Observationsrapport Måndagen 12/3 2007

Här kan du skriva om observationer som du har gjort.
Post Reply
Jonas
Posts: 1891
Joined: 2005-12-06 12:13:45
spamtest: JA

Observationsrapport Måndagen 12/3 2007

Post by Jonas »

Hejsan,

Här följer en liten rapport från min observationskväll igår 07-03-12:

Jag var uppe vid observatoriet redan före 19 på kvällen för att fortfarande ha lite dagsljus vid uppställning av teleskopet. Kvällen var fantastiskt fin utan vind och med en temperatur som gjorde att man inte behövde ikläda sig tjock overall. Härligt!
Avvägning, polinställning och igångkörning av teleskopet gick som vanligt utan problem och första testobjektet (M42) satt mitt i synfältet. Eftersom uppsättning av teleskop inte tagit speciellt lång tid och mörkret inte sänkt sig tillräckligt för att fånga s.k. "deep sky"-objekt, beslutade jag mig för att ta några bilder på Venus och Saturnus under tiden.
Nu är det ju så att det teleskop jag använde igår kväll har en brännvidd på 800 mm och med komakorrektorn 960 mm. Detta gör att brännvidden inte är perfekt för planetfotografering men jag tyckte mig ändå på bilderna se att Venus inte var riktigt full utan bara 3/4-4/5. Givetvis kunde jag inte se några detaljer på ytan men det är ju knappast att vänta eftersom planeten ständigt är insvept i moln.
Efter detta riktade jag teleskopet mot Saturnus. Även i detta fall blev ju avbildningen ganska liten men har jag tur kan bilderna bli någorlunda detaljrika. (Jag har ännu ej laddat upp bilderna till datorn och följdaktligen inte sett dem i full storlek.)

Efter detta följde en kort utflykt till M42 och ett par bilder på denna vackra nebulosa i Orion. Tyvärr lider dess tid mot sitt slut - för dena säsong. man får hoppas att fler tillfällen ges att både studera och fotografera den nästa vinter.
Även M45, Plejaderna hanns naturligtvis med innan jag bestämde mig för att testa lite mer ovanliga objekt och startade med M41, en öppen stjärnhop en bit från Sirius. Trevlig hop men tyvärr liggande i fel riktning för fotografering från observatoriet. Detsamma gällde en del andra objekt i området jag testade. T.o.m. korta (2 minuter) exponeringar ödelades av ljuset från Kristianstad.

Jag riktade istället teleskopet mot en mörkare del av himlen och fotograferade först M31 och sedan gjorde jag ett försök på M33 men den låg så pass lågt att ljusföroreningar inverkade menligt även på denna.

Efter detta riktade jag teleskopet i stort sett rakt upp mot zenit och tog ett par exponeringar på M81/82 som verkar komma ut bra. (Det visar sig vid bildbehandling).

Nu var kvällen ganska sen men inna jag packade ihop grejerna bestämde jag mig för att ta några exponeringar med vanligt vidvinkelobjektiv. Bilderna visar tydligt vilka ljusföroreningar vi har ute vid observatoriet - speciellt in mot Kristianstad. Jag ska senare publisera ett par belysande(!) bilder på detta.

Sammantaget var det ändå en väldigt fin kväll med många trevliga bakgrundsljud från fåglar. En del kände jag igen som vanliga gäss och gräsänder. andra fåglar var mer obekant för mig men trevligt var det! Även kaninernas rörelser och smaskande i närheten gav en fin naturupplevelse.

Synd bara att inte någon ytterligare hade möjlighet att närvara. Ni gick miste om en väldigt fin kväll!

Bästa Hälsningar

Jonas
User avatar
skafar65
Posts: 1120
Joined: 2005-12-08 08:52:03
Location: Valleberga
Contact:

Post by skafar65 »

Hej Jonas

Trevlig rapport! Visst är det härligt nu när man slipper frysa fingrarna av sig när man pillar med teleskopet?

Kombinationen av ljud från djur kan jag tyvärr inte uppleva från min observationsplats. Endast motorvägen hörs! En härlig mix av ljud och ljusföroreningar :)

För visst var det väldigt mycket ljusföroreningar i går? Eller rättare sagt det tunna dis täcket gjorde dom i väldigt synliga i varje fall. Ibland tycker jag det är svårt att avgöra hur bra förhållandena är egentligen. Visst man kunde se Karlavagnen och Plejaderna hyfsat men innebär det att det är en bra kväll?

Gav upp efter ett par exponeringar mot på M51. Bara en massa brus mot en mjölkig bakgrund!

Mvh //Micke
Jonas
Posts: 1891
Joined: 2005-12-06 12:13:45
spamtest: JA

Post by Jonas »

Hej Micke,

Roligt att du tyckte om den. Tack för det!

Jag tycker en stor del av upplevelsen en stjärnklar kväll är alla naturliga ljud runtomkring, vare sig det är ute vid observatoriet eller hemma i trädgården. Du har otur som har en motorväg så nära men det kan också vara så att observatorieväggarna skärmar av en del "upplevelser". (Med det menar jag inte att det är negativt med ett observatorium!)

Vad gäller ljusföroreningar tycker jag att kvällen började så bra den kan men framåt 22-tiden började seeingen bli sämre samtidigt som ljusföroreningarna blev tydligare. Någon timme senare blev seeingen bättre igen men inte riktigt lika bra som i början av kvällen.
Man skulle kanske kunna tro att det var fukt i luften men det var inte fuktigt vid observatoriet under någon del av kvällen.

Det jag däremot lade märke till var att, när jag kom hem var det mycket mer dagg. Det trots att jag bara bor några hundra meter fågelvägen från observatoriet. Det var lite underligt. jag minns tydligt att jag inte ens behövde köra igång vindrutetorkarna när jag startade bilen och körde hem men när jag sedan tog en sista nypa luft hemma lade jag märke till att daggen låg både på bil och annat, t.o.m. fönstren i uterummet!

Jag är definitivt inte någon expert på seeing men visst är det väl så att torrt väder inte automatiskt betyder bra seeing utan det är ganska många parametrar inblandade. Man kan väl t.o.m. ha ganska fuktigt väder men mycket bra seeing om jag inte missminner mig. Det jag däremot tycker har försämrat seeingen otroligt mycket de senaste decennierna är de gula gatlamporna de envisas med att använda överallt, vare sig de behövs eller ej. Sammantagna skapar de stora glorior över samhällen som i många fall sträcker sig upp till zenit.
In mot Kristianstad har vi grova ljusföroreningar åtminstone upp till 60 grader och att försöka fotografera i riktning mot Kristianstad är meningslöst - om det inte gäller månen eller de starkaste planeterna.

Jag samlar mig mer och mer till en vägastronomiutflykt och vem vet, i avsaknad av Lasse Lind så kanske jag tar över hans "mantel" som vägastronom.

Apropå det så börjar det kanske bli dags för en Piratenträff. Är du intresserad? Finns det fler här som är intresserade?

Bästa Hälsningar

Jonas
User avatar
Robert
Site Admin
Posts: 2983
Joined: 2005-12-06 11:07:12
spamtest: JA
Location: Alingsås
Contact:

Post by Robert »

Kul med en liten trevlig rapport.

Själv var jag och 5 andra i AAK's observatorium igår kväll.

Klart den första måndagen på en halv evighet eller liknande.

Vi rullade av taket och började med lite fika och prat medans vi väntade på att det skulle mörkna lite till. Sedan gick vi ut till C11 teleskopet och tittade först på Saturnus.

Provade först med Vixen LV 10mm och med ~2000mm bränvidd. Saturnus var stabil och fin även om det inte var det bästa vi har sett.
Bytte sedan till Televue Nagler 9mm och Saturnus syntes mycket bättre. Klart skarpare bild och stjärnorna i kanten var mycket bättre. Till Vixen okularets försvar så var det inte helt rent.

Efter det tog vi av fokalreduceraren för att få upp förstoringen lite med 9mm nagler och 2800mm bränvidd. Saturnus blev större och jag såg band på planeten tydligt men lite tunna dismoln och lite fukt i luften gjorde att vi inte hade perfekta förhållande men var helt ok ändå. Ringdelningen syntes men inte så bra som den borde gjort i bra seeing.

Efter detta testade vi Baader Hypherions 21mm okular. Saturnus var skarp och mycket fin i detta okularet.

Vi passade sedan på att testa några andra objekt med Baader okularet. Lite öppna stjärnhopar som gjorde sig bra i okularet och stjärnorna såg bra ut till kanten. M50, M48, M44 och M67 observerades.
Vi tittade även på Leo tripplet men den lite disiga himmelen gjorde bakgrunden för ljus igår så "dimfläckarna" var svaga :/

Det var första gångne jag provade mitt Hypherion okular på C11an och man kunde konstatera att det är ett mycket prisvärt okular. Rekommenderar varm Baader Hypherion för de som vill ha bra okular till hyffsade priser.

Efter detta drog vi på taket och åkte hemmåt.
User avatar
Bengt
Posts: 2627
Joined: 2005-12-31 09:38:40
Location: Örkelljunga
Contact:

Post by Bengt »

Trevlig läsning från er alla!

Att ljusföreningarna bara blir värre och värre det kan jag bara hålla med om . .
Ser mer och mer på mina bilder när jag inte kör smalband att de nästan är omöjlig att få svart bakgrund på . Det blir en mer brunaktig ton på dem avsett hur man bildbehandlar.

Men det verkar också tycker jag som även vi får mer och mer fukt varje säsong i luften också
Kan inte minnas sakerna drypt av så mycket fukt tidigare under så långa perioder som det varit den sista tiden .

Ett annant fenomen jag märker här i sammhället är att det verkar bli smog under de tidiga timmarna nästan varje kväll utan då det är riktigt kallt och klart . Fler och fler eldar runt omkring i sina hus och det bolmar friskt . Detta i kombination med att det verkar finnas ett värmelock över huset som gör att röken bara lägger sig ner på marken. Vissa kvällar riktigt känner man rökdoften .

Det sist nämda problemet är värre än alla gatlampor för där finns inget att göra åt det problemet . Filter kan lösa en del av ströljus problem . Men rökfilter lär väl aldrig komma :-)



Man kan förundras över hur det bara kan bli användbara bilder ibland när man kommer ut och ser hur natthimmeln ser ut . Kanske tur man sitter inne numera och kör grejorna annars hade man kanske packat ihop långt innan. Igår när jag körde sista bilderna under sena timmen så såg jag bara de ljusaste stjärnorna när jag skulle ut och snurra mitt filterhjul .

Frågan är hur länge man kan hålla på med att ta den typ av bilder jag tar så länge jag bor där jag bor.

Brukar tänka att så länge Micke Skafar fixar det så ska det väl gå :-)

Bästa uppgraderingen hade nog varit en utflyttning till mörkare platser.
Hur många har tänkt den tanken av er ?

Return to “Observationer”