Objekt: Ny Jupiterfilm
Exponering:
Fotograf: Peter Rosén
Teleskop: OO-CT 250 f/4,8
Kamera: Canon Eos 5DMkII
Kommentar: Det var ett bra tag sedan jag var aktiv på Astronet senast eller var ute och observerade för den delen.
Anledningen är att jag har tillbringat i stort sett all ledig tid sedan januari förra året med ett nytt animationsprojekt på Jupiters molnband som också är ett bidrag till Mission Juno samarbete mellan profs från JPL/NASA och oss amatörer.
Med Johan Warells hjälp har vi kontaktat några av de bästa planetfotograferna runt hela världen för att få tillstånd att använda deras bilder tagna mellan den 19 december 2014 och den 31 mars 2015
Efter insamlandet har Johan och Stoffe (Christoffer Svenske) jobbat många timmar under flera månader med att göra om dem till cylindriska projektioner.
Därefter har jag jobbat tusentals timmar senaste året med att justera geometrin, färgkorrigera och slutligen stacka och stitcha ihop dem till 54 hela högupplösta kartor. Från dessa har jag interpolerat fram en ny mellanliggande bild mellan varje kartpar för att få en mjukare och långsammare rörelse i animationerna.
I grunden påminner tekniken om den vi använde i vår första film "Voyager 3" https://vimeo.com/98291257 men den betydligt högre upplösningen har krävt många nya lösningar.
Här kan man nu följa den stora röda fläckens (GRS) rotation, molnbandens virvlar och även små detaljers framfart under 250 jupiterotationer.
Välkomna på en ny resa till jätteplaneten Jupiter https://youtu.be/YZc1Y662jtk" onclick="window.open(this.href);return false;
/*Peter R

Klicka for att se stor version av bilden