Sida 1 av 1

Analys av vårens Jupiterbilder

Postat: 2016-07-12 16:38:30
av jwarell
​Jupiterapparitionen är ​​över ​för denna gång. Trots att altituden inte har varit optimal har mängder av bra foton producerats. Många har gjort avsevärda framsteg och höjt upplösningen och kvaliteten på sina Jupiterbilder. En väldigt kul och inspirerande utveckling!

Jag tänkte göra en sammanställning och lite analys av de svenska bilder som har tagits under våren. Min intention är att studera vissa intressanta formationer och följa upp deras tidsutveckling så som den har fångats på våra bilder. Bilderna behöver mappas till kartor och sammanställas så att de lätt kan jämföras. Det hela blir åtminstone en artikel i Telescopium, kanske en lite större rapport för att fira att vi excellerat så långt i vårt planetfotande.

För att göra det på ett bra sätt behövs ett bra underlag, så heltäckande som möjligt under apparitionen. Jag hoppas därför att du vill dela dina Jupiterbilder till detta. Lägg upp dem i SAAF:s bildarkiv, Planeter, Jupiter. Ännu har Torbjörn Holmquist, Bengt Rutersten och jag lagt upp våra bilder, men jag vet att det finns många fina bilder från övriga som har bidragit till Astronet under våren.

http://saaf.se/gallery2/v/Solsystemet/Planeter/Jupiter/

Bilderna behöver ha grundläggande bilddata för att vara användbara, se info på Solsystemssektionens webbsida, eller någon av mina eller Torbjörns bilder i arkivet.

http://saaf.se/sektioner.php, Solsystemet, Planeter.

WinJupos har numera, tack vare en insats av utvecklaren Grischa Hahn som jag efterfrågade, en suverän funktion för att skapa en komplett caption med data att placeras i bilden som lätt kan klippa och klistras in. För er som är bekanta med WJ finns detta i Ephemeris, fliken Image Caption. Att dokumentera bilden på ett adekvat sätt är något som många (inkl undertecknad) tar alltför lång tid, men nu kan det göras på ett ögonblick.

Hör av dig om du vill bidra med dina bilder till denna analys, eller när du har lagt upp dem i arkivet. Jag svarar självklart gärna på alla frågor!

Johan Warell
SAAF/Solsystemssektionen