Sida 1 av 1

Några frågor från en nybörjare

Postat: 2018-10-28 21:49:33
av Flingan
Hej! Jag har precis skaffat ett teleskop, Skywatcher 1145p och jag har lite frågor. Är det någon som är bekant med detta teleskop som kan berätta för mig vad jag kan förvänta mig att se och vad som krävs för detta. Än så länge har jag mest tittat på månen, men vill också se lite planeter. Hade behövt lite tips på hur jag ska gå till väga så jag inte gör fel och i värsta fall tröttnar! Tacksam för svar!

Re: Några frågor från en nybörjare

Postat: 2018-10-28 21:58:22
av kribba
Tror dom flesta planeter ligger för lågt under horisonten ( eller nära ) för att kunna ses nu!

Re: Några frågor från en nybörjare

Postat: 2018-10-28 22:34:36
av Tannerswe
Lite beroende på var i landet du bor, men Mars har du relativt högt upp på himlen tidigt på kvällen. Vid 1830 när det blir mörkt ligger Mars ca 17 grader upp på himlen härifrån Kalmar/Öland vilket är rätt ok. Saturnus är också uppe då men bara strax över 3 grader.

Vad och hur mycket du kan se med ditt teleskop beror lite på vilka okular du har.

Re: Några frågor från en nybörjare

Postat: 2018-10-29 13:57:56
av pava0555
Hej,

Som Tannerswe skrev så kan du se Mars under kvällarna just nu. Du kan också se Neptunus och Uranus, men dessa är kanske svårare att hitta (enklast om du har GoTo). Med ditt teleskop kan du se flera intressanta objekt, bland annat Messierobjekt. Om du börjar med låg förstoring (20X eller 50X), så kan du prova att titta på följande objekt (under kvällarna):

- Dubbelklustern. Fint objekt som jag observerar ofta. Ligger mellan Cassiopeia och Perseus. Se t.ex. här: https://10minuteastronomy.files.wordpre ... larium.png
- Herkulesklustern, M13. Detta är ett Messierobjekt. Börja med låg förstoring för att hitta och byt sedan till högre förstoring successivt. För att hitta klustern, kolla här: http://www.smokymtnastro.org/images/Summer/Hercules.gif
- Hantelnebulosan, M27. Denna kräver att det är tillräckligt mörkt. Den kommer att se ut som en grön fläck och ligger nära Svanens stjärnbild. Du hittar den här: http://www.messier-objects.com/wp-conte ... cation.png
- Ringnebulosan, M57. Ett annat objekt som kräver bra mörker. Se här: http://www.mattastro.com/wp-content/upl ... 03/m57.jpg

Om du är uppe sent så kommer Orions stjärnbild upp, och då kan du titta på Orionnebulosan, som är ett populärt objekt att observera. Mitt tips är att du börjar med att leta efter Messierobjekt. Använd dig av olika appar, t.ex. Star Walk 2 eller Stellarium (jag använder dessa). Googla upp Messierobjekt innan och förbered din observeringssession.

Om du bor i Stockholm eller Uppsala så rekommenderar jag att du kanske går med en astronomiförening (t.ex. STAR i Stockholm, jag är med där). Vi brukar åka ut till Björnö för att observera.

Lycka till!

Re: Några frågor från en nybörjare

Postat: 2018-10-29 14:45:40
av Flingan
Tack för alla svar! Bor i Stockholm och har också funderat på att gå med i STAR för att lära mig mer och träffa andra intresserade!

Re: Några frågor från en nybörjare

Postat: 2018-10-30 09:15:06
av pava0555
Du kan prova att komma förbi den 12 November, då vi ska ha observationskväll med föreningens teleskop (jag ska försöka komma då, om mitt jobb tillåter). Vi brukar träffas på Magnethuset. Skriv gärna ett meddelande till STAR, så att dom vet att du kommer.