Page 1 of 4

Solaktivitet

Posted: 2013-03-12 13:57:19
by wilt
Efter en tid med ganska liten aktivitet har solen nu lite fler fläckar. Dagens relativtal enligt min observation blev 74, Thomas K. fick i stort sett samma, 73. Därmed är dagens aktivitet den högsta hittills sedan vi började registrera solfläcksobsar i SVO den 22 januari i år.

/Gustav

Re: Solaktivitet

Posted: 2013-03-27 10:58:52
by wilt
Solaktiviteten fortsatte att öka fram till den 17 mars, med ett relativtal på 94, varpå relativtalet sjönk och under en knapp vecka eller så har solen varit väldigt inaktiv, med en eller två håglösa grupper. Allt enligt observationer registrerade på solfläcksdatabasen på SVO.

Den låga aktiviteten passar in i ett mönster. Den innevarande cykeln är svag, ungefär hälften så stark som den föregående.

/Gustav

Re: Solaktivitet

Posted: 2013-03-27 11:18:16
by ThomasK
Det var intressant att se hur den stora solfläcksaktiviteten vi såg den 12-18:e sen följdes av intensiva norrsken ända ner i sydsverige.

Re: Solaktivitet

Posted: 2013-03-27 12:32:43
by MikkoK
wilt wrote:Solaktiviteten fortsatte att öka fram till den 17 mars, med ett relativtal på 94, varpå relativtalet sjönk och under en knapp vecka eller så har solen varit väldigt inaktiv, med en eller två håglösa grupper. Allt enligt observationer registrerade på solfläcksdatabasen på SVO.

Den låga aktiviteten passar in i ett mönster. Den innevarande cykeln är svag, ungefär hälften så stark som den föregående.

/Gustav
Tråkigt om det är så...men fick ju se norrsken i Småland för första gången så jag är inte bitter :)

Re: Solaktivitet

Posted: 2013-04-06 10:59:13
by wilt
Med början den 30 mars har vi nu kommit in i en period med lite mer solfläcksaktivitet. Relativtalet enligt svenska observatörer har under en dryg veckas tid nu legat på runt 50-60, med 69 som toppnotering idag den 6 april, allt enligt observationer av Ylva Hagman, Thomas Karlsson och undertecknad inrapporterade till SVO.

En av solfläckarna står ut: den är ganska stor (den största jag sett sedan jag började obsa solen mer regelbundet i januari) och passerar i dagarna centralmeridianen. Ett tips, kanske, till de som vill pröva på solfotografering.

/Gustav

Re: Solaktivitet

Posted: 2013-05-19 11:02:57
by Timaoes
Jag rapporterade precis en solfläcksobs till SVO (vilket mitt Bengtsson-index förstås mår bra åt). Landade på 5 grupper och 38 fläckar. Inte alldeles enkelt att sortera fläckarna i grupper. Jag använde Spaceweathers karta för att skilja dem åt. Hur gör ni andra?

/Johan

Re: Solaktivitet

Posted: 2013-05-19 11:36:54
by ThomasK
Timaoes wrote:Jag rapporterade precis en solfläcksobs till SVO (vilket mitt Bengtsson-index förstås mår bra åt). Landade på 5 grupper och 38 fläckar. Inte alldeles enkelt att sortera fläckarna i grupper. Jag använde Spaceweathers karta för att skilja dem åt. Hur gör ni andra?

/Johan
Kul med en till solfläcksobservation. Solen har varit väldigt prickig den senaste tiden, tycker också det är svårt att avgöra hur man ska dela in fläckarna i grupper. Jag har också tagit hjälp av spaceweather.com och på senare tid efter tips från Gustav även SIDCs skisser som hittas på http://www.sidc.be/uset/index.php.

Re: Solaktivitet

Posted: 2013-05-19 13:11:08
by Timaoes
Tack för tipset. Antar att det blir lättare om man följer solen regelbundet, så man ser grupperna när de bildas. Ska försöka hänga i lite framöver.

/Johan

Re: Solaktivitet

Posted: 2013-05-19 14:19:59
by wilt
Japp, kul att se ännu fler obsar solfläckar!

Du har precis ställts inför ett klassiskt problem när man börjar observera solfläckar: vad ska man definiera som en grupp? Normalt sett är det ju en lätt uppgift, när grupperna är utspridda över solytan, men ibland kan man ju ha flera grupper som ligger nära varandra. Var drar man då gränsen för de olika grupperna - är det fråga om en väldigt utsträckt grupp eller två näraliggande grupper?

Här fordras det viss träning och erfarenhet. Ett sätt att träna är att kolla hur erfarna observatörer definierat grupptillhörigheten. Dels, precis som Thomas skriver, kan man kolla på SIDCs teckningar. SIDC ansvarar för det internationella solfläckstalet, sammanställt av observationer vid 90-talet stationer världen över, men de gör också egna observationer mer eller mindre dagligen som de lägger ut snabbt på nätet. Där kan man se vilka grupper och fläckar de observerat en viss dag samt hur gränserna mellan grupperna definierats. Här, tex, är dagens observation från Bryssel: vi ser hur sju grupper definieras. Lägg märke till hur solfläckarna precis ovanför mitten på solskivan definierats som två grupper.

Ett alternativ är att kolla på observationerna från observatoriet i Locarno, sedan lång tid referensstation vid bestämningar av det internationella solfläckstalet. Även där ser man tydligt hur gränserna mellan olika grupper dragits.

Om man jämförde dessa under en tid skulle man kanske se att det någon gång blir så att vad som definieras som en vidsträckt och stor grupp i Bryssel räknas som två grupper i Locarno ... Det är ju dock tolkningar vi talar om, och det är möjligt att vissa observatörer är lite "lumpers" och återigen andra lite mer av "splitters", för att använda en liknelse från taxonomistrider inom biologin.

Jag tror man kan kolla på de här observationerna från fackastronomer några gånger då och då för att få en känsla för hur man bör definiera grupper, speciellt i början av en solfläcksobservationsserie. Men jag tror inte att man varje dag man observerar skall hålla på och jämföra sig med fackobservatoriernas solfläckstal. Det viktiga är att man försöker vara konsekvent.

Eventuella skillnader i hur man som enskild observatör vid gränsfall väljer att definiera vad som är en grupp respektive två grupper adderar till den spridning som redan finns mellan observatörernas solfläckstal som beror på saker som instrumentstorlek (jag obsar med 6 cm refraktor, någon annan kanske med 15 cm refraktor), seeing, solens höjd över horisonten och så vidare. En spridning som man försöker hantera med att ha tillgång till många observatörer och även k-faktorn.

/Gustav

Re: Solaktivitet

Posted: 2013-05-19 16:17:16
by Timaoes
Då kan jag även bidra med solfläcksobservatörerna på Mt Wilson. Här finns också teckningar att kolla på: http://obs.astro.ucla.edu/cur_drw.html. Efter att ha kollat både Mt Wilson och SIDC så kan jag konstatera att jag borde haft en grupp till i rapporten. Men som sagt, det är inte alldeles självklart var man drar gränserna.

/Johan

Re: Solaktivitet

Posted: 2013-06-10 11:13:11
by ThomasK
Här är en intressant artikel och film från NASA Science News om solfläcksaktiviteten under det nuvarande solmaximumet.

Solar Cycle Update: Twin Peaks?

Re: Solaktivitet

Posted: 2013-08-15 12:45:47
by Timaoes
Med all aktivitet som N Del 2013 har resulterat i, kan det vara lätt att glömma vår egen stjärna. Just nu ståtar den med två stora och mycket komplexa grupper (och en betydligt mindre inklämd på mitten. Rapporterar 3 grupper och 20 fläckar för solfläckstal 50 till SVO (SW 10", 70x).

/Johan

Re: Solaktivitet

Posted: 2013-08-15 13:34:02
by ThomasK
Ja det är kul att se de här stora grupperna och hur de utvecklar sig från dag till dag. Jag anade även en fläck precis på solranden och toppar med 4 grupper!

Re: Solaktivitet

Posted: 2013-08-22 13:04:28
by Timaoes
Solen ovanligt aktiv idag. 8 grupper och 22 fläckar (UT 10:50) för solfläckstal 102. Hade sannolikt varit fler fläckar om seeingen varit lite bättre.

/Johan

Re: Solaktivitet

Posted: 2013-10-24 15:57:23
by ThomasK
Jag har inte observerat solen på några dagar pga. det mulna vädret, men idag tittade den fram igen. Sedan senast har några solfläcksgrupper växt till ordentligt både i storlek och komplexitet. Räknade till 5 grupper och totalt 43 fläckar. Under september var solaktiviteten rätt låg men har ökat igen i oktober.

Image