Ockultationer (och tidsbestämning av dessa)

Allmän diskussion om astronomi och amatörastronomi.
Hans Bengtsson
Posts: 5571
Joined: 2011-03-04 18:19:54
spamtest: JA

Re: Ockultationer (och tidsbestämning av dessa)

Post by Hans Bengtsson »

En sak som jag inte tidigare har uppmärksammat, är att observationen av asteroidockultationen 1958 nyligen (2009) har ifrågasatts. Brad Timerson skriver:

“The first observed asteroidal occultation involved 2 Pallas recorded photoelectrically in 1961 (Sinvhal et al. 1962). An earlier claim of a visual observation of an occultation by 3 Juno in 1958 in Malmo, Sweden is doubtful (Taylor 1962). The path of that occultation passed over the Arctic Ocean north of Greenland, according to an ephemeris calculated from backwards propagation of accurate modern orbital elements of Juno and the position of the star in 1958 computed with the Tycho 2 catalog data. The closest approach at Malmo was 3”, whereas astrometric observations of Juno made that year agree with the new ephemeris to within their 1” accuracy. The magnitude drop of the 1958 occultation was less then 0.5, which would be difficult to observe visually.”

Googla på “The first observed asteroidal occultation” så hittar ni Timersons artikel som pdf eller HTML.

Jag har inga åsikter alls om Junos bana vid den aktuella tidpunkten, men tycker kanske att passusen om magnitudavtagandet inte är alldeles relevant. Även om magnituden skulle ha avtagit med endast 0.4 eller 0.3 magnituder (dvs mindre än 0.5) så är en sådan förändring relativt enkel att uppfatta visuellt.

Mvh
Hans Bengtsson
Paul Schlyter
Posts: 78
Joined: 2011-03-21 11:50:00
spamtest: JA
Location: Stockholm
Contact:

Re: Ockultationer (och tidsbestämning av dessa)

Post by Paul Schlyter »

Om tidtagning av ockultationer:

"Manualen hänvisar till Fort Collins, (Colorado USA) och dess tidssignal på kortvågen." -- det finns även en station på Hawaii med samma frekvenser. Men dessa är svåra att höra i Sverige. Här är det istället RWM i Moskva, som sänder på 4996, 9996 och 14996 kHz som gäller. Någon av dessa tre frekvenser hörs nästan alltid oavsett årstid och tid på dygnet. Men man måste ha en kortvågsradio med beatoscillator för att kunna höra detta. Så här låter det: http://www.youtube.com/watch?v=8Hi76dtbgFg. Detta var på dagen och då brukar 14996 kHz höras bäst, men även 9996 kHz hördes här fast svagare. Jag slår också på och av beatoscillatorn för att man ska få höra den skillnaden. Observera även pausen i tidssignalen på några sekunder alldeles innan den långa minutsignalen.

Här jämför jag RWM-tidssignalen med en radiostyrd klocka som styrs från DCF77: http://www.youtube.com/watch?v=kwJva6hIJGM http://www.youtube.com/watch?v=aPIQPld3QtI På den radiostyrda klockan står det i ena videon 05 på en liten sifferdisplay till vänster -- det betyder att det var 5 timmar sedan den klockan lyckades ställa sig senast. Tyvärr har denna lilla display rationaliserats bort från de radiostyrda klockor man kan köpa idag, så nu vet man inte hur länge det var sedan klockan lyckades ställa sig och det är synd. På den andra videon står det 40 på den lilla displayen, vilket innebär att det då var 40 timmar sedan klockan senast lyckades ställa sig efter radiosignalen -- och där märker man en skillnad på ca 0,5 sekunder mellan klockan och tidssignalen från radion.

"-GPSer sägs, också i manualen, inte vara helt pålitliga då där kan vara vissa förseningar som man inte har egentlig koll på." -- GPS-signalen i sig innehåller tidsinformation med mycket hög noggrannhet. Tyvärr är tidvisningen på vanliga konsument-GPS'er usel, den visade tiden går ofta 1-2 sekunder efter. Det beror på att dessa GPS-apparater prioriterar noggrannhet i longitud och latitud framför noggrannhet i tid, eller höjd över havet. Vill man använda GPS för noggrann tidsgivning måste man skaffa en GPS-mottagare som ger noggrann tid.

"Stoppur? Starta/stoppa klockan på mellantider etc, och sedan ensa denna med exempelvis Fröken Ur? Är kvinnan pålitlig? (Om det nu är en kvinnoröst som läser tiden idag? Var det inte Alicia Lundbergs röst förr? Finns Fröken Ur ens kvar?)" -- Fröken Ur finns kvar. Den är pålitlig till åtminstone ca 0,1 sekunder men bara om man ringer upp Fröken Ur från en fast telefon inkopplad med tråd. Ringer man upp från mobiltelefon förstörs noggrannheten. En trådlös telefon borde ha bättre enoggrannhet än en mobiltelefon, men även där kan noggrannheten bli sämre än med en trådansluten telefon.

På den analoga TV'ns tid kunde man även lita hyfsat bra på den klocka som ibland visades i TV-rutan. Nu när digital-TV helt har tagit över har även TV-klockans noggrannhet förstörts.

"Radioklockor? Dessa tror man ju skall vara helt exakta men går man in i en butik som kränger dessa och kikar på dem så visar alla nästan helt olika så när som på några sekunder - trots att den lilla symbolen för "online" visas." -- ingen klocka är "helt exakt", alla klockor har avvikelser. Att de radiostyrda klockorna i butiken visade så dåligt kan bero på att de inte lyckats ta emot en klockradiosignal på alltför länge. Förr i tiden såg man på de radiostyrda klockorna hur länge sedan de var de lyckades ställa sig senast, men den lilla extra-displayen är tyvärr bortrationaliserad nuförtiden, och det är synd.

"Moskva har, eller har haft, tidssignal på bland annat 4,996 kHz och på 9,996 kHz. Får dock bara in frekvener med hela 5 kHz intervaller på min radio." -- det går bra att ställa in t.ex. 4995 kHz istället för 4996 kHz, det hörs ändå. Däremot behöver du 'ven en beatoscillator (BFO) på din kortvågsmottagare, och de mottagare som bara kan ställas in i steg om 5 kHz brukar sakna beatoscillator.

"Det är väl kanske för hobby-bruk, och för ens egna loggboksanteckningar, inte så helt noga med en sekund hit eller dit men om man lär sig grejorna ordentligt och kanske i framtiden vill rapportera in värden likt variabelmagnituder (fast i detta fall till IOTA) så spelar noggrannheten plöstligt en väldigt stor roll." -- visuella ockultationer verkar ha spelat ut sin roll som källa till noggranna månpositioner och därmed minskar förstås intresset att få in observationer med noggrannhet på bråkdelar av sekunder. Fram till 1980-talets början analyserades ockultationsobservationer av USNO (United States Naval Observatory) i Washington DC, men sedan flyttades den verksamheten till ILOC (International Lunar Occultation Center) i Japan. ILOC lade dock ner denna verksamhet för drygt 5 år sedan och nu är det amatörorganisationen IOTA (International Occultation Timing Association) som tar hand om ockultationsobservationer. Och dessa observationer används nuförtiden inte för att få noggranna månobservationer utan istället för att kartlägga månrandens topografi (vid strykande ockultationer), eller för att upptäcka nya täta dubbelstjärnor.

Här finns en kort lista på tidssingalere tillgängliga på kortvåg, samt länkar till längre sådana listor:
http://stjarnhimlen.se/comp/time.html#timesignals
User avatar
Kroppefjäll
Posts: 390
Joined: 2011-11-25 19:48:09
spamtest: JA
Contact:

Re: Ockultationer (och tidsbestämning av dessa)

Post by Kroppefjäll »

Tack för omfattande och djup insikt i tidssignalernas lilla värld Paul. Någon B-Osc har jag ju dessvärre inte, så då är det kört där med. Annars verkar ju tidssignaler över radion som det absolut säkraste. Även testat TDF’s signal på 162kHz men kanske man måste ha någon typ av oscillator här med, för den hördes inte.

Angående hur lång förfluten tid sedan en tidsuppdatering det varit i DCF-klockan (eller MSF eller vilken station nu klockan hämtar sin signal ifrån) så rekommenderar IOTA att man nollställer klockan genom att plocka ur batterierna en kort stund för att sedan sätta i dem igen, för att på detta vis tvinga klockan att uppdatera sig. Risken är ju dock att den inte hinner få någon tidsuppdatering innan observationen beroende på hur lång tid det tar för klockan ifråga, och på hur bra/starkt signalen som mottages är antar jag!

Hur pålitliga är då sidor som denna: http://www.atomic-clock.org.uk/atomic-clock.php ? Där står ju angivet 0,3 ms, men med den lilla taktkänsla man har känns det lite som om sekunderna tickar lite ojämnt emellanåt.

I vilket fall, har ju fått bra insikt i hur pålitliga de olika källorna är för tider, och det är bra! Grunden till ockultations-obsar är lagd!
Björn Månsdahl
SVO signatur MLB
AAVSO signatur MBJA
COBS signatur MANad
_________________________________________________
10" Meade LX 50, 8" Meade LX 200, 5" Skymax MAK, 3.1" Star Travel
Paul Schlyter
Posts: 78
Joined: 2011-03-21 11:50:00
spamtest: JA
Location: Stockholm
Contact:

Re: Ockultationer (och tidsbestämning av dessa)

Post by Paul Schlyter »

Ta och jämför atomklockssajten du länkade till med Fröken Ur så får du en uppfattning om hur pass de två stämmer.

Att få tidsinformationen i örat har en fördel: då kan man använda ögon-öron-metoden vid ockultationen: man ser ockultationen och hör samtidigt tidssignalen. Man kan också videofilma ockultationen och då spela in tidssignalen på ljudspåret.

En kortvågsradio med beatoscillator som fortfarande finns att köpa ny är Sangean ATS 909-X som i Sverige kan skaffas här (butiken ligger i Norrköping): http://www.kungstv.se/barbart-ljud-bild ... n-ats-909x

ATS 909-X finns även på amason.com och amason.co.uk -- googlar du på den får du mer info. ATS 909-X verkar vara bättre än den tidigare ATS 909.

Själv har jag den äldre Sangean ATS 803 -- den har färre minnen/etc, men den funkar bra på kortvåg: den har beat-oscillator och omkopplare narrow/wide-bandbredd på AM.
User avatar
Kroppefjäll
Posts: 390
Joined: 2011-11-25 19:48:09
spamtest: JA
Contact:

Re: Ockultationer (och tidsbestämning av dessa)

Post by Kroppefjäll »

Ser inte i texten att den har en beatoscillator (?), vilket ökar mitt hopp en aning... kanske min trots allt har det ändå... så här ser min mottgare ut: http://www.universal-radio.com/catalog/ ... w7600.html
Men du sa att mottagare med 5kHz steg som regel inte har en Beatosc., så det stämmer nog kanske till sist och syverne.
Björn Månsdahl
SVO signatur MLB
AAVSO signatur MBJA
COBS signatur MANad
_________________________________________________
10" Meade LX 50, 8" Meade LX 200, 5" Skymax MAK, 3.1" Star Travel
Paul Schlyter
Posts: 78
Joined: 2011-03-21 11:50:00
spamtest: JA
Location: Stockholm
Contact:

Re: Ockultationer (och tidsbestämning av dessa)

Post by Paul Schlyter »

Om din mottagare står: "Single Sideband (SSB) reception is supported" och för det krävs en beatoscillator. Kolla den avdelningen i din radios bruksanvisning.

Om ATS 909-X står att den stöder USB/LSB (Upper Side Band/Lower Side Band) som är två varianter av SSB.

http://en.wikipedia.org/wiki/Single-sideband_modulation

CW är besläktat med SSB:
http://en.wikipedia.org/wiki/Continuous_wave
User avatar
Kroppefjäll
Posts: 390
Joined: 2011-11-25 19:48:09
spamtest: JA
Contact:

Re: Ockultationer (och tidsbestämning av dessa)

Post by Kroppefjäll »

Okej! Jodå, där är möjlighet att växla mellan både USB och LSB så då kanske det är ok då. Skall dubbelkolla detta i manualen! Har en gång i tiden tagit ett obegränsat cert för RX/TX på INMARSAT/SW/MW/VHF men man ligger snabbt av sig nomenklaturen! Tack Paul!
Björn Månsdahl
SVO signatur MLB
AAVSO signatur MBJA
COBS signatur MANad
_________________________________________________
10" Meade LX 50, 8" Meade LX 200, 5" Skymax MAK, 3.1" Star Travel