Sida 1 av 1

Venus - Johan L

Postat: 2020-05-04 15:22:53
av Johan
Ny bild i galleriet
Objekt: Venus
Exponering:
Fotograf: Johan L
Teleskop: TS 100 APO
Kamera: ASI 1600MM
Kommentar: Lägger upp ett försök till på Venus, men den här gången med ett violettfilter. Venus börjar nu minska fort i storlek och detta kanske får bli sista bilden för denna gång. Men med violettfiltret tycker jag mig kunna ana molnstrukturerna lite grann, även om det inte blir lika tydligt som med ett UV-filter.

Bild
Klicka for att se stor version av bilden

Re: Venus - Johan L

Postat: 2020-05-04 20:06:42
av jwarell
Fina Venusbilder med APO:n! Ju mindre fas desto svårare att fånga detaljer. Kan vara kul att fortsätta följa Venus och fånga dessa allt tunnare skära när den närmar sig undre konjunktion.

Vilket violettfilter använde du? Vad får du för exponeringstid och gain ditt skop?

Mvh Johan

Re: Venus - Johan L

Postat: 2020-05-05 01:21:42
av Johan
jwarell skrev:Fina Venusbilder med APO:n! Ju mindre fas desto svårare att fånga detaljer. Kan vara kul att fortsätta följa Venus och fånga dessa allt tunnare skära när den närmar sig undre konjunktion.

Vilket violettfilter använde du? Vad får du för exponeringstid och gain ditt skop?

Mvh Johan


Tackar! Jag använde ett TS #47 Violettfilter. Det är ett billigt filter som jag mest tänkte prova på kul, men det verkar ju att givit lite ökad kontrast i molnytan på Venus. Jag har tyvärr inte de exakta siffrorna på exponeringen då filen som sparar detta krånglar. Men exponeringstiden va runt 1/55 sek och ca 25% gain. Jag provade sekvenser i både 8 bit och 16 bit. Tycker dock inte det blev någon större skillnad på den färdiga bilden, utan 16 bit gör bara att jag får använda gain för att få ett hyfsat histogram. Violettfiltret ihop med ett UV/IR blockfilter gör väl fönstret ganska smalt så det är tur att Venus är så ljusstark.

Mvh Johan

Re: Venus - Johan L

Postat: 2020-05-06 12:24:28
av magnahrl
Väldigt fin bild, imponerande tycker jag :good:

Hälsningar,
Magnus A.