Sida 1 av 1

Vad beror konstiga stjärnor på?

Postat: 2019-11-03 18:45:10
av taipan
Var ute och testade min EdgeHD 800 häromdagen. Tyckte jag ställde in fokus ganska bra med hjälp av Bhatinovmask. Använder en Celestron AVXmontering och vet att detta teleskop är lite i största laget för längre exponeringar. Men, här är en 60s och en 300s bild tagen vid samma tillfälle. Uppe till höger känns bilden mer i fokus, stjärnorna är liite avlånga här och där men dom är ju väldigt snarlika vid båda exponeringarna- Tänker därför att "suddigheten" och artifekterna på stjärnorna kanske inte alls beror på fel fokus eller dålig tracking/polinställning. Då borde det väll varit betydligt större fel på den längre exponeringen?
Ideer på vad det skulle kunna vara som kan ställa till det? Tog 9 st 300s bilder och tycker alla är likadana så fel på kugghjul, nått som stöter till stativet eller nån sladd som kärvar känns oxå ute ur bilden. Kan det vara nått tilt-fel? Och i så fall nått tips på hur jag kan kolla upp det? Har testat att dra åt alla rinkar och distanser.
Backfokus ligger på de 106mm bakom 0,7 reducern dom det ska vara enligt manualen..

Re: Vad beror konstiga stjärnor på?

Postat: 2019-11-03 18:48:36
av taipan
En bild frånkörd jag kollade kolimeringen samma kväll. Ser centrerad ut men undrar vad blippen på höger sidan är? Samt de mörkare partierna till höger.. hade inga grejer framför teleskopet..

Re: Vad beror konstiga stjärnor på?

Postat: 2019-11-03 22:12:11
av Jonas
Hej,

Vad gäller oregelbundenheten i bilden på kollimeringen, vet jag inte men det kan vara att primärspegeln är för hårt infäst så att spegeln blir deformerad.

Vad gäller bilden i övrigt, är den bra behandlad men ofokuserad. Jag antar du kör Canon DSLR. I så fall är mitt tips att använda LiveView 10X OCH et vanligt, gammalt förstorningsglas!
På detta gammelmodiga sätt, når du mycket bättre fokus än med användning av diverse masker. Maskerna må fungera vid användning av objektiv upp till ca 100 mm brännvidd men inte i primärfokus.
Testa så får du se skillnaden!

BH

Jonas

Re: Vad beror konstiga stjärnor på?

Postat: 2019-11-03 22:43:49
av Bengt
Inte helt lätt få rätt fokus alltid kanske även du haft lite turbulent luft när du ställde den ? , men live view är ett bra tips . Ur fokus är den helt klart .
Sen får man justera den flera gånger en kväll eftersom den hela tiden ändras .
Bengt

Re: Vad beror konstiga stjärnor på?

Postat: 2019-11-04 07:16:55
av Pelle
Hej!

Om oregelbundenheten i kollimeringsbilden matchar uppåt i din tub gissar jag att det är värme som stiger. Kan nog synas flera timmar efter man tagit ut tuben från uppvärmd förvaring.

/Per

Re: Vad beror konstiga stjärnor på?

Postat: 2019-11-04 08:37:06
av taipan
Ja, fokus är inte 100 på bilderna det håller jag med om. Men det skulle väl inte påverka att stjärnorna blir avlånga och får en liten svans? ofokuserade stjärnor brukar se ut som min kollimerningsbild? Sen verkar dom väll bättre på vissa delar av bilden
Använder inte DSLR utan ASI 94MC PRO.

Nått som slog mig nu när man nämnde turbulent luft är att jag riktat teleskopet mot Capella som för tillfället stod ganska lågt över motorhuven på min bil... Kanske skulle testa en annan riktning :) Ha ha.. Varm luft skulle kunna vara en orsak... Får väll testa igen :)

Re: Vad beror konstiga stjärnor på?

Postat: 2019-11-05 06:44:25
av Bengt
Det avlånga ser ut som koma eftersom det pekar åt olika håll i hörnen .
Sitter sensorn på rätt avstånd och suttit helt rakt i strålningen ?
Bengt

Re: Vad beror konstiga stjärnor på?

Postat: 2019-11-05 07:03:45
av kribba
Om du tar en ny bild med optimal focus i mitten.
Då kan du gratis ( i en månad ) låta CCDinspetor
analysera bilden. Du kommer se om det är tilt m.m.