Page 1 of 1

DSLR, Ha-filter och flats

Posted: 2017-02-13 10:56:09
by magnuslar
Hej!

Jag har blivit med ett Ha-filter (clip-in) till min Canon DSLR, och har börjat leka lite med det - bland annat roat mig med att fota med det när det nu varit massa måne. Det är ju lite trixigt med sånt som fokus, när det är så pass lite ljus som släpps igenom, men bit för bit lär jag mig (nog).

Men så fick jag ett litet mysterium: hur gör jag med flats? När jag tar en serie flats med mitt Ha-filter i, så blir de ju väldigt väldigt obalanserade i färgerna. Det är nästan inget i de gröna och blå kanalerna, förstås. Är det OK eller hur ska jag göra med det? Ska jag producera och behandla flats på nåt annat sätt än som vanligt (med RGB-bilder)? Jag kan ju ta flats utan filtret, men då har jag ju inte exakt samma optiska gång längre....

Magnus

Re: DSLR, Ha-filter och flats

Posted: 2017-02-13 11:18:59
by AstroFriend
Hej Magnus,
Jag har nu inte någon större erfarenhet av H-Alpha filter. Men flats borde ju vara bra att ta med filtret på om du har en ljuskälla i det våglängdsområdet som är tillräckligt stark så du inte får brus i signalen. Optimera för den röda kanalen, det är den kanalen du använder signalen från, de andra för antagligen med sig en massa onödigt brus.

Jag brukar numera demosaica mina bilder, dvs dela upp den i sina grunddelar. Det blir fyra bilder med respektive färg, 1 röd, 2 gröna och en blå. De kommer ha 1/4 så många pixlar var som raw bilden. Du gör alltså ingen debayeering (vilket är anledningen till att jag använder denna teknik).

Med detta bör du kunna hantera din H-Alpha kanal betydligt bättre när du mixar ihop den med dina normala rgb bilder.

Jag använder AstroImageJ för detta som du kan läsa om här:
http://astrofriend.eu/astronomy/tutoria ... ction.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Detta bör dock gå att göra i andra program också, men du måste göra det innan debayering för att få avsedda fördelar.

/Lars

Re: DSLR, Ha-filter och flats

Posted: 2017-02-13 13:25:38
by hbar
Hej Magnus

I Nebulosity använder du "Batch One-shot Color with Line Filters"
RGB camera, Extrakt R. Solen är en bra H-alpha källa för flats.

Bilden du får blir 1/4 av upplösningen. Det går att översampla för att få upp den men är nog bättre att jobba med den lägre upplösningen för alla bilder.

Heta pixlar blir du av med i bad-pixel map. Kom ihåg att välja BMP Raw color så den tar hänsyn till bayer masken när den ersätter. När jag vill få ut max så använder jag först vanliga darks och kör sen en snäll BPM för att ta bort de värsta pixlarna som darks har svårt att hantera pga temperaturändring.

/Håkan

Re: DSLR, Ha-filter och flats

Posted: 2017-02-14 09:39:01
by magnuslar
Hej!

Tack för tips! Mekar på och ser hur det funkar.

Magnus

Re: DSLR, Ha-filter och flats

Posted: 2017-11-16 17:41:41
by magnuslar
Hej!

Jag är är igen och fibblar med HA-bilder. Alltså: ska jag dela upp dem i färger först, och SEN kalibrera enbart R-kanalen? Eller kalibrera som de är och sen dela upp dem? Verkar jättejobbigt att dela upp dem en och en ju. Har en stor hög...

Magnus

Re: DSLR, Ha-filter och flats

Posted: 2017-11-16 17:56:31
by hbar
Du måste alltid dra ut den röda först men det är snabbt o lätt i batch mode. När detta är gjort så går resten desto snabbare eftersom varje fil är på bara 1/4del.

Även flatsen (om du skall anv) måste vara i bara r-kanalen.

Vill du senare kombinera med vanliga bilder så får du skala upp den färdigstackade r-kanalen.

/Håkan

Re: DSLR, Ha-filter och flats

Posted: 2017-11-16 18:07:13
by Martin F
Jag har kört stacking och allt som vanligt och sedan bara ryckt ut R-kanalen. Inte optimalt men som fullösning.

Skickat från min E5823 via Tapatalk

Re: DSLR, Ha-filter och flats

Posted: 2017-11-16 18:19:10
by AstroFriend
Eftersom du har en Canon kan du köra med mina makron. Det gör det hela mer eller mindre automatiskt. Som resultat får du filerna kalibrerade med flats, förutsätter dock att de är tagna med dithering, inga dark eller bias behövs därmed. Dock har jag aldrig testat om min metod är lämplioga på H-alpha bilder, de har ju i princip inget bakgrundsljus så förutsättningarna är ju lite annorlunda.

http://astrofriend.eu/astronomy/tutoria ... ction.html" onclick="window.open(this.href);return false;

/Lars