöst men visuellt dålig kvalite.
Jag har aldrig försökt fota Saturnus med något lyckat resultat eller Enckes division heller för den delen. Kikade på en bild tagen med professionellt teleskop.
http://en.wikipedia.org/wiki/Rings_of_S ... vision.jpg
Man ser att det svarta området omges av en bred gråzon med varsin skarp vit ring på sidorna, hela det området är ju mycket bredare än 325km. En tanke är ju att man kanske mäter som ett genomsnitt över hela området och det inte bara är Encke delningen man mäter, bara en tanke jag fick. Sedan är detta ju inte gult ljus utan snarare blåaktig vit och där är ju den teoretiska upplösningen högre och inte den han anger som 0.45" som bara gäller för gult ljus, 550nm, i sitt 10" exempel, det har han inte ens nämnt!
Hur som helst är det i varje fall väldigt imponerande att de går att få fram dessa detaljer som jag ser på alla fina bilder här på astronet, riktigt impad.
Jag skulle ju kunna lägga till ytterliggare en beräkning mer anpassad för planetariska bilder, men har aldrig sett någon riktig standard för detta. Dessutom använder man ju väldigt ofta spegelteleskop med en sekundärspegel som påverkar prestanda i sådana här planetfoton till det sämre. Man brukar ju säga att under 25% på sekundären så ligger man på rätt sida. Enklast är kanske att bara lägga till en faktor i huvudet på de nu uträknade värdena där man tycker man har tillräcklig kontrast i sin upplösning. Fast några 10 gånger känns ju lite avlägset, fördelen med att klara sig med mindre teleskop är ju många, även seeingen är ju lättare att hantera då. Vill man ha mer nogranna beräkningar för ett mer specefikt teleskop är det enklast att använda det simuleringsprogram författaren Damain använder.
Skall man klara objekt i storleken 0.05" behöver ju pixelskalan vara 40pix/bågsekund. Vill minnas man vid NOT i IR området och lucky imaging teknik nått upplösningen 0.02" och det är ett 2.5 meters teleskop på en bra plats (objektet var stoft runt stjärnor) kan kolla noggrannare om det är intressant. En C14 med 5ggr barlow och en ASI M 120 kamera med 3.75my pixlar kommer halvvägs.
/Lars