M33 Triangelgalaxen - Mikael Mårtensson

Bilder från galleriet
hbar
Posts: 584
Joined: 2010-05-14 18:22:47
spamtest: JA
Location: Lund

Re: M33 Triangelgalaxen - Mikael Mårtensson

Post by hbar »

cc-kf.jpg
Tack för att du frågat runt Lars. Kylflänsarna baktill skulle knappast funnits om det var en kvävgas kyld utan detta är med största sannolikhet en tre stegs peltier kylare (om den skall klara -65). ESO har testat fa2048l (som Loral chippet heter) här
http://www.eso.org/~sdeiries/CCD/tex/CCD/ford_30.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Tyvärr så är min en front side så qe är inte så bra men readout noise på 7.4e- är rätt hyfsat (min ska väl bli bättre:) o dark på 4.5e/timme (ok 183K mot 208K så jag lär få rätt mycket mer om jag får igång den).

Det är väl mest arbetsspänningar som vore bra att få fram. Det står ju lite i testen men jag vet inte om dessa är optimala eller bara något det utgått från. Förmodar att inte Göran känner till något om detta.

Var förbi UB o lånade Optical detectors for astronomy : proceedings of an ESO CCD workshop, var från 98 men mycket handlade då om att hantera den typen av sensorer så den verkar kunna ge lite uppslag.

/Håkan
User avatar
AstroFriend
Posts: 4099
Joined: 2012-12-17 13:30:45
spamtest: JA
Location: Stockholm
Contact:

Re: M33 Triangelgalaxen - Mikael Mårtensson

Post by AstroFriend »

Hej Håkan,
Ja det ser ju ut som en annan variant av kamera för det chippet.

Du har förstås provat att kontakta tillverkaren:
http://www.astronomy.net/astroguide/ag285.html" onclick="window.open(this.href);return false;

https://electrical-system.info/company- ... s-ca-17441" onclick="window.open(this.href);return false;

Men de verkar inte vara kvar.


Göran vet nog inget om själva kameran, mer kanske då Universitet i Danmark som verkar ha byggt mekaniken runt kameran, med lite tur kanske det där finns någon dokumentation om kameran. Tror dock inte ritningar på elektroniken finns att få tag på. De var ju liksom företagshemligheter. Bäst chans att få tag i någon dokumentation är väl då kanske på något observatorium, bara att skriva runt och fråga.

Fast sensorn kanske är väl gammal för att lägga ned så mycket arbete på, de tester de gjort visade ganska mycket störningar i bakgrunden även om det säkert var väldigt bra för 20 år sedan.

Jag tror inte jag får fram något mer nu, utan nästa steg får bli att ta kontakt med observatorier där de ev. har någon information. Men skall vi fortsätta diskutera det här så kanske du skall starta en ny tråd så vi inte härjar här och förstör Mikaels galax tråd.

Lars
Camera: Canon EOS 6D / QHY5
Mount: EQ6 / HEQ5
Telescope: TS130 APO / Pentax 645 300 mm ED IF
Samt en massa tålamod!

Homepage: http://www.astrofriend.eu" onclick="window.open(this.href);return false;