flatframe och fullframe

Skriv recensioner om Teleskop, kameror, montering eller annan utrustning
Användarvisningsbild
AstroFriend
Inlägg: 4070
Blev medlem: 2012-12-17 13:30:45
spamtest: JA
Ort: Stockholm
Kontakt:

flatframe och fullframe

Inläggav AstroFriend » 2013-10-13 23:50:45

Har här gjort en enkel analys av hur väl eller dåligt man kanske skall säga mitt teleskop hanterar en fullframekamera.

Man vet ju redan från början att det blir problem, men nu när man har de grejorna liggandes är det ju ett ypperligt tillfälle att mäta upp. Förde ju dessutom just denna diskussion på en tråd nyligen. Intressant kanske för er som funderar i de tankegångarna runt fullframe.

Teleskopet är ett Skywatch 10" på 1200mm med 50mm sekundär.

Comacorrectorn är Skywatchers egen med m48 anslutning mot kamera och 2" mot teleskop.

Kombinationen ger en fokallängd på 1080mm och f-tal på 4.3.

m48 är ju betydligt bättre än m42 (T2) som man normalt brukar använda.

Skywatch comacorr fullframe.jpg
Skywatch comacorr fullframe.jpg (519.56 KiB) Visad 3663 gånger


Bilden är en flatframe och kurvan är gjort över diagonalen samt ett histogram. Som ljuskälla användes taklampan där det sitter lysrörslampor, inte mycket blått i dess spektrum. Använde t-shirt tekniken även om t-shirten var utbytt mot ett ljusblått örngott för att kompensera lite för avsaknaden av det blå i färgspektrummet. Har här satt de tre färgkanalernas gain till 1, men kamerans gainfaktor är normalt R=1.5, G=1, B=1.9 för dagsljus. Relativt okänslig för blått vilket är normalt.

Ja man ser direkt att att det blir problem med fullframe sensor. Signalen har fallit till nästan 20% i extremhörnen av styrkan relativt centrum. Lite osymmetriskt är det också, egentligen lite märkligt då jag tyckte det såg ganska bra ut då mätte upp att det att speglarna var ordentligt justerade. Kanske de har kommit ur justeringen sedan dess.

Det mörka området i botten, vilket motsvarar ovansidan i kamerahuset är DSLR spegeln som skymmer lite i uppfällt läge. Det här är en gammal kamera (Canon 5D) och kanske har nyare hus en annan geometri. Fast med normala linser lär detta inte synas.

En astrograf hade haft en betydligt större diameter på sekundärspegeln och minst 2.5" utgång om den varit avsedd för en fullframekamera. Men även med den utrustningen skulle man haft problem med att kamerahuset är för trångt i ingången till sensorn. Jämför med dedikerade CCD kameror för astrofotografering, de har betydligt mer utrymme runt sensorn.

Har redan tidigare funderat på att ta bort spegeln i kameran då den bara ger onödiga vibrationer. Här visas ännu en anledning till det, tyvärr inte så enkelt då kamerans processor vill ha kvittens på att spegeln står i rätt läge.

/Lars
Camera: Canon EOS 5D/6D
Mount: EQ6
Telescope: TS130 APO
Samt en massa tålamod!

Homepage: http://www.astrofriend.eu

Återgå till "Recensioner"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst