Nedslag i Nicaragua

Allmän diskussion om astronomi och amatörastronomi.
Hans Bengtsson
Inlägg: 4819
Blev medlem: 2011-03-04 18:19:54
spamtest: JA

Nedslag i Nicaragua

Inläggav Hans Bengtsson » 2014-09-08 14:20:11

Många media rapporterar om ett troligt meteoritfall nära flygplatsen i Managua, Nicaragua:

http://localeyes.dk/a03753-3526-kaempe- ... edium=link

Edit:
Än så länge finns det förstås anledning att betrakta tolkningen som meteorit med viss skepsis. Andra alternativ kan säkert inte uteslutas. Vi får se vad undersökningarna kommer att visa.

M v h
Hans Bengtsson
Användarvisningsbild
AstroFriend
Inlägg: 4070
Blev medlem: 2012-12-17 13:30:45
spamtest: JA
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: Nedslag i Nicaragua

Inläggav AstroFriend » 2014-09-08 20:04:14

Intressant att se kratern vad den nu än har för ursprung. Likheten är slående med kratern Tor som jag landade i på en semesteresa i norr för några år sedan. Herbert på KTH hade utalats sig om den om möjligt meteorit ursprung. Skrev föresten en kort artikel med några bilder om den i STARs tidning Stella. Tor ligger öster inåt landet från meteoritkratern Dellen (Dellensjöarna). Åk och titta på båda, de är imponerande. Dellensjöarna är säkerställt som meteoritkrater.

/Lars
Camera: Canon EOS 5D/6D
Mount: EQ6
Telescope: TS130 APO
Samt en massa tålamod!

Homepage: http://www.astrofriend.eu
stempels
Inlägg: 16
Blev medlem: 2014-03-28 15:25:16
spamtest: JA

Re: Nedslag i Nicaragua

Inläggav stempels » 2014-09-09 22:31:31

Mycket tveksam nyhetsrapportering här, och ganska frustrerande att ett sådant påstående får så lätt en så stor spridning. En explosion som ger en liten krater är inget bevis i sig att något utomjordiskt är inblandad. Om en krater av den storleken skulle vara resultatet av ett meteoritnedslag borde den föregås av en kraftig bolid, och meteoritstenar skulle hittas i närheten. Men inget sådant har rapporterats. Jag är glad att även några skeptiska rapporterna har publicerats, t ex här :

http://www.space.com/27071-nicaragua-me ... video.html
(läs texten, bortse från videon - med tack till norskmeteornettverk.no)

(För att inte nämna att nedslagsplatsen verkar ligga precis utanför en flygplats, i förlängningen av landningsbanan.)

'Experterna' hävdade också att 'meteoriten' skulle ha 'lossnat' från asteroiden 2014 RC, som passerade 'nära' jorden. Men, det kan inte stämma tidsmässigt.

Det är precis därför jag vill skapa ett nätverk av meteorkameror, så att det blir lättare för alla att bedöma sådana här påståenden. En vanlig misuppfattning är just att meteoriter 'slår' ner på jorden, medan de i verkligheten bromsas ned av atmosfären, för att sedan falla ner i fritt fall. Så var även fallet för den relativt stora Chelabinsk-meteoriten, där nedfallet i isen observerades ca en minut efter ljusfenomenet.

Till slut så borde man också ifrågasätta hur nyhetsrapporteringen går till. Jag ringde några svenska tidningar, och frågade om de faktagranskar meddelanden från AFP/TT, och svaret var nej...

Återgå till "Allmänt"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 8 och 0 gäster