Sida 1 av 1

Möte för solsystemsobservatörer?

Postat: 2013-07-10 08:24:58
av jwarell
Så här i semestertider vill jag kasta ut en krok till alla som håller på med observationer av solsystemsobjekt. Jag undrar om det finns intresse för ett möte/workshop för solsystemsobservatörer.

Det verkar inte vara så väldigt många som kör kontinuerliga projekt inom detta område, men desto fler som ger bidrag då och då. Jag tänker nu främst på planetfotografer, kometobservatörer och ockultationsjägare, men förstås allt det andra inom solsystemet också, och varför inte solen? Alla ni som håller på med sådana observationer har massor med kunskap och erfarenheter som jag tycker vore väldigt kul att ta del av för att lära mer om olika observationstekniker och vad som finns att skåda.

En sådan träff är tänkt att bli en inspirationskälla för alla som deltar, en chans att möta likasinnade och ett forum för att initiera nya samarbeten. Genom att snäva in omfånget mot solsystemsastronomi kan vi kanske hinna djupdyka i några olika fält genom att visa varandra rent hur vi jobbar med observationer, reduktion, analys och rapportering. Alltså på samma sätt som variabilisterna, som de senaste två vårarna har träffats i Göteborg.

Min tanke just nu är att hålla detta under en helg i november (då vädret ofta är kymigt och mångas observationsaktivitet ändå är i stiltje...) och på en plats som är lätt att nå för götar och svear. Det blir ernt formellt ett arrangemang inom Solsystems- och ockultationssektionerna i SAAF, men dörren står öppen för alla med intresse.

Uppenbara diskussionsprojekt kan vara observationer av C/2012 S1 (ISON) som dyker upp (med pompa och ståt?) för tredje gången i början av december, och Mars som är observerbar under den kommande säsongen (opposition i april 2014). Vi kan också lägga upp vidare planer för ockultationsverksamheten under Björn Månsdahls ledarskap (jag hoppas att du kan vara med).

Tankar och kommentarer om detta? Finns det intresse? Tidpunkt? Hör av er!

Johan Warell
SAAF/Solsystemssektionen
johan.warell snabela saaf.se

Re: Möte för solsystemsobservatörer?

Postat: 2013-07-10 09:00:25
av Corpze
Detta låter mkt intressant då jag just läst en kurs från Ohio state university om solsystemet och nyss börjat med fotodelen!

Re: Möte för solsystemsobservatörer?

Postat: 2013-07-10 19:52:30
av Oortcloud
Kan absolut vara intressant!

Martin

Re: Möte för solsystemsobservatörer?

Postat: 2013-07-11 07:55:09
av jwarell
Det låter fint. Jag hoppas det kan bli något!

/Johan

Re: Möte för solsystemsobservatörer?

Postat: 2013-07-11 09:38:14
av LasseH
Bra idé. Några tankar om var det skulle kunna hållas?
Mvh,
Lasse

Re: Möte för solsystemsobservatörer?

Postat: 2013-07-11 09:48:05
av jwarell
Jag har en idé som inte kan bekräftas förrän senare. Jag tar gärna emot förslag på lokaler! Tippar på att vi inte blir speciellt många.

Mvh Johan

Re: Möte för solsystemsobservatörer?

Postat: 2013-07-11 12:01:51
av LasseH
UAA ställer naturligtvis sin klubblokal i centrala Uppsala till förfogande. Lämplig för upp till ca 25 personer. UAA kommer gå in hårt för att observera asteroidockultationer fotografiskt i höst. Krånglet med noggrann tidtagning hoppas vi är löst nu i och med installerandet av en GPS-tidserver på Sandvretens observatorium.
Mvh,
Lasse.

Re: Möte för solsystemsobservatörer?

Postat: 2013-07-14 08:51:27
av Timaoes
Låter kul. Är gärna med på ett hörn (om det inte krockar med något annat).

Johan