Page 1 of 3

LED belysning och ljusförorening

Posted: 2017-11-23 10:56:58
by DHEB
Det finns nya data som antagligen visar att LED "revolutionen" har bidragit till ökad ljusförorening:

http://www.skyandtelescope.com/astronom ... ncreasing/

Detta kan möjligen länkas till ökad belysning, mera lampor, utan bättre användning av skärmar, i motsatts till "smart" belysning.

Hur är det här i Sverige? Jag har sett både dåliga och bra exempel av belysning. Goda exempel har jag sett i Enköping, med LED lampor i låga, nedåtriktade gatulyktor. Här i Stockholm har jag inte märkt enorm skillnad, förutom längs någon motorväg, där LED lampor har monterats i dem gamla höga lyktstolpar.

Har ni bra exempel där ni bor?

Re: LED belysning och ljusförorening

Posted: 2017-11-23 11:42:49
by Corpze
Jag ringde till Arvika kommun och påtalade problemet, som de inte hade en aning om.
Jag gjorde dem uppmärksamma på att använda planglas och dimmade lampor efter tex. Kl24
Detta mottog de riktigt bra.
Att vända sig mot användandet av LED är nog ingen idé då vinsten ekonomiskt är för stor för att argumentera bort.

/Daniel

Re: LED belysning och ljusförorening

Posted: 2017-11-23 12:02:26
by DHEB
Bra idé att kommunicera med kommunen. Bra att de mottog idéerna bra. Definitivt något att testa här.

Re: LED belysning och ljusförorening

Posted: 2017-11-23 13:27:56
by Juicy6
Förutom den ökade ljusföroreningen bör hälsoriskerna med LED utredas bättre. Det finns studier som visar att LED med vitt ljus kan ge skador på näthinnan (pga för mycket blått ljus) och att LED:s diskontinuerliga spektrum är skadligt. PWM-styrda LED med låg frekvens tycks också kunna skada människan. Sedan bör man komma ihåg att LED hypas väldigt mycket av industrin. En lågtrycksnatriumlampa ger faktiskt hela 167 lm/W och räcker 16000 timmar. LED ger bara 100 lm/W men räcker (troligen) dubbla tiden.

Christer

Re: LED belysning och ljusförorening

Posted: 2017-11-23 17:14:37
by AstroFriend
Den energisnåla LED tekniken blir en mardröm. Hushållen bryr sig inte om att stänga av dom när de lägger sig för det är ju så billigt att ha de på och det ser så vackert ut.

Motorvägarnas nya LED ljus kanske inte tillför mer fotoner i form av ljusförorening, men gamla hederliga ljusföroreningarna från natriumlampor hade ju den fördelen för oss astronomer att de strålade i en smal våglängd, jämför H-alpha. Då kunde man med ett smalt bandspärr filter blockera just det ljuset. LED ljus kan ju stråla i vilka synliga våglängder som helst, visserligen i vissa fall ganska snäva områden, men tyvärr lite olika beroende på tillverkare.

Parkvägar, cykelvägar, allt kan lysas upp nu med LED tekniken, i Stockholm har man ju sagt att det skall man också göra för den personliga säkerheten.

Ljuskonst är populärt, se bara hur de lyser upp Globen och Hötorgsskraporna på natten.

LED tekniken ger ju andra fördelar, typ att man pulsa de och om det är synkat så ger ju det möjligheter om man tar vara på det. I princip skulle vi helt kunna eliminera ljusföroreningarna på foto.

Sälj teleskopet medans någon fortfarande vill köpa det :-)

/Lars

Re: LED belysning och ljusförorening

Posted: 2017-11-23 17:53:19
by Jonas
AstroFriend wrote: Sälj teleskopet medans någon fortfarande vill köpa det :-)

/Lars
Eller flytta ut på landet! :) ;)

Jonas

Re: LED belysning och ljusförorening

Posted: 2017-11-23 23:42:25
by AstroFriend
Jag skulle nog inte ha något emot att flytta bort från Stockholm. Internet, mataffär , stort hus, garage och så naturligtvis bättre mörker än idag är kraven. För priset vad en enrumsbostad på 20kvm här kostar får jag en stor villa med stor tomt och ändå blir det pengar över. Blekinge och östra Skåne brukar jag studera via hemnet för att få en överblick. Fast efter resan i Sardinien kanske man skulle vidga vyerna.

Tyvärr är det nog där påpdet landet det känns värst med den utvecklingen på ljusföroreningarna vi har idag. I städerna är det ju kört sedan väldigt länge.

Den tragiskt avlidne Per berättade en gång hur bra kontakt han hade med borgmästaren i byn i södra Frankrike. Det var ju där han hade sitt fjärrstyrda obs. Borgmästaren släkte ned på kvällarna åt dom. Ja han kanske hade andra anledningar också.

Jag har berättat om det tidigare. Men för några år sedan var dett stort strömavbrott här i Stockholm med några km diameter, fast det var svart i alla hus och längs vägarna så blev ju inte himlen helt svart som man kan se lite utanför.

Lars

Re: LED belysning och ljusförorening

Posted: 2017-11-24 00:04:00
by hbar
Senaste ljusmarodören,black friday erb, köp 3 bet för 2....
https://www.kjell.com/se/sortiment/el-v ... pel-p64364" onclick="window.open(this.href);return false;

Förstår inte hur dessa kan vara tillåtna även om de bara är på 2mW

/Håkan

Re: LED belysning och ljusförorening

Posted: 2017-11-24 08:09:28
by Juicy6
AstroFriend wrote:LED tekniken ger ju andra fördelar, typ att man pulsa de och om det är synkat så ger ju det möjligheter om man tar vara på det. I princip skulle vi helt kunna eliminera ljusföroreningarna på foto./Lars
De flesta små LED-armaturer innehåller en enkel drivkrets som likriktar, glättar och eventuellt stabiliserar strömmen. Växelström blir till likström som gör att lysdioden lyser kontinuerligt.

Lite större drivkretsar kan innehålla en stabilisator också, men det är fortfarande likström ut. Och kontinuerligt ljus.

Ska man kunna reglera ljusstyrkan lägger man till en liten oscillator, ofta runt en timer, kanske en 555, och pulsbreddsmodulerar ljuset. Där förekommer frekvenser från 50 Hz (som många upplever som ett flimmer) och uppåt. Om ALLA LED drevs av sådana kretsar och om ALLA var synkroniserade med varann hade det kanske varit möjligt att tidsfiltrera bort ljuset. Men så är det inte.

Christer

Re: LED belysning och ljusförorening

Posted: 2017-11-24 09:28:24
by AstroFriend
Det är nog ganska vanligt man vill reglera effekten på ljuset och därmed pulsmodulerar ljuset. Det sparar mycket energi.

Skrev ju om ett möjligt projekt för länge sedan:
http://www.astrofriend.eu/astronomy/pro ... ution.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Inte mycket som behövs för att komplettera dagens teknik. Sensorer som kan kan styras på ett litet annat sätt behövs dock, men finns behovet så kommer de. Den tekniken finns i avancerade kameror där till ex man letar efter nödställda folk i i havet.

/Lars

Re: LED belysning och ljusförorening

Posted: 2017-11-24 09:43:04
by Juicy6
AstroFriend wrote:Det är nog ganska vanligt man vill reglera effekten på ljuset och därmed pulsmodulerar ljuset. Det sparar mycket energi.
Skrev ju om ett möjligt projekt för länge sedan:
Stockholm University and Dark Sky association informed, NASA and SETI next.
/Lars
Så vad fick du för svar?

Re: LED belysning och ljusförorening

Posted: 2017-11-24 10:05:19
by AstroFriend
Inget intresse från de två första, de två senare gick inte att informera via hemsida, tyckte det skulle vara ett perfekt forskningsprojekt. Från diverse andra diverse skratt. Typ det är bra som det är, eller?

Visst, jag hade inte tänkt någon skulle nappa på det, även om det rent tekniskt inte är så avancerat så är ju samordningen det stora problemet. Jag förväntade mig dock lite diskussioner runt ämnet för att få fram fler alternativa ideer. Ett problem är ju att bredda nyttan av en mörk himmel så det inte bara är astronomer som har glädje av det. För de flesta är det ju en fördel om det är ljust om nätterna. Min ide skulle tillfredsställa båda lägren.

/Lars

Re: LED belysning och ljusförorening

Posted: 2017-11-24 16:47:39
by Jonas
AstroFriend wrote:Jag skulle nog inte ha något emot att flytta bort från Stockholm. Internet, mataffär , stort hus, garage och så naturligtvis bättre mörker än idag är kraven. För priset vad en enrumsbostad på 20kvm här kostar får jag en stor villa med stor tomt och ändå blir det pengar över. Blekinge och östra Skåne brukar jag studera via hemnet för att få en överblick. Fast efter resan i Sardinien kanske man skulle vidga vyerna.

Tyvärr är det nog där påpdet landet det känns värst med den utvecklingen på ljusföroreningarna vi har idag. I städerna är det ju kört sedan väldigt länge.

Lars
Tja, jag bor i ett villaområde i Kristianstad och det är där jag tar alla mina bilder. Jag tycker faktiskt inte det är så pjåkigt med tanke på alla luftföroreningar runt omkring.
Nu ska sägas att de ännu inte bytt ut lamporna till LED. Vi får se hur det blir sedan.
Jokern jag har är ett par mil norr om Kristianstad. Där finns fina platser helt utan belysning! :)

Jonas

Re: LED belysning och ljusförorening

Posted: 2017-11-24 19:38:39
by Miska
LED är förjävliga, om jag ska vara ärlig.
Jag tolererar halogenlamporna eftersom man kan tämja till färgerna på dem och få en mer naturlig "look" på bilderna, medan LED förstör allt i sin väg.

Tittar jag t.ex mot Stockholm (bor ca 1,5 mil söderut längs E4/E20, ej i Södertälje) på nattetid ser jag en stor lyster av blå sken som sträcker sig över hela nord/nordost-delen av skyn, flera mil brett.
Bovärden bestämde sig för att byta halogenlamporna på fasaderna också mot LED och varje natt när molnen ligger relativt lågt (ca 500 meter upp) ser man ljuset studsa mot molnen med skugga i form av fasadväggen bredvid som lyser brett över hela himlen.

Kommunen har även bestämt sig att byta ut vissa gatulyktor mot LED-lyktor, dessa lyser med sån stark sken att jag får ont i ögonen varje gång jag passerar lyktorna.

Ska vi börja jämföra lumen så gissar jag att halogenen låg på ca 100 lm medan LED:en ligger på över 1000 lm vilket är ännu skadligare för både natur och våra ögon.

Re: LED belysning och ljusförorening

Posted: 2017-11-26 11:00:23
by Tannerswe
Här i Kalmar har man antagit en ljuspolicy i kommunen som tyvärr säger att de varmare lamporna bara ska användas i stadsmiljön och runt cykelbanor centralt. Övriga vägar, cykelbanor mm ska använda den kallare lampan :(

De har haft "hjälp" av en konsult som i sin tur inte har en aning om de olika ljusens effekt på djur samt på effekten på ljusföroreningar.