Page 1 of 1

NGC 884-869 dubbelhopen - Tony Johansson

Posted: 2018-02-05 17:38:39
by Tony
Ny bild i galleriet
Objekt: NGC 884-869 dubbelhopen
Exponering: 35x60 sek cls
Fotograf: Tony Johansson
Teleskop: GSO 305/1500
Kamera: EOS 1200D
Kommentar: Så dök plötsligt stjärnhimmelen upp. Blev att skotta sig fram till teleskopet och kolla om det fortfarande stod kvar. Det blev istället lite kallt, (-18) men tidmotorn knallade på som vanligt. Stärnorna blev som dom brukar, dvs lite plättiga. Men det är jag van vid så det får ni stå ut med..

Image
Klicka for att se stor version av bilden

Re: NGC 884-869 dubbelhopen - Tony Johansson

Posted: 2018-02-05 17:49:19
by Tony
När jag ändå var på gång och filade på bilden så gjorde jag ett test: Några av sekvenserna var på 30 sek, 5 st. Dom processade jag för sig och fick fram en bild som var väldigt snarlik den andra! DVS 2,5 min kontra 35 min.
-Så frågan är hur länge man ska hålla på att fota ett objekt.. isotalet var alla på 1600.

Re: NGC 884-869 dubbelhopen - Tony Johansson

Posted: 2018-02-05 19:34:23
by ragge
Guidningen verkar fungera fint - stjärnorna "håller formen". Lagom färger också, det enda är det du nämner att stjärnorna blöder ut lite men sammantaget en fin bild. Stjärnkluster är inte lika kritiska när det gäller sammanlagd exponeringstid, jämfört med svaga nebulosor. Men man ser ändå skillnad på dina två bilder. Det syns mera brus i utkanten av stjärnorna som har mindre exponering.

Ragnar

Re: NGC 884-869 dubbelhopen - Tony Johansson

Posted: 2018-02-06 00:46:08
by AstroFriend
Hej Tony,
Vad trevligt att höra du kunde komma ut och få en bild. Den stjärnhopen är verkligen vacker att titta på.

Angående plättarna som du nämner. En välfokuserad stjärna ger en mycket stark signal, kan bli överexponerad på bara ett fåtal sekunder. Det är en anleding till att plättarna kommer.

I det här fallet när hög dynamik är viktigare än svaga detaljer är det fördel med många korta exponeringar om kamerans utläsningsbrus är lågt. Alltså 100 * 30 sekunder ger mycket högre dynamik än 25 * 120 sekunder även fast den totala exponeringstiden är densama.

Viktigt vid redigeringen av bilden att man inte klipper högdagranra i ivern att få fram de svaga detaljerna. Hela dynamik innehållet bör man försöka bevara om stjärnorna skall återges snyggt.

Lars

Re: NGC 884-869 dubbelhopen - Tony Johansson

Posted: 2018-02-06 08:42:03
by Tony
Exakt Lars.
Nästa vända på stjärnhopar ska jag testa med en mix på 30-10 sek. Jag tror det kan motverka påverkan av see-ingen som jag tror har rätt
stor betydelse för min relativt långa brännvidd.
Bäst att försöka åtgärda källan än att i efterhand processa bort något.

Min åsikt är att en bild ska ha en viss "defekt" (!) som visar att det är en äkta bild.
Dock så ser inte plättar inte så bra ut... -även fast det är äkta..?

Ljussvaga galaxer förmodar jag att många processar med hjälp av lager och maskeringar. I såna fall måste det vara välgjort...

Re: NGC 884-869 dubbelhopen - Tony Johansson

Posted: 2018-02-06 09:31:58
by Robert Habolin
Tjena Tony, vad använder du för stretch när du redigerar?

ser ut som på dina bilder att du verkar stretcha i whitepoint, inte midtones...? Du kan stretcha lite grann i whitepoint, ( alltså den slider i flesta stretch verktyg som är längst till höger. midtones i mitten o black tones till vänster ) men VÄLDIGT lite, för då klipper du stjärnorna nästan direkt. och kollar man på dina bilder ser det ut som nästan alla är klippta? Du ska använda midtones för att få fram ljussvaga delar!

du har fin data, grymma stjärnor runda o fina over hela fältet! men du behöver lite grundläggande redigerings-kunskaper. kolla youtube, finns MASSOR!

lite konstruktiv kritik ;) för du har kapaciteten här att göra bra bilder!

Re: NGC 884-869 dubbelhopen - Tony Johansson

Posted: 2018-02-06 10:01:37
by hbar
Tony, fin bild i hög upplösning. Jag tycker bildmässigt att lång-exponeringsbildens djup med det stora antalet ljussvaga stjärnor ger mycket mer liv åt bilden.

Halon runt de ljusstarka stjärnorna kan knappast påverkas av att du ökar dynamiken genom många korta exponeringar. Om du skulle ha någon bleeding mellan pixlarna skulle det inte bli ringar utan streck. De fotoner som sprids i atmosfären/spegelytan och filter kommer att registreras oavsett exponeringstid.

Du har skrivit fullspectrum, Om du inte har ett uv-ir filter framför så kan ev halona fått bidrag av att våglängder utanför det synliga har spridits mer i atmosfären. Har du ett uv-ir filter så är det en nackdel att det sitter en bit ifrån sensorn då den spridning som sker i filtret kommer att spridas över en större yta på sensorn.

Även de långsammaste seeing fluktuationerna ligger under enstaka sekunder. Jag har testat en hel del med att ta många korta exponeringar på 2400mm brännvidd (typ 1 sek) och sen manuellt sortera ut de bästa. Då kanske jag får 10-20% (och aldrig två i följd) som är synbart bättre men det är tidsödande. Med ett program som kunde göra jobbet och riktigt lågbrusig utläsning så skulle jag nog kunna komma en bit genom att gå ner till 0.2-0.3s men det kräver specialkamera/program.

Gratulerar till att du fått en trevlig bild, här nere i söder har jag inte haft en enda natt de sista 6 månaderna som jag kunnat utnyttja. De få som varit molnfria så har luftfuktigheten gett ett dis som ställt till det.

/Håkan

Re: NGC 884-869 dubbelhopen - Tony Johansson

Posted: 2018-02-06 10:33:28
by Tony
HBar:
Ja det är nog sant som du säger: seeing fluktuationerna är väldigt korta. Jämförde 30 sek-bilden och 60 sek-bilden: man kan inte se nån skillnad
i "plättstorlek"
När man betraktar en stark stjärna, i en stark förstoring, t ex fullt zoom i APT, så ser det ut som den "brinner". Ska va en lyckträff om lyckas pricka in
den minsta eldslågan.
-Då återstår en förhoppning: Kan man få blödningen (överexponeringen) att minska genom blanda in korta exponeringar och få stackprogrammet (DSS) att ta hänsyn till detta. Längre exponeringar vill man ju även ha med för dom svagare stjärnorna.
-Jag förstår att det bör gå genom att jobba med olika lager av olika stackningar. men helst inte den metoden i första hand.

Läste nånstans att man brukar plocka bort bilder med satelitspår. Men jag har struntat i detta eftersom dom försvinner i alla fall..?

Jag brukar oftast använda black point, den längst till vänster. Men jag är öppen för ideer.
Senaste klara natten var nån gång i november. Med den fluktautionen så infaller nästa natt i april-maj

Re: NGC 884-869 dubbelhopen - Tony Johansson

Posted: 2018-02-06 10:51:41
by AstroFriend
Hej Håkan och Tony,
Om du skall stacka många bilder med hög kontroll av vad som selekteras ut kanske du skall prova autostackert, det är ju speciellt gjort för detta. Det var Stoffe som hänvisade till en ny Beta för Windows 64 som kan hantera större bilder som vid deepsky bättre. Testade lite och det tycktes fungera bra, men mina kalibrerade subbar på 32 bit gick inte att hantera med detta program.

Intressant att du hunnit testa vilka exponeringstider som krävs för att frysa seeingen vid deepsky för synbara förbättringar, jag tänkte att man redan vid 3 sekunder skulle kunna dra nytta av Lucky Image tekniken, men är det delar av sekunder blir det ju lite annan teknik som behövs än vad jag har..

Tonys problem tror jag var "plättarna", i varje det som mitt svar hänfördes till om klippta höga nivåer på ljusstarka stjärnor pga låg dynamik.

Canon 1200D har ju ganska lågt utläsningsbrus vid högre ISO tal, men då minskar också dynamiken. Mycket labbande innan man hittar de optimala parametrarna och det blir olika för olika typer av objekt vad som är bra. Ger man sig på alltför korta exponeringar och motsvarande större antal håller inte den mekaniska slutaren.

Själv tror jag att jag ger upp astronomi hobbyn på det sätt jag gör nu, att försöka ta bilder genom teleskopet. Stockholm är fel ställe att bo på. Astronomi hobbyn fortsätter dock men på lite andra vägar.

/Lars

Re: NGC 884-869 dubbelhopen - Tony Johansson

Posted: 2018-02-06 11:00:26
by AstroFriend
Hej Tony,
Satellite spåren är i vanliga fall inte behövligt att radera bilden för. Vid stackning med median eller sigma reject tas bara de berörda pixlarna bort från summeringen. De kvarvarande bidrar till att minska bruset. Skall du använda en Drizzle funktion så försvinner i regel denna möjlighet och då är det kanske bra om det inte finns satellite spår på bilderna.

Utbrända stjärnor eller utdraga pga dålig tracking finns ju viss möjlighet att rätta till med deconvolution. Alla stjärnor är ju punktformiga med känd utbredning, vet redigeringspogrammet om det kan det "strama" upp stjärnorna till sin rätta form: Dock, blir gärna ringningar runt stjärnorna som inte är så snyggt och ger en onaturlig känsla. Tekniken enkelt beskrivet går ut på att felet divideras bort från stjärnorna.

/Lars

Re: NGC 884-869 dubbelhopen - Tony Johansson

Posted: 2018-02-06 12:02:34
by Juicy6
AstroFriend wrote: Själv tror jag att jag ger upp astronomi hobbyn på det sätt jag gör nu, att försöka ta bilder genom teleskopet. Stockholm är fel ställe att bo på. Astronomi hobbyn fortsätter dock men på lite andra vägar. /Lars
Ge inte upp. Titta vad Ragge kan åstadkomma från centrala (närapå) Uddevalla! Smalband is da shit!

Christer

Re: NGC 884-869 dubbelhopen - Tony Johansson

Posted: 2018-02-06 12:07:28
by Robert Habolin
@Lars

tycker jag verkligen inte du ska göra! Smalband, behöver inte kosta en arm och ett ben häller. investera i en mono o ett filterhjul. du kommer kunna ta fantastiska bilder från balkongen. nästan alla mina bilder är ju tagna i Solna, blir inte mycket ljusare än där..!

Re: NGC 884-869 dubbelhopen - Tony Johansson

Posted: 2018-02-10 15:38:50
by Tony
Än en gång underskattade man risken med tjälhöjning i marken. Mitt trebenta stativ har ankfötter längs ned som i sin tur står på 1,3 m skruvpålar.
-Dock så var avståndet till ankfötterna för lite. Markhöjningen är minst 10 cm här. Provade med en tryckluftsdriven mejselmaskin men fick ge upp.

I höstas fick jag till en gedigen precis poljustering som jag var riktigt nöjd med. Det fodrade ett 20-tal spring ut och in till teleskopet, ca 30 m tur och retur. 1-3 dörrar beroende på vilken väg jag väljer. Den inställningen försvann nu...

Eftersom det leder till flera justeringar framöver efterhand som tjälen går ur backen så blev det bygga på ytterligare grejor:
-Motordrivna alt-az-justeringar. Tanken är nu att det ska bli bara två turer ut i kylan: lossa och skruva fast.
Eftersom jag hade grejor sen den tidigare konstruktionen färdiga, så tog det bara några timmar att få det på plats. Lackering lär dröja till värmen återkommer.
Nu kan jag sitta i stugvärmen och justera via en enkel knappdosa och PHD. Det är testat i dagsljus så jag vet att det fungerar.

Re: NGC 884-869 dubbelhopen - Tony Johansson

Posted: 2018-02-16 11:19:30
by Tony
Ville rapportera att motorjusteringen fungerade utmärkt. Väldigt komfortabelt att bara jobba utifrån skärmbilden.
Guidestjärnans rörelse på PHD var lite knepig att följa men jag använde istället livewiew på Canonen. det gav en lugn och fin rörelse. Man kan ju inte välja vilken stjärna som helst i detta läge, men det fanns så det räckte..

Re: NGC 884-869 dubbelhopen - Tony Johansson

Posted: 2018-02-16 11:27:15
by Juicy6
Perfekt. Sänd gärna flera bilder på motormontage och lösningar som inspiration för oss andra.

Christer