
Teleskopet ser ut som nedan.
Nästa fråga om vi fattar oss på linsskyddet är vilka reglage ska man koncentrera sig på? Det är ju styrmojänger över högt och lågt...Tacksam för svar!
Mvh Astronets största rookie ever

Jag antar att denna kollimering har att göra med de styrstänger som sticker ut lite här och var.
Den lilla tuben kallas för sökare och används för att rikta teleskopet mot rätt område på himlen. Denna behöver med all sannolikhet ställas in så att det som visas i mitten av sökaren också visas i okularet. Detta gör du enklast på dagtid. Sikta in dig på något landmärke ca en kilometer bort. Om sökaren är rätt inställd ska du se landmärket i okularet när du riktar sökarens hårkors mot det. Gör du inte det behöver sökaren justeras. Det brukar sitta två skruvar på sökaren som man rattar på.Det är ju två "titthål", en på den yttre kikaren och en till själva tuben. Är den yttre kikaren bara en riktkikare och den till tuben den som tillhör själva teleskopet, har jag fattat saken rätt då?
Du bör vänta tills månen kommit upp en bit från horisontdisen, men annars är det bara att observera. Månen gör sig bäst innan den är full, då alla skuggor försvinner. Just nu står också komet Lovejoy bra till. Framåt kvällen klättrar också Jupiter upp på himlen i öster.Om man ska ge sig ut att titta på exempelvis månen, är det nåt speciellt man kan tänka på? Bättre/sämre tidpunkt? Förutom mulet förstås
Du misstänker rätt. Ut i mörkret!Min sambo föreslog att vi kunde kanske titta med teleskopet genom ett fönster, jag misstänker att fönstret sabbar en del, eller?
Förutsatt att han inte har skruvat på kolimerings skruvarna i ett försök att ta bort "linsskyddet"Timaoes wrote:Hej, och välkommen till Astronet.
Nej, kollimeringen handlar om finjusteringen av själva optiken. Som nybörjare tycker jag inte du ska fundera närmare på det. Risken är att du bara ställer till det. Med lite tur är teleskopet hyfsat kollimerat och i så fall behöver du inte bekymra dig om det. När du har skaffat dig lite erfarenhet kan du börja fundera på kollimeringen.